
Drs. Joris van Sleeuwen is in 1991 als kunsthistoricus afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Voordien behaalde hij in 1982 aan de KU Nijmegen zijn doctoraal geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in architectuurgeschiedenis. Vanaf 1987 is hij werkzaam in het volwassenenonderwijs en verzorgt hij HOVO-cursussen, lezingen en kunstreizen.
Uit eerdere evaluaties over deze docent:
"Een levendige docent die je meeneemt in zijn passie voor architectuur, kunst en geschiedenis. Hij vertelt echt een verhaal.
De stof die hij als pdf aanbiedt, is een verdieping op wat hij verteld heeft. Heerlijk! Dat is college geven".

In deze cursus worden actuele vraagstukken in de hedendaagse architectuur op een rij gezet. Nieuwe landen nemen een vooraanstaande positie in (China, Arabische wereld) en het is volstrekt normaal dat architecten wereldwijd bouwen (Jean Nouvel, Museum het Louvre in Abu Dhabi 2017). Er is aandacht voor eigentijdse technieken en materialen, ecologische aspecten en circulair bouwen.

Deze derde cursus van de vierdelige leergang behandelt de kunstgeschiedenis van de 19e eeuw. Het ware karakter van de negentiende eeuw toont zich volgens sommigen pas na 1850. De zich steeds sneller voltrekkende industrialisatie confronteert de kunstenaar – meer dan ooit tevoren - met de inhoud van het artistiek bezig zijn.

De grote maatschappelijke veranderingen rond 1900 zijn ook zichtbaar in de architectuur van de eerste helft van de 20e eeuw. Nieuwe typen gebouwen vragen om een andere opzet en ontwerp, waarvoor de traditionele, historiserende stijlen niet meer toereikend zijn. De moderne tijd vindt haar uitdrukking in een nieuwe vorm en decoratie voor de architectuur.