Menu
Sterrenkunde, het planetenstelsel en het sterrenstelsel

Sterrenkunde of astronomie is de studie van het heelal en de objecten die we daarin tegenkomen. Veelomvattender kan het onderwerp van een cursus eigenlijk niet zijn. De sterrenkunde bestudeert zon en planeten (ook onze eigen dubbelplaneet Aarde-Maan), de sterren en het Melkwegstelsel, andere sterrenstelsels en de verbijsterende diepten van het heelal. 

Sterrenkunde is een exacte wetenschap, maar in de cursus behandelen we ons onderwerp op een algemeen niveau waarin wiskunde en natuurkunde een bescheiden rol spelen. Iedereen met een gezonde dosis nieuwsgierigheid en fantasie zal de colleges goed kunnen volgen.

 

Opbouw leergang

CursustitelKorte BeschrijvingSeizoen/jaar

Het planetenstelsel

 

 

In deze cursus bespreken we de zon, de planeten en de andere objecten in ons zonnestelsel. Ze passeren de revue vanuit enkele verschillende gezichtspuntenNajaar 2023

Het sterrenstelsel

 

 

Het voorjaar 2024 wordt de tweeluik voortgezet met een reeks over de wereld van sterren en sterrenstelselsVoorjaar 2023

 

Huidige cursus in deze leergang

 

Leergang Sterrenkunde, deel 1

De kennis van ons planetenstelsel is in de laatste 50 jaar verveelvoudigd door nieuwe waarnemingstechnieken en het inzetten van ruimtevaartuigen. De cursus geeft een beeld van ons zonnestelsel en de talrijke hemellichamen die het bevolken naar de laatste inzichten van het onderzoek.

meer informatie Inschrijven
  • docent: Jos Loonen
  • dag: Woensdag
  • in: Tilburg
  • seizoen: Najaar 2023
  • vakgebied: Geschiedenis
Jos Loonen

Jos Loonen (1947) studeerde sterrenkunde in Utrecht en vervulde daarna verschillende functies in het hoger onderwijs, de educatieve uitgeverij en enkele ICT-bedrijven. Behalve op het terrein van de astronomie heeft hij ook lezingen en cursussen ontwikkeld over diverse historische onderwerpen, meestal uit de Oudheid. In de geschiedenis van het leven komen beide belangstellingen samen.