Wat is kunst?

Wie bepaalt eigenlijk wat kunst is? Is kunst een kwestie van smaak?

  • Cursusnummer: 24N07
  • Vakgebied: Kunst- en cultuur(geschiedenis)
  • Locatie: Tilburg
  • Seizoen: Najaar 2024
  • Dag: Woensdag
  • Tijd: 10.30 - 12.15 uur
  • Cursusdata: 06-nov., 13-nov., 20-nov., 27-nov., 04-dec., 11-dec.
  • Prijs: € 210.00
  • Aantal colleges: (6 colleges)
  • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen
  • Cursusmateriaal:

    De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar

  • Opmerkingen:

    Reservedatum inhaal college 18 december

Wat is kunst?

Aan de hand van integrerende kunstwerken uit vele tijden gaan we in op de vragen als: Wat kunst is, wat is het wezen van kunst, wat kunst betekent en wat maakt kunst tot kunst. Maar ook: Waarom houden we van kunst? Hoe geven we betekenis aan wat we zien? Waarom is een paar schoenen in een museum eigenlijk kunst?

Kunst is voor mensen altijd belangrijk geweest en zal dat ook altijd zijn. Maar wat kunst precies is, daar denkt bijna iedereen anders over. 

PROGRAMMA

College 1 en 2 WAT IS KUNST???

Al sinds het begin van de mensheid zijn er artistieke, kunstzinnige uitingen geweest door mensen. Volgens een van de definities in Van Dale, is ‘kunst een handeling waarvoor bijzondere bekwaamheid is vereist’. Maar als dit zo is, is conceptuele kunst dan kunst? We onderzoeken als eerste de vraag: Wat is Kunst? Vervolgens verkennen we enkele van de belangrijkste theorieën en behandelen we denkers die met hun ideeën over kunst veel invloed gehad hebben en vaak nog hebben. We zullen ontdekken dat het begrip kunst niet altijd dezelfde betekenis heeft gehad en dat de opvatting over kunst evolueert. Ook ontstaan er telkens nieuwe kunstvormen, waardoor het idee over de functie en de aard van kunst verandert.

COLLEGE 3 en 4 BETEKENIS EN FUNCTIE VAN KUNST

De vraag wat de betekenis van kunst is raakt aan het wezen van ons bestaan. Kunst is een essentiële waarde van een samenleving. Kunst kan sterke emoties oproepen (van geluk tot zelfs vernietigingsdrang); kunst kan een rol spelen bij sociale interactie en zelfs een therapeutische werking hebben. Welke rol speelt bijvoorbeeld onze eigen stemming en ervaring bij hoe we kunst beleven? Kan kunst zingeving of troost bieden? Welke plaats zou kunst in ons leven kunnen innemen en wat betekent een bepaald kunstwerk voor jouzelf? Tijdens de cursus gaan we via een aantal kunstwerken de mogelijkheid onderzoeken om de betekenis of emoties bij jezelf gewaar te worden. Dit nodigt uit tot associëren, reflecteren en brengt vooral meer kijkplezier. 

COLLEGE 5 HET KUNSTENAARSCHAP EN WIE BEPAALT WAT KUNST IS

In dit college bespreken we onder meer de vragen: Wanneer ben je eigenlijk een kunstenaar? Wat maakt iemand tot een kunstenaar?   Of is zoals volgens de beroemde Duitse kunstenaar Joseph Beuys ‘Iedereen een kunstenaar’? Is het kunstenaarschap een roeping of is een kunstenaar een ondernemer? Andere belangrijke vragen die aan de orde komen, zijn: Wie bepaalt wat kunst is? Bestaat er hoge en lage kunst en wat is dat dan?   Of: Wat is kunstgeschiedenis en wiens verhaal is dat? Wie bepaalt eigenlijk wat of wie belangrijk is in de kunstwereld?  En wie of wat bepaalt de prijs van een kunstwerk?

COLLEGE 6 MUSEA, GALERIES EN KUNST IN DE 21STE EEUW

Wat is een museum en wat is de functie van een museum?  Is iets kunst als het in een museum of galerie hangt? Tot slot de vraag wat de kunst in de eenentwintigste eeuw te wachten staat. Hebben we weer behoefte aan meer ‘schoonheid’ in de kunst? En: nu we steeds meer ‘virtueel’ een museum kunnen bezoeken, missen we dan iets bij zo’n bezoek?

 

We zullen in deze cursus ontdekken dat er vele perspectieven mogelijk zijn om naar kunst te kijken en over kunst te denken. Dit doen we aan de hand van een grote diversiteit van kunstwerken, videofragmenten en literatuur. Er is ruimte voor het uitwisselen van gedachten en eventuele vragen over de behandelde stof. Uw reflectie, associatie, idee van kunst en kijkplezier, zal na deze cursus vast veranderd zijn. 

Jana Waarts

Jana Waarts geeft cursussen kunstgeschiedenis vanuit de multidisciplinaire studie cultuurwetenschappen. Zij heeft eigen cursussen kunst en cultuur ontwikkeld en geeft les bij diverse instellingen.

Uit eerdere evaluaties over deze docent:
"Het is boeiend gepresenteerd, goed gedocumenteerd en visueel uitstekend ondersteund"
"Een geweldige cursus, gegeven door een docente met een enorme kennis van de materie en die ook de actuele informatie verwerkt in haar colleges."