Menu

Battle for The White House 2020

Wie Daagt Trump uit?

Battle for The White House 2020
  • Cursusnummer: 20V35
  • Seizoen: Voorjaar 2020
  • Dag: Woensdag
  • Tijd: 12.45 - 14.30 uur
  • Cursusdata: 25-mar , 01-apr , 08-apr
  • Prijs: € 140 3 colleges
  • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen
  • Opmerkingen:

    Tijdens de colleges worden Engelstalige fragemnten vertoond zonder ondertiteling

Battle for The White House 2020

De Amerikaanse voorverkiezingen zijn volop gaande. President Trump wordt (nauwelijks) uitgedaagd binnen zijn partij: hij staat 3 november 2020 op het stembiljet voor een 2e ronde Witte Huis. Maar wie wordt de frontrunner namens de Democraten? Heeft deze een kans nu de economie goed draait, de werkloosheid in tijden niet zo laag is geweest en een impeachement dat geen effect heeft? 

Elke week rollen uitslagen van de voorverkiezingen binnen, wie scoort met welke thema’s? 
 

Het eerste college geeft antwoord op de volgende vragen: Hoe kom je op het stembiljet? Hoe zit die telling van de gedelegeerden in elkaar, wat is de rol van de supergedelegeerden? En wat kan de partij en de partijconventie nog veranderen? Hoe is men tot dit systeem gekomen? Is democratie van de kiezer uit de hand gelopen? En bij welke vleugels binnen de Democratische Partij passen de huidige kandidaten? 

Het tweede college behandelt de politieke polarisatie (hoe zijn de politieke partijen en het electoraat zo tegenover elkaar komen te staan). Is er sprake van Trumpisme, een wending van de partijlijn van de Republikeinse partij. Welke vleugels zijn er binnen de Republikeinse partij te onderkennen? En op welke thema’s kan de Democratische presidentskandidaat inzetten? 

Hoe het grote geld in de verkiezingen is gekomen en of daar regels voor zijn of niet (PACs en SuperPacs) is onderdeel van het derde college. Wie zijn de donoren, worden de verkiezingen ‘gekocht’ en hoe het zit in de eindverkiezing november 2020 met cruciale swing states? 

Tanja Groenendijk - de Vos

Tanja Groenendijk-de Vos heeft zich na haar afstuderen als Amerikanist zich verder toegelegd op het Amerikaanse politieke systeem, Amerikaanse verkiezingen, en trans-Atlantische relaties,in het bijzonder die tussen Nederland en Amerika. Tanja doceert over zowel de actuele politiek als over hoe het Congres en het Amerikaanse Hooggerechtshof met ‘Equal Justice for All’ opereert en over het ontstaan van de Amerikaanse (business)cultuur.Geeft cursussen aan bijvoorbeeld Erasmus Academie. Geeft lezingen en heeft zitting in de Atlantische Onderwijscommissie.