Menu
Docenten HOVO Brabant

De kwaliteit van ons onderwijs staat en valt bij de kwaliteit van onze docenten. De selectie van docenten gebeurt dan ook zorgvuldig en altijd na een persoonlijk gesprek. De docenten zijn deskundig op hun vakgebied  en benoembaar in het hoger onderwijs. Daarnaast zijn zij gemotiveerd aan studenten vanaf 50 jaar college te geven.

Hieronder ziet u het overzicht van de docenten die momenteel actief zijn en een cursus aanbieden. Wanneer u klikt op de naam van de docent, ziet u een foto, een kort cv en de curusssen die de docent geeft.

 • drs. Joris van Sleeuwen

  Drs. Joris van Sleeuwen is in 1991 als kunsthistoricus afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Voordien behaalde hij in 1982 aan de KU Nijmegen zijn doctoraal geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in architectuurgeschiedenis. Vanaf 1987 is hij werkzaam in het volwassenenonderwijs en verzorgt hij HOVO-cursussen, lezingen en kunstreizen.

   

  Uit eerdere evaluaties over deze docent:
  "Een levendige docent die je meeneemt in zijn passie voor architectuur, kunst en geschiedenis. Hij vertelt echt een verhaal. De stof die hij als pdf aanbiedt, is een verdieping op wat hij verteld heeft. Heerlijk! Dat is college geven".


  Het Binnenhof in Den Haag

  Het Binnenhof in Den Haag staat vanwege de restauratie en renovatie van het historische gebouwencomplex in 2020 volop in de belangstelling. De uiteenlopende belangen van gebruikers, restaurateurs en architecten hebben al geleid tot hevige discussies. Hoog tijd voor een plaatsbepaling van dit voor Nederland zo belangrijke architectonische geheel.

  bekijk cursus

 • dr. Paul Juffermans

  Dr. Paul Juffermans is arts-filosoof. Na 15 jaar werkzaam te zijn geweest in de gezondheidszorg, studeerde hij filosofie aan de Radboud Universiteit te Nijmegen, met als specialisatie godsdienstfilosofie. In april 2003 promoveerde hij op de godsdienstfilosofie van Spinoza. Momenteel verzorgt hij cursussen over ethisch-wijsgerige onderwerpen in het algemeen en de godsdienstfilosofie van Spinoza in het bijzonder.

  UIt eerdere evaluaties over deze docent:
  "Buitengewoon boeiende colleges in de filosofie. Ingewikkelde materie toegankelijk gemaakt voor niet-specialisten."
  " Het tempo lag uitdagend hoog. De inhoud was verrijkend en zodanig samengesteld dat ook hierin de uitdaging tot verder lezen/onderzoeken besloten ligt."

   

 • drs. Jana Waarts

  Jana Waarts geeft cursussen kunstgeschiedenis vanuit de multidisciplinaire studie cultuurwetenschappen. Zij heeft eigen cursussen kunst en cultuur ontwikkeld en geeft les bij diverse instellingen.

  Uit eerdere evaluaties over deze docent:
  "Het is boeiend gepresenteerd, goed gedocumenteerd en visueel uitstekend ondersteund"
  "Een geweldige cursus, gegeven door een docente met een enorme kennis van de materie en die ook de actuele informatie verwerkt in haar colleges." 

   

   


  Symboliek in de kunst (Breda)

  Véél van wat op een schilderij of in een beeld te zien is heeft een diepere en veelal symbolische betekenis. Deze verdiepingscursus verruimt uw blikveld en leidt tot het beter begrijpen van de betekenis van vele kunstwerken.

  bekijk cursus

  Symboliek in de kunst (Tilburg)

  Véél van wat op een schilderij of in een beeld te zien is heeft een diepere en veelal symbolische betekenis. Deze verdiepingscursus verruimt uw blikveld en leidt tot het beter begrijpen van de betekenis van vele kunstwerken.

  bekijk cursus

 • drs. Johan Hendriks

  Drs. Johan Hendriks studeerde M.O.-Geschiedenis in Tilburg en Archeologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte na zijn leraarschap als stadsarcheoloog van Dordrecht en als hoofd cultureel erfgoed in Breda. Hij schreef diverse boeken en artikelen over archeologische en historische onderwerpen. Hij verzorgt sinds 2011 cursussen op het raakvlak van geschiedenis, archeologie en kunstgeschiedenis voor HOVO in Tilburg en Nijmegen.

  Uit eerdere evaluaties over deze docent:
  "Ik was zeer onder de indruk van onze docent. Geschiedenis enthousiast brengen, doorspekt met humor, met fantastische beelden en pakkende teksten als samenvatting."
  "Een zeer bevlogen en deskundig  docent.

 • drs. Heinz Wanders

  Drs. Heinz Wanders studeerde wis- en natuurkunde en elektronica aan de KMA in Breda. Daarna vervulde hij diverse functies in binnen- en buitenland bij de Koninklijke Luchtmacht. In 1971 behaalde hij in Leiden akte Duits MO-A en van 1972 tot 1977 studeerde hij sociologie in Utrecht en Leiden. Hij verliet de luchtmacht in 1998 en is thans consultant in de wereld van de luchtvaart die hem blijft boeien.

 • drs. Nelleke Canters

  Drs. Nelleke Canters was hogeschooldocent filosofie aan de Fontys Hogescholen te Eindhoven, onderzoeker aan het Nietzsche Kolleg te Weimar en bestuurslid van de Wijsgerige Kring Eindhoven. Ze is directeur van het Centrum voor Filosofie & Kunst te Budel en verzorgt ieder jaar een denkvakantie in samenwerking met diverse buitenlandse universiteiten.

