Nieuwe kennis, nieuwe vriendschappen: H.J. van Calker over HOVO Brabant
H.J. van Calker is een voorbeeld van hoe blijven leren een waardevolle invulling kan zijn van je tijd na je pensionering. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en laat zien dat het nooit te laat is om je horizon te verbreden.
Kunt u iets over uzelf vertellen?
“Ik heb een technische opleiding gevolgd en ben vervolgens 42 jaar werkzaam geweest in de petrochemie. Rond mijn 50e kwam ik in aanraking met onderwijs voor ouderen via HOVO Brabant. Toen was ik eigenlijk nog ‘te jong’, maar het wakkerde mijn interesse aan. Na mijn pensionering had ik tijd én de rijping om mijn horizon te verbreden. Zo ben ik steeds meer cursussen gaan volgen.”
Welke cursussen heeft u zoal gevolgd?
“Mijn lijst is inmiddels behoorlijk lang. Ik heb de volledige leergang filosofie gevolgd, cursussen over celbiologie, weerkunde, psychologie en klassieke muziek. Samen met mijn vrouw heb ik zelfs een cursus weerkunde aangevraagd en gevolgd; het was geweldig dat HOVO dit speciaal voor ons initieerde. Ook heb ik deelgenomen aan de actualiteitencolleges ‘De Toestand in de Wereld’ van Chris Klep, waar je een diepgaande blik krijgt op geopolitieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Op dit moment volg ik de leergang psychologie bij Andreas Wismeijer, een cursus die erg toegankelijk en inspirerend is. Daarnaast doe ik op donderdagmiddag een cursus over energie en milieutopics, een actueel en belangrijk thema gezien de energietransitie.”
Zijn er docenten die u bijblijven?
“Absoluut! Anton van Kalmthout staat met stip op één. Hij gaf ons zoveel inzicht in klassieke muziek en deed dat op een enorm bevlogen manier. Ik kijk met weemoed terug op zijn lessen. Joop van Velzen is een andere docent die ik bijzonder waardeer. Hij heeft een persoonlijke benadering en kent iedereen in zijn cursussen bij naam. Dat maakt het leren heel prettig en betrokken.”
Hoe past het HOVO-onderwijs in uw dagelijks leven?
“HOVO is een vast onderdeel van mijn week. De cursussen staan in mijn agenda en alles eromheen pas ik daarop aan, zoals mijn vrijwilligerswerk en andere activiteiten. Het gaat verder dan alleen de lessen; de interactie met medecursisten maakt het extra waardevol. Tijdens pauzes of na de les praat je verder over het onderwerp, wissel je ideeën uit of ontstaan er zelfs vriendschappen. Die verbinding is minstens zo belangrijk als de kennis.”
Heeft het volgen van HOVO-cursussen uw kijk op de wereld veranderd?
“Zeker. Vooral de cursus van Chris Klep over de toestand in de wereld heeft me geholpen analytischer te denken. Hij legt verbanden en duidt situaties op een manier die me inspireert om verder te kijken dan wat je in de media hoort. Het heeft mijn inzicht verrijkt.”
Wat betekent blijven leren voor u?
“Blijven leren is essentieel. Het houdt me scherp en betrokken bij de wereld. Het gaat om autonomie: je eigen ontwikkeling in handen houden. Ook geeft het voldoening om nieuwe dingen te begrijpen en mee te kunnen praten over actuele thema’s. Voor mij betekent leren dat ik me blijf verbinden met anderen en met de maatschappij.”
Heeft u nog bijzondere herinneringen aan uw tijd bij HOVO?
“Eigenlijk is alles bijzonder. Elke cursus en ontmoeting voegt iets toe. Wat ik mooi vind, is dat een cursus vaak verder reikt dan alleen de lessen. Zo ontstaan er bijvoorbeeld vriendschappen of nieuwe ontmoetingen buiten de cursus om.”
Zijn er onderwerpen die u in de toekomst graag bij HOVO zou zien?
“Ik ben zeer tevreden met het aanbod en waardeer het dat HOVO openstaat voor suggesties.
Zo werd er een cursus weerkunde georganiseerd op mijn verzoek. Dat laat zien hoe flexibel en betrokken HOVO is. Ik hou van thema’s die diepgaand en praktisch zijn, maar ik heb geen concrete nieuwe onderwerpen in gedachten.”
Wat zou u zeggen tegen iemand die twijfelt om een HOVO-cursus te volgen?
“Kom gewoon eens langs! Bijvoorbeeld voor een lezing of een themadag. Het laagdrempelig kennismaken met HOVO kan je helpen ontdekken hoe verrijkend het is. Er is voor ieder wat wils, en je krijgt er geen spijt van.”