De geschiedenis van de Blues en Jazz

Muziek uit ’t hart en de ziel

  • Cursusnummer: 24Z08
  • Vakgebied: Muziek(geschiedenis)
  • Locatie: Tilburg (Natuurmuseum)
  • Seizoen: Zomer 2024
  • Dag: Donderdag
  • Tijd: 10.00 - 15.45 uur
  • Cursusdata: 27 juni
  • Prijs: € 97.50
  • Aantal colleges: inclusief koffie/thee, lunch en afsluitend drankje
  • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen na afloop
  • Cursusmateriaal:

    De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar.

De geschiedenis van de Blues en Jazz

Muziek uit ’t hart en de ziel

Blues ontstaat rond 1900 onder de zwarte bevolking van de Verenigde Staten. Het komt voort uit een mengeling van traditionele Afrikaanse muziek en Europese folk liederen. De teksten van de dan bekende componist W.C. Handy zijn een voorbeeld van de spreektaal tussen de zwarte bevolking. De klassieke blues blijft tot het midden van de jaren 20 van de vorige eeuw populair, maar wordt daarna verdrongen door de country-blues.

Bekende artiesten van de eerste stroming zijn o.a. Robert Johnson, Johnny Shines, Blind Lemon Jefferson en Charlie Patton. Rond dezelfde tijd is ook de stedelijke blues (o.a. Big Bill Broonzy, Sonny Boy Williamson en Lonnie Johnson) in opkomst. Door de grote depressie migreren duizenden werkloze zwarten in de jaren dertig van het zuiden naar het noorden. Met name vestigen deze zich in steden als Detroit en Chicago. Vanaf het midden van de jaren 40 zijn dit twee belangrijke blues steden. 

De ontstaansgeschiedenis van de jazzmuziek ligt eveneens in de VS. Slaven, vaak uit Afrika werden te werk gesteld op de plantages. Tijdens het harde werken zongen ze hun spirituals, liederen die troost boden. Na de afschaffing van de slavernij in 1863 ontstonden de nu bekende muziekstromingen jazz en blues. Deze hadden hun origine in de Afrikaanse ritmes die de voormalige slaven hadden meegenomen. Veel van hen trokken weg van de plantages en zochten hun heil in de steden. New Orleans was zo’n stad die overstroomd werd met jonge kleurlingen die op zoek waren naar werk. Door de grote instroom van arbeiders ontstond een hoge werkloosheid. Wat restte, was zingen en muziek maken op straat. Zo ontstonden de eerste jazz, die eerst vooral instrumentaal was.

Na de eerste, sterk op improvisatie leunende, muziek kwam nu ook een meer melodische jazzsoort in opkomst. Hierbij was de solo een belangrijk ingrediënt. Duke Ellington en Louis Armstrong zijn bekende voorbeelden van virtuoze jazzsolisten. Later kwamen er nog veel meer jazzstijlen tot bloei. Enkele voorbeelden hiervan zijn bebop, cooljazz en souljazz. Het kenmerkende van jazz is dat een vrije muziekstijl is.

Dagprogramma dag 1
09.45 – 10.00 Ontvangst met koffie/thee 
10.00 – 11.00 Blok 1: Ontstaan van de Blues
11.00 – 11.15 Koffie/thee-pauze
11.15 – 12.00 Blok 2: Ontwikkeling van de Blues
12.00 – 13.00 Lunch 
13.00 – 13.45 Blok 3: Ontstaan van de Jazz
13.45 – 14.00 Korte pauze
14.00 – 14.45 Blok 4: Ontwikkeling van de Jazz
14.45 – 15.00 Koffie/thee-pauze 
15.00 – 15.45 Blok 5: Overeenkomsten en verschillen tussen Blues en Jazz
15.45 Afsluitend drankje
Joop van Velzen

Joop van Velzen, M.Sc. is schrijver en docent muziekgeschiedenis. Hij heeft zich jarenlang zowel in Nederland als in Canada academisch geschoold in de geschiedenis van de westerse klassieke muziek. Hij publiceerde de meerdelige biografie: Clara Schumann & Johannes Brahms: een biografie van een muzikale vriendschap in brieven en noten. Meer informatie over de docent: www.musicinlife.nl

Uit eerdere evaluaties over deze docent:
"Joop van Velzen is een bezielend mens, hij ademt muziek door al zijn poriën en een begenadigd spreker, en toch bescheiden."

" De doceerstijl is prettig, enthousiast, toegankelijk".

"Een van de waardevolste themadagen die ik meegemaakt heb". (themadag Matthaus Passion)