  Uit eerdere evaluaties over deze docent:
  "We bespraken een zeer moeilijk boek, dat door aanvulling van de colleges begrijpelijk werd. Dit was uitermate bevredigend."
  "Ik deel niet zo gauw negens uit, maar in dit geval zeker op zijn plaats."

 • Diverse Docenten

  Zie de cursusbeschrijving voor meer informatie over de docenten.

 • prof.dr. Arnoud-Jan Bijsterveld

  Prof.dr. Arnoud-Jan Bijsterveld is hoogleraar Cultuur in Brabant aan de Universiteit van Tilburg. Hij doceert op het gebied van geschiedenis, heemkunde en cultuur.


  75 jaar Bevrijding in Brabant

  Er is al is veel onderzoek gedaan naar de geschiedenis van Noord-Brabant in de Tweede Wereldoorlog. 75 Jaar na dato zien we de blinde vlekken én clichés in ons beeld van die oorlog. Vandaag verkennen we de mogelijkheden een completer en vooral genuanceerder beeld te schetsen.

  bekijk cursus

 • drs. Evert-Jan Ouweneel

  Drs. Evert Jan Ouweneel iDrs. Evert Jan Ouweneel studeerde cum laude af als filosoof en ontwikkelde een bijzondere interesse voor grote maatschappelijke ontwikkelingen in heden en verleden. Soms leidt dat tot een literair verhaal, zoals Godenstrijd, en vaak tot beschouwingen over wereldtrends, wereldmachten en wereldgeschiedenis. Zijn lezingen bereiken een wereldwijd publiek: van politici tot executives en van studenten tot theaterpubliek. Tegelijk verzorgt hij over de hele wereld — van Westminster Abbey in Londen tot Montsalvat in Melbourne — sessies met leiders en toezichthouders over gevoelige beleids- en identiteitskwesties. Meer informatie op www.evertjanouweneel.nl.

 • Marcel van Schoor

  Dhr. Marcel van Schoor studeerde vier jaar Geologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hierna heeft hij als reisleider tien jaar voor de reisorganisatie SNP gewerkt en daarbij veel bestemmingen met vulkanen bezocht. Op dit moment is hij werkzaam als landmeter/ maatvoerder bij een ingenieursbureau. Naast deze baan geeft hij regelmatig cursussen en lezingen over geologische onderwerpen, heeft hij een bestuursfunctie bij een afdeling van de Nederlandse Geologische Vereniging en organiseert hij geologische excursies.

 • dr. Jan van Oudheusden

  Dr. Jan L.G. van Oudheusden (1949) was tot 2011 geschiedenisdocent aan het Dr.Mollercollege te Waalwijk. Van 1997-2007 was hij hoofdredacteur van Kleio, het vakblad voor geschiedenisdocenten in Nederland. Na zijn promotie in 1990 op de beweging Brabantia Nostra was hij onder meer auteur van diverse geschiedenismethodes en examenkaternen voor het voortgezet onderwijs. Van zijn hand verschenen bij uitgeverij Prometheus vijf overzichtswerken: De wereld, een kleine geschiedenis; Amerika, een kleine geschiedenis; Het Midden-Oosten, een kleine geschiedenis; De Eerste Wereldoorlog, een geschiedenis; en Het Hemelse rijk herrezen, de geschiedenis van China in vogelvlucht. Op basis van deze publicaties verzorgt hij lezingen. Vanaf 2001 geeft hij regelmatig colleges bij Hovo-Brabant.

   

 • drs. Leo den Oudsten

  Drs. Leo den Oudsten houdt zich al ruim 50 jaar bezig met opera. Hij studeerde in 1998 af aan de Rijksuniversiteit van Utrecht met als afstudeerrichting, de opera. Naast operalezingen, –inleidingen en –cursussen, begeleidt hij al bijna 25 jaar opera- en concertreizen.


  De Italiaanse opera

  De Italiaanse opera is een vorm van muziektheater, waarbij disciplines zoals muziekdramazangtoneel en regie worden gecombineerd. Opera vindt zijn oorsprong in verschillende gebieden zoals literatuur, toneel en muziek. Het begon allemaal vierhonderd jaar geleden in Italië.

  bekijk cursus

 • dr. Andreas Wismeijer

  Dr. Andreas Wismeijer heeft na zijn afstuderen aan de Universiteit van Tilburg zes jaar aan de Vrije Universiteit van Barcelona gewerkt als docent en onderzoeker. Zijn onderzoek richt zich met name op de persoonlijkheidspsychologie en de relatie tussen het hebben van geheimen en welzijn.

  Uit eerdere evaluaties over deze docent:
  "Uitstekende docent die de stof deskundig, boeiend en met humor uiteenzet."
  " Boeiend en leerzaam met een didactisch zeer goede docent."

 • ir. Wim Lintsen

  Drs. Wim Lintsen is bouwkundig ingenieur (THE Bouwkunde) en studeerde 1 jaar filosofie aan de UvA; hij werkte bij Research Instituut RIGO, de provincie Noord-Holland en de KvK Hoorn en Alkmaar; en is de laatste 10 jaar actief voor meerdere HOVO’s met zijn eigen cursusbedrijf (Wim Lintsen: Cursussen in Filosofie, Religie en Wetenschap).

  Uit eerdere evaluaties over deze docent:
  "Uitdagend & inspirerend."
  "Ik heb genoten!! De docent wist het zo goed uit te leggen en de groep kreeg volop de gelegenheid actief deel te nemen. Echt een verrijking."

   


  Spinoza’s levenskunst

  Spinoza’s Ethica bevat een prachtige therapie die je op jezelf kunt toepassen. Zijn ‘amor intellectualis Dei’ laat je op een diepere manier voelen wat het betekent om van jezelf te houden. Daartoe zul je eerst vrede moeten sluiten met je eigen ‘natuur’.

  bekijk cursus

 • drs. Theo Meereboer

  Drs. Theo Meereboer rondde in 1995 samen met drs. Petra Bolhuiseen  doctoraalscriptie filosofie af over Hannah Arendt en Michel Foucault. Theo Meereboer heeft na enkele jaren studie in Wageningen (Sociologie en Welzijnsvraagstukken) besloten zich verder te richten op de basis van alle wetenschappen; de Filosofie. Hij is blind sinds 1979 en sinds meer dan tien jaar werkt hij binnen Maieutiek als docent en individueel begeleider. www.maieutiek.nl


  De kunst van het ouder worden

  Ouder worden is voor deze generatie het zoeken van nieuwe wegen die we nog nooit in zo grote getale hebben bewandeld. In die zin is kunst van het ouder worden het vormgeven aan een nieuwe levenskunst.

  bekijk cursus

 • drs. Petra Bolhuis

  Drs. Petra Bolhuis rondde in 1995 samen met drs. Theo Meereboer een doctoraalscriptie filosofie af over Hannah Arendt en Michel Foucault. Petra Bolhuis rondde een studie Orthopedagogiek af (RUG 1991). Ze heeft sinds tien jaar een eigen filosofische praktijk van waaruit zij cursussen en lezingen verzorgt over het snijvlak tussen theorie en praktijk. Theo Meereboer heeft na enkele jaren studie in Wageningen (Sociologie en Welzijnsvraagstukken) besloten zich verder te richten op de basis van alle wetenschappen; de Filosofie. Hij is blind sinds 1979 en sinds meer dan tien jaar werkt hij binnen Maieutiek als docent en individueel begeleider. www.maieutiek.nl


  De kunst van het ouder worden

  Ouder worden is voor deze generatie het zoeken van nieuwe wegen die we nog nooit in zo grote getale hebben bewandeld. In die zin is kunst van het ouder worden het vormgeven aan een nieuwe levenskunst.

  bekijk cursus

 • dr. Peter van Nunen

  Dr. Peter van Nunen (1951) volgde de opleiding tolk-vertaler (Russisch, Engels) te Antwerpen en studeerde Theaterwetenschappen, Slavistiek en Germanistiek te Leipzig. Promoveerde bij Tindemans over de Russische theaterregisseur Meyerhold.
  Docent aan diverse opleidingen tolk-vertaler; oprichter van het Nederlandsse Cultuurcentrum te Moskou en geeft leiding aan het MNM-Ruslandcentrum te Maastricht.
  Geeft voordrachten en verzorgt lezingen over geschiedenis, kunst en literatuur van Rusland en de voormalige Sovjetstaten (waaronder Resten van een wereldrijk en Armenië, de jongere zus van Judea).

 • Ko van Dun

  Ko van Dun studeerde aan de kunstacademie Tilburg en is docent beeldende vorming. Hij verzorgt cursussen kunstgeschiedenis voor o.a. HOVO Limburg en verder lezingen en kunstreizen. Meer informatie op www.kovandun.nl

  Uit eerdere evaluaties over deze docent:
  "Uitstekende docent. Heel energiek. Stelt het cursusmateriaal nog bij als dat nodig is. Plezierige sfeer"
  "Ko van Dun kon e.e.a. zeer goed en vooral heel helder verwoorden waardoor het uitstekend te volgen was en ook bij onderbrekingen nam hij de draad van zijn verhaal zeer snel weer op".


  Caravaggio-Bernini, Barok in Rome

  Caravaggio en Bernini, twee grootmeesters van de westerse kunst, beiden inspirerende vernieuwers, de een als schilder de ander als beeldhouwer, beiden werkzaam in Rome in de tijd dat de Eeuwige Stad een laatste keer tot bloei kwam.

  bekijk cursus

 • dr. Ruud Licht

  Dr. Ruud Licht studeerde Medische Biologie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde aan de KU Nijmegen. Hij deed aan verschillende universiteiten onderzoek naar vaccins, auto-immuniteit, stamcellen en tissue-engineering. Momenteel richt hij zich op onderwijs geven en schrijven over wetenschap.
   

  Uit eerdere evaluaties over deze docent:
  "Zeer gedreven en enthousiaste docent"
  "Een uitermate deskundige docent die de voor mij nieuwe leerstof goed over weet te brengen".


  Immunologie

  • Wat is een allergie nu precies, en wat is auto-immuniteit.
  • Hoe ontstaan chronische ontstekingen, en wat is hun rol in diabetes, Alzheimer ’s en veroudering.
  • Hoe werken vaccinaties en immunotherapie tegen kanker.
  • Wat is autophagy en wat is CRISPR/Cas.

  bekijk cursus

  Wat is natuur, en wat is leven? (1 volwassene + 2 kinderen)

  Het lijkt duidelijk wat natuur en leven is, maar als je erover nadenkt is het best lastig dit precies te zeggen. In dit college gaan we samen nadenken over wat natuur is, en wat leven eigenlijk is.

  bekijk cursus

  Wat is natuur, en wat is leven? (1 volwassene + 1 kind)

  Het lijkt duidelijk wat natuur en leven is, maar als je erover nadenkt is het best lastig dit precies te zeggen. In dit college gaan we samen nadenken over wat natuur is, en wat leven eigenlijk is.

  bekijk cursus

 • Donald Loose

  D. Loose (°1949) studeerde Filosofie en Theologie aan de Katholieke Universiteit Leuven en politieke filosofie in Parijs. Hij was tot 2013 Thomas More professor aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en associate professor philosophy van Tilburg University. Zijn onderzoeksthema’s zijn de Kantiaanse Verlichting in ethiek, recht en politiek en de relatie ervan tot de christelijke religie. Daarnaast publiceerde hij over franse politieke denkers van de vorige eeuw. 


  Kant over vriendschap

  Lezing en commentaar van twee (vertaalde) teksten van Kant over soorten vriendschap kunnen als een inleiding dienen in heel zijn praktische filosofie: de ethiek, het gevoelsleven, de politiek, de religie, de kunst. De filosofie van de Verlichtingsdenker uit Königsberg blijkt minder abstract en minder dualistisch dan veelal gedacht.

  bekijk cursus

 • prof. Jan van Hooff

  Prof. dr. Jan van Hooff is een Nederlandse emeritus hoogleraar Gedragsbiologie en Socio-ecologie. Van Hooff studeerde biologie in Utrecht en Oxford en promoveerde op een onderzoek naar sociaal gedrag en communicatie bij mensapen. Vooral zijn vergelijkende studies over gelaatsexpressies bij apen en mensapen, in het bijzonder over de evolutie van lachen en glimlachen, hebben de aandacht getrokken.

  Momenteel is hij onder meer wetenschappelijk directiemedewerker van de Koninklijke Burgers' Zoo te Arnhem. Hij was tot voor kort secretaris-generaal van de International Primatological Society en voorzitter van het Jane Goodall Instituut Nederland. Verder is Van Hooff lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en Officier in de Orde van Oranje-Nassau.


  Ruzie in het Dierenrijk (1 volwassene + 2 kinderen)

  Maken dieren ruzie? Hoe doen ze dat en waarom? Komt het dan ooit nog goed?

  bekijk cursus

  Ruzie in het Dierenrijk (1 volwassene + 1 kind)

  Maken dieren ruzie? Hoe doen ze dat en waarom? Komt het dan ooit nog goed?

  bekijk cursus

 • Joop van Velzen MSc

  Joop van Velzen, M.Sc. is schrijver en docent muziekgeschiedenis. Hij heeft zich jarenlang zowel in Nederland als in Canada academisch geschoold in de geschiedenis van de westerse klassieke muziek. Hij publiceerde de meerdelige biografie: Clara Schumann & Johannes Brahms: een biografie van een muzikale vriendschap in brieven en noten. Meer informatie over de docent: www.musicinlife.nl

  Uit eerdere evaluaties over deze docent:
  "Joop van Velzen is een bezielend mens, hij ademt muziek door al zijn poriën en een begenadigd spreker, en toch bescheiden."
  " De doceerstijl is prettig, enthousiast, toegankelijk".

   


  Wervelende klassieke muziek

  De luistermiddagen laten u genieten van prachtige muziek van steeds 3 componisten uit verschillende perioden van de muziekgeschiedenis en steeds zullen de onderlinge verbanden daartussen u verrassen!

  bekijk cursus

  De Passieweek in beeld en muziek

  Deze studiedag besteedt aandacht aan de Passieweek, met name Goede Vrijdag, waarin Jezus bereidwillig zijn kruisdood tegemoet gaat. In beelden en muziek wordt stil gestaan bij een aantal bepalende gebeurtenissen van die week, uitgedrukt in karakteristieke beelden en overweldigende klanken!

  bekijk cursus

 • dr. Frank Hermans

  Dr. Frank Hermans (1947) studeerde sociologie in Nijmegen. Is in 2010 gepromoveerd aan de UvA op ‘Trauma en Beschaving’ (wereldwijde zorg voor psychische trauma’s als vorm van beschaving). Hij was 38 jaar verbonden aan de Hogeschool Arnhem/Nijmegen en is nu naast HOVO Brabant werkzaam aan HOVO Nijmegen. Recente publicaties op zijn website 
   

  Uit eerdere evaluaties over deze docent:
  " een cursus waar ik iets kan "halen. Een fijne cursus die je aan het denken zet en dan hoef je het echt niet overal mee eens te zijn." 

   


  Naar een mondiale beschaving

  Over de menselijke beschaving zijn bibliotheken volgeschreven. Onder de vele schrijvers is er een kleine groep die zich heeft gewaagd aan het ontwikkelen van een omvattende theorie over beschavingsprocessen. Hiermee probeert ze na te gaan hoe deze processen ontstaan, hoe ze mensen veranderen en hoe ze uiteindelijk kunnen leiden tot een mondiale beschaving. Dat is het onderwerp van deze cursus.

  bekijk cursus

  Originele visies op de toekomst van de mensheid

  Er is op dit moment een breed en interdisciplinair debat gaande over de toekomst van de mens­heid. Enkele bijdragen springen er uit door hun originaliteit. (o.a. Ian Morris, Steven Pinker, Peter Sloterdijk, Charles Taylor, Francis Fukuyama, Randall Collins, Bessel van der Kolk)

  bekijk cursus

 • drs. Constance van der Putten

  Drs. Constance van der Putten studeerde geschiedenis aan de universiteit van Nijmegen. Haar hoofdvak was sociale en economische geschiedenis. De titel van haar afstudeerscriptie luidde 'Migratie te Maastricht van 1850-1920'. Sinds 1978 doceert zij Geschiedenis aan verschillende onderwijsinstituten.

  Uit eerdere evaluaties over deze docent:
  "De docent kan het verschrikkelijk goed en spannend uitleggen. Ik kijk al uit naar de volgende reeks."


  De Stuarts..Never a dull moment

  In de zeventiende eeuw regeerden in Engeland koningen en koninginnen uit de familie Stuart. Ze waren stuk voor stuk kleurrijk en geruchtmakend. De eeuw was bepaald tumultueus, en tegelijkertijd beleefde het land een culturele, wetenschappelijke en economische bloei en groeide uit tot een wereldmacht.

  bekijk cursus

  China was al ooit een wereldmacht

  China was vroeger ook een wereldmacht gaat op zoek naar China’s vervlogen hoogtijdagen, met name in de periode tussen 15e en 18e eeuw, de eeuwen van de Ming -dynastieën (1368-1644) en Qing -dynastieën  (1644-1912), en ook naar de achtergrond van de teloorgang, in de 19e eeuw.

  bekijk cursus

 • drs. Ineke Beeling

  Drs. Ineke J.W. Beeling, afkomstig uit een familie van antiquairs, studeerde kunstgeschiedenis in Leiden. Zij is gespecialiseerd in de decoratieve kunsten en historische interieurs. Tevens is zij opgeleid tot interieurvormgever in Londen. Met haar bedrijf Beeling Interiors richt zij interieurs voor monumenten in.


  Interieurs van de wederopbouw, 1940-1958

  De Nederlandse interieurs weerspiegelen naoorlogse schaarste, woningnood, het wonder van de wederopbouw en de opkomende welvaartsstaat. De weerstand tegen vernieuwende vooroorlogse ideeën en ontdekkingen op het gebied van steden- en woningbouw, massaproductie, standaardisatie en vormgeving verdwijnt. De Verenigde Staten en Scandinavië lopen voorop.

  bekijk cursus

 • dr. John van Schaik

  John van Schaik (1956)volgde de middelbare landbouwschool en werkte vervolgens 15 jaar in de verslavingszorg. In 1993 studeerde hij af op de middeleeuwse mysticus Jan van Ruusbroec (1293-1381) en promoveerde in 2004 op het godsbeeld van de laat-antieke christelijke manicheeërs en de middeleeuwse katharen. Hij heeft vele publicaties op zijn naam staan over het gnostische, mystieke en esoterische christendom.

 • drs. Peter Burgers

  Peter Burgers studeerde geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (cum laude) en behaalde aansluitend een master’s degree aan de Universiteit van Oxford. Daarnaast deed hij onderzoek aan de Westfälische Wilhelms-Universität te Münster en op het Nederlands Instituut te Rome.

  Hij was werkzaam aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en aan de Universiteit van Oxford. Momenteel werkt hij op Gymnasium Beekvliet.

  Uit eerdere evaluaties over deze docent:
  "De opbouw van de materie in de cursus is door de docent zeer goed opgezet. Door steeds relevante achtergrondinformatie mee te nemen bij de uiteenzetting van belangrijke gebeurtenissen, krijg je een mooi compleet beeld van de geschiedenis."

 • drs. Arnold Ziegelaar

  Arnold Ziegelaar studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit Leiden en is docent filosofie in het hoger onderwijs. Hij is verbonden aan opleidingen tot geestelijk begeleider bij de Hogeschool InHolland en het OVP. Daarnaast werkt hij voor verschillende HOVO-instellingen en voor de Internationale School voor Wijsbegeerte. Zijn interessegebied is breed en ligt vooral bij levensfilosofie, bewustzijnsfilosofie en godsdienstfilosofie. In 2015 verscheen zijn boek Aardse mystiek en in 2016 Oorspronkelijk bewustzijn bij ISVW uitgevers. 

  Uit eerdere evaluaties over deze docent:
  "Uitstekende docent, didactisch goed onderlegd, prettige contactlegging."
  "Het was uitdagend voor de hersenen en een training in denken en begrip en dat was leuk. Een veeleisende docent die de colleges knap heeft opgebouwd."

 • dr. Moira Müller

  Mw. Dr. M. A.  Müller, is filosofe en classicus, gepromoveerd aan de Universiteit van Barcelona. Ze werkt als onderzoeker  en  geeft les  aan diverse HOVO´s, de ISVW en de Comenius Leergang (Universiteit Groningen).


  Griekse tragedies en morele vraagstukken

  De Griekse tragedies zijn tijdloos en worden na vijfentwintighonderd jaar nog steeds overal opgevoerd. Het zijn de oerteksten van onze westerse beschaving. Vraagstukken die nog steeds in de actualiteit spelen worden erin uitgebeeld. In deze cursus zullen we deze bespreken vanuit een filosofisch en poëtisch perspectief.  

  bekijk cursus

 • drs. Kees Boele

  Drs. Kees Boele is bioloog en afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na een carrière in o.a. botanische tuinen is hij nu al jaren docent voor o.a. verschillende seniorenacademies en actief als natuurpresentator en schrijver vanuit zijn bedrijf Natuurpresentaties.

 • ir. Paul van Leeuwen MSc

  Drs. Paul van Leeuwen studeerde technische natuurkunde aan de TU Delft en is daarna vanaf 1976 elf jaar docent natuur- en wiskunde geweest aan het Cardanus college te Doorwerth. In 1987 stapte hij over naar de automatisering. In 1993 haalde Paul zijn Masters kennistechnologie bij het CIBIT in Utrecht. Hij bleef database specialist tot aan zijn pensioen in 2013. Hij bleef zich verdiepen in de fysica vooral kosmologie en kwantumfysica.

  Uit eerdere evaluaties over deze docent:
  "bijzonder kundige en bewogen docent, dat geeft juist iets extra's. "
  "prima cursus. zeer goed voorbereide en deskundige docent. Heel goed cursusmateriaal."


  Wat is tijd?

  Iedereen weet intuïtief wat tijd is maar probeer het eens uit te leggen aan een ander (Augustinus - 430). Tijd meten we via verandering maar de snelheid van verandering meten we dan weer met een klok zodat we weer terug zijn bij af. Wat weten we nu echt van tijd?

  bekijk cursus

 • Gerko Tempelman MA

  Gerko Tempelman is filosoof en theoloog  en houdt zich bezig met de diepere menselijke drijfveren. Daarbij verdiept hij zich in wat hij ideeëngeschiedenis noemt, of: hoe het komt dat mensen denken zoals ze denken. Gerko was oprichter van het Death Café Nederland (gesprekken over de dood rond de koffietafel). Hij maakt als docent de filosofie toegankelijk aan de hand van vragen. Gerko over zijn filosofie: https://www.youtube.com/watch?v=1uivZ0js2k8
   

  Uit eerdere evaluaties over deze docent:
  "Petje af voor de docent. Zoveel kennis, het gemak waarmee hij de cursus gaf, de beleving, de uitstraling. Enorm goed."
  "Zeer verzorgde presentatie, docent had goed contact met de cursisten. Leuke didactische vaardigheden. Dus: Perfect"
  "Gerko Tempelman heeft een dag lang met veel inspiratie kennis overgedragen. Didactisch sterk. Een erg leuke dag die nog dagen tot nadenken stemde!"
  "Zeer inspirerend, uitnodigend en goed geconstrueerde opzet om de grote lijnen en de filosofen weer te geven."

   

 • drs. Jos Loonen

  Jos Loonen (1947) vervulde na zijn sterrenkundestudie aan de Rijksuniversiteit Utrecht  verschillende functies in het hoger onderwijs en de educatieve uitgeverij. Daarnaast en daarna is hij altijd actief geweest in de popularisering van de sterrenkunde, door het geven van lezingen en cursussen.

 • dr. Jos Wassink

  Dr. Jos Wassink studeerde geschiedenis en na zjin examen hogere archiefambtenaar heeft hij gewerkt bij het Rijksarchief in Noord-Brabant en als gemeentearchivaris van Weert.  Zijn proefschrift handelt over rechtspraak en bestuur in de periode 1568-1795. Toen hij provinciaal historicus van Utrecht werd, ging hij weer in ’s-Hertogenbosch wonen. Nu heeft hij weer tijd om zich bezig te houden met zijn passie: de geschiedenis van ’s-Hertogenbosch in de zeventiende en achttiende eeuw.

  Uit eerdere evaluaties over deze docent:
  "Enthousiaste docent die mede met zijn zeer brede kennis van de materie vlot kan inspelen op vragen van de cursisten."
  "Alle lof voor de docent. Een gedreven man, met veel liefde voor zijn vak. Hij wilde van de cursus een succes maken en hij had er veel werk van gemaakt."


  Marginalen in de zeventiende en achttiende eeuw

  Terwijl Holland zijn Gouden Eeuw beleefde, was er van welvaart in het zuiden weinig sprake. In deze cursus worden aspecten van migratie, verpaupering, criminaliteit en achterstelling van katholieken in Brabant en Limburg behandeld. Zowel het platteland als de stad komen daarbij aan de orde.

  bekijk cursus

 • dr. Frans Ellenbroek

  Frans Ellenbroek studeerde biologie aan de RUL met als specialisaties evolutiebiologie, ecologie en ethologie. Hij promoveerde in 1990 op een proefschrift over concurrentie. Na zijn werk als wetenschapper en biologiedocent werd hij conservator respectievelijk directeur van Natuurmuseum Brabant in Tilburg.. Daarnaast en daarna was/is hij actief als beeldend kunstenaar en museaal adviseur.


  Het beest in de mens

  In deze cursus wordt duidelijk hoe verrassend verhelderend evolutiebiologische kennis kan zijn voor een frisse en onbevangen kijk op heel veel actuele maatschappelijke en culturele onderwerpen, zoals bijvoorbeeld genderidentiteit, overconsumptie, verstedelijking, agressie en verslaving aan smartphones. Een speelse en zéér interdisciplinaire benadering.

  bekijk cursus

 • drs. Ruud Hoff

  Ruud Hoff studeerde politicologie en geschiedenis in Amsterdam, specialiseerde zich in de  moderne geschiedenis van het Midden-Oosten, waarover hij boeken en artikelen publiceerde. Hij was tot zijn pensioen in 2014 als docent Buitenlandse politiek verbonden aan de School voor Journalistiek in Utrecht en geeft nu nog les aan o.a, het Instituut Clingendael in Den Haag, Defensie en politie. Hij publiceerde o.a. Internationale machtverhoudingen sinds 1945, Boom 2008 (2019).

  Uit eerdere evaluaties over deze docent:
  "Zijn colleges zijn zeer zorgvuldig en met uitgebreide sheets verzorgd. Heel beeldend en dan blijft de kennis ook beter hangen".
  "Cursus was zeer interessant. De docent is heel inspirerend en zeer toegankelijk". 

 • drs. Jacques Plettenburg

  Drs. Jacques Plettenburg studeerde Frans aan de universiteiten van Groningen, Nijmegen Utrecht en Parijs. Hij heeft gewerkt voor de Radboud Universiteit Nijmegen, Fontys lerarenopleidingen  en verschillende scholen voor V.O., specialisme moderne letterkunde.

 • drs. Thea Willemsen

  Drs. Thea Willemsen studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam met als specialisatie laatmiddeleeuwse schilderkunst. Ze geeft al jaren cursussen en lezingen, onder andere bij diverse HOVO-instellingen. Daarnaast organiseert zij excursies.

 • dr. Renske Langebeek

  Dr. Renske Langebeek is in Parijs gepromoveerd in de Museologie aan het Muséum national d’Histoire naturelle nadat zij haar Bachelor Museologie heeft behaald aan de Reinwardt Academie in Amsterdam. Ze is eveneens in bezit van een doctoraal Franse taal- en letterkunde. Momenteel werkt ze als docent Frans en Kunstgeschiedenis aan de Hogeschool Rotterdam. Ook geeft ze Kunsgeschiedenis bij de Volksuniversiteit Oss en houdt  lezingen voor de Alliance Française over Parijse musea.


  De onbekende wereld van acht indrukwekkende Parijse musea

  Geschiedenis en ontwikkeling van een achttal grote Parijse musea; Musée du Louvre, Musée d’Orsay, Centre Pompidou, Fondation Louis Vuitton, Palais de Tokyo, Muséum national d’Histoire naturelle, Musée du Quai Branly Jacques Chirac en Musée de l’Homme.

  bekijk cursus

 • drs. Wil Heeffer

  Drs. Wil Heeffer studeerde filosofie in Tilburg, Amsterdam en Rotterdam. Volgde colleges bij Habermas en Richard Berstein. Deelde met Heinz Kimmerle opvattingen op het gebied van de interculturele filosofie. Sprak in Cuba op conferenties over het werk van José Martí. Publiceerde drie sociaal-filosofisch politieke essays waarin bestaanszekerheid en sociale rechtvaardigheid centraal staan.

 • Ype de Boer MA

  Ype de Boer (1989) promoveert aan de VU op het werk van Italiaans filosoof Giorgio Agamben, geeft regelmatig lezingen en colleges, vertaalde enkele filosofische werken en debuteerde eind 2017 met Murakami en het gespleten leven: een filosofische interpretatie van Haruki Murakami’s fictie. Dit jaar verscheen zijn tweede boek, Het erotisch experiment, een filosofisch experiment met de vele gedaanten van het erotische.

 • Annet van Wiechen

  Archeologe en publicist Annet van Wiechen startte na haar studie aan de Rijksuniversiteit Leiden samen met haar partner de onderneming conens & van wiechen (vanaf 1984) die volwassenonderwijs organiseert (bijv. studiedagen) en verzorgt voor diverse organisaties en HOVO's. Haar specialiteit is de oudheid en middeleeuwen in het Middellandse Zeegebied dat ze vaak bereist voor eigen onderzoek. Ze schreef een boek over de cultuurgeschiedenis van de ezel en zijn bastaarden. 

 • prof.dr. Harrie Verbon

  Em. Prof. Dr. Harrie Verbon is in 1976 afgestudeerd in de econometrie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en in 1988 gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam op het onderwerp overheidspensioenen. Vanaf 1990 was hij tot zijn emeritaat in 2016 hoogleraar in de openbare financiën aan de Universiteit van Tilburg. Tot 2019 was hij docent aan de UvT. Zijn onderzoekbelangstelling lag op de terreinen pensioenen, zorg, overheidsschuld en sociale zekerheid in een internationale context.


  De Europese Unie vanuit economisch perspectief

  Eerst wordt besproken waarom landen wel (of niet) lid willen worden van een economische unie als de EU. Vervolgens wordt het probleem van centralisatie en decentralisatie binnen de unie besproken: kunnen we bepalen welke taken de Unie dient uit te voeren en welke taken voorbehouden moeten blijven aan de lidstaten? De bevindingen worden vervolgens toegepast op de vraagstukken van interne en externe migratie, inclusief asielbeleid, en belastingpolitiek.

  bekijk cursus

 • Harm Timmerman MA

  Harm Timmerman MA (1971) is een in pop- en rockmuziek gespecialiseerde musicoloog. Als docent bij de opleiding Media & Entertainment Management aan de Stenden Hogeschool verzorgt hij hoorcolleges over de geschiedenis van populaire muziek, popmuziek en adolescentie, betekenis en herkomst van popcultuur, de muziekindustrie en het studioproductieproces. Hij is gastspreker aan de Rijksuniversiteit Groningen, muzikant, componist en producent van de band Freestone. Als vrijmetselaar geeft hij lezingen over vrijmetselarij in de het algemeen en de relatie met muziek.


  Five Styles of Rock ‘n’ Roll

  Rock ‘n’ roll en de popmuziek die daaruit is voortgekomen ontstaat in de jaren 50 van de twintigste eeuw. In feite ontwikkelen zich op verschillende plaatsen in de Verenigde Staten, onafhankelijk van elkaar vijf verschillende muziekstijlen die gezamenlijk bekend staan als rock ‘n’ roll.

  bekijk cursus

 • drs. Marian van Caspel-van Til

  Marian van Caspel-van Til is kunsthistorica. Vanuit haar bedrijfje Kunst in verbinding geeft zij lezingen en cursussen. Ze houdt ervan moderne en hedendaagse kunst met oude kunst te verbinden. Voor Labrys Reizen begeleidt zij reizen naar Italië en Frankrijk. In de cursus over Dante’s Divina Commedia komen drie belangrijke liefdes van haar samen: Italië, kunst en spiritualiteit.


  Dante’s Divina Commedia

  In 2021 is het 700 jaar geleden dat Dante Alighieri overleed. Zijn Divina Commedia, kort voor zijn dood voltooid, behoort tot de grootste literaire werken van de Europese cultuur. Tijdens de colleges komen we erachter dat het verhaal van Dante meer over ons gaat dan dat we zouden kunnen bevroeden.

  bekijk cursus

  De Passieweek in beeld en muziek

  Deze studiedag besteedt aandacht aan de Passieweek, met name Goede Vrijdag, waarin Jezus bereidwillig zijn kruisdood tegemoet gaat. In beelden en muziek wordt stil gestaan bij een aantal bepalende gebeurtenissen van die week, uitgedrukt in karakteristieke beelden en overweldigende klanken!

  bekijk cursus

 • Marie Jose Eijkemans

  Marie Jose Eijkemans is hoofd educatie in het De Pont museum en probeert via lezingen, avondschoolsessies, kunstenaarsgesprekken, hoorspelen en nog veel meer Kunst van Nu dichter bij de museumbezoeker te brengen. Haar uitgangspunt is; “Kunst van Nu leert je dat iedereen met andere ogen kijkt. De kunstenaar, de ervaren kunstkijker en de open blik van kinderen. Het kijken wordt rijker als je met meer ogen kijkt”. Daarom dit intergenerationele kinderacademie


  DE PONT museum

  Een museum voor hedendaagse kunst staat midden in het discours van nog levende kunstenaars.  Samen definieer je kunst van Nu die straks kunstgeschiedenis gaat worden. Het discours omvat acties en reacties maar tekent ook verwantschappen van kunstenaars uit onze collectie uit. En uiteraard zijn ook deze kunstenaars zich bewust dat zij schatplichtig zijn aan de grote voorgangers uit de kunstgeschiedenis.

  bekijk cursus

 • dr. Arthur Kok

  Dr. Arthur Kok promoveerde in 2012 cum laude met een proefschrift over de metafysische fundamenten bij Kant en Hegel. Hij is verbonden geweest aan Tilburg University, Humboldt Universität zu Berlin en Vrije Universiteit Amsterdam. Tegenwoordig werkt hij aan de Fontys Academy for Creatieve Industries en voor muziektheatergezelschap Sounding Bodies. Hij publiceert regelmatig over filosofie, kunst en cultuurbeleid.

 • drs. Huub Pragt

  Egyptoloog drs. Huub Pragt is in 1989 afgestudeerd aan de Universiteit Leiden. Na zijn studie egyptologie werd hij werkzaam in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Gedurende tien jaar hield hij zich bezig met educatie en publieksactiviteiten. In januari 2001 richtte hij zijn eigen scholingsinstituut ‘Huub Pragt Egyptoloog’ op. Naast het geven van cursussen en lezingen leidt hij reizen naar Egypte. Hij heeft verscheidene populair-wetenschappelijke boeken en twee historische romans geschreven.


  Egypte ontraadseld

  Met zijn piramiden, tempels en mummies oefent Egypte al eeuwenlang een magische aantrekkingskracht uit. De oude Egyptische cultuur wijkt in menig opzicht af van de westerse beschaving. Raadselachtige voorwerpen, bouwwerken en voorstellingen en de daaruit voortvloeiende misvattingen over de Egyptenaren worden besproken.

  bekijk cursus

 • dr. Rieke Leenders

  Dr. Rieke Leenders, antropoloog en Rusland-deskundige, eerder werkzaam bij de afdeling Culturele Antropologie, Universiteit Utrecht, HOVO Utrecht en bij Russische universiteiten. Zij organiseert en geeft colleges over Rusland bij HOVO en andere instellingen (Rusland-colleges) en is lid van de wetenschappelijke adviesraad van het Nederlands Instituut in Sint-Petersburg.

   

 • Dr. Jean Bronzwaer

  dr. Jean Bronzwaer was ruim 30 jaar werkzaam als interventiecardioloog waarvan 25 jaar in het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam. Naast deze klinische werkzaamheden in de coronaire hartziekten was zijn klinische researchgebied de pathofysiologie van hartfalen.

 • Hubert Baija

  Hubert Baija is promovendus in technische kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte dertig jaar bij het Rijksmuseum Amsterdam als restaurator en onderzoeker, na een eerdere loopbaan als kunstenaar en illustrator. Sinds 1997 onderwijst hij internationaal in stijlgeschiedenis, historische technologie en restauratie-ethiek, waaronder sinds 2005 aan de UvA-opleiding voor conservering en restauratie van cultureel erfgoed.

 • Prof.Dr. Carl Rohde

  Carl Rohde is cultuursocioloog. Zijn leerstoel/lectoraatsopdracht centreert zich rondom toekomstonderzoek. Hij was lector op hogescholen van Eindhoven. Tilburg, Maastricht en Den Haag/Amsterdam. In 2012 benoemde de stad Shanghai hem als de eerste professor ‘Future Forecasting and Innovation’ – aan het Shanghai Institute of Technology. 

 • Drs. Marjolein Schenkel

  Drs. Marjolein Schenkel studeerde Geschiedenis aan de VU in Amsterdam en is werkzaam bij de Vrije Universiteit in Amsterdam, en eerder o.a. bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Genocide- en Holocauststudies. Zij is gespecialiseerd in moderne geschiedenis, in het bijzonder van de holocaust en van de geopolitieke geschiedenis van tijdens en na de Koude Oorlog.

 • Drs. Bouke de Vos

  Bouke de Vos (Steenwijk, 1950) studeerde politicologie aan de VU Amsterdam. Tot zijn pensioen was hij lange jaren persvoorlichter bij de overheid, het bedrijfsleven en de wetenschap, laatstelijk bij Wageningen Universiteit en Research. Thans doceert hij aan meerdere HOVO's over de geschiedenis van de Verenigde Staten in de negentiende eeuw, waaronder de Amerikaanse Revolutie en onafhankelijkheid en de Amerikaanse Burgeroorlog.

 • Drs. Lowie van Doninck
 • Tanja Groenendijk - de Vos MA

  Tanja Groenendijk-de Vos heeft zich na haar afstuderen als Amerikanist zich verder toegelegd op het Amerikaanse politieke systeem, Amerikaanse verkiezingen, en trans-Atlantische relaties,in het bijzonder die tussen Nederland en Amerika. Tanja doceert over zowel de actuele politiek als over hoe het Congres en het Amerikaanse Hooggerechtshof met ‘Equal Justice for All’ opereert en over het ontstaan van de Amerikaanse (business)cultuur.Geeft cursussen aan bijvoorbeeld Erasmus Academie. Geeft lezingen en heeft zitting in de Atlantische Onderwijscommissie. 


  Battle for The White House 2020

  In 3 colleges gaat het over de Amerikaanse (voor)verkiezingen 2020. Hoe kom je op het stembiljet, wie mag zijn stem uitbrengen, hoe komt de Amerikaanse politiek zo gepolariseerd, wie vertegenwoordigt welke vleugels in de partij? En hoe en door wie worden de campagnekassen gevuld?

  bekijk cursus

Brochures
Twee keer per jaar verschijnt er een nieuwe brochure met het actuele cursusaanbod. U kunt het actuele aanbod hier doorbladeren.