Menu

Leergang Wat weten we van ons brein? deel 1

Het gezonde brein

Leergang Wat weten we van ons brein? deel 1
Wat weten we van ons brein?
 • Cursusnummer: 23N32
 • Vakgebied: Natuurwetenschappen
 • Locatie: 's-Hertogenbosch
 • Seizoen: Najaar 2022
 • Dag: Woensdag
 • Tijd: 13.50 - 15.35 uur
 • Cursusdata: 08-nov , 15-nov , 22-nov , 29-nov , 06-dec
 • Prijs: € 187 (4 colleges + 1 excursie)
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar.

 • Opmerkingen:

  Reservedatum inhaalcollege 13 december. Na 4 interactieve college dagen zal de cursus afgesloten worden met een bezoek aan het Anatomisch Museum van Nijmegen. Daar hebben we de mogelijkheid om aan de hand van hersenmodellen en preparaten een goed driedimensioneel beeld te krijgen van het menselijk brein. Een onvergetelijke ervaring! Vervoer op eigen gelegenheid.

Leergang Wat weten we van ons brein? deel 1

Het menselijk brein is het meest complexe orgaan in ons lichaam. De afgelopen decennia hebben we een explosieve ontwikkeling gezien in onze kennis van het brein, mede mogelijk gemaakt door de ontwikkeling van nieuwe medische technologieën. Deze cursus wil, in begrijpelijke bewoordingen, een overzicht geven van onze huidige kennis van de structuur en het functioneren van ons brein. 

Ondanks de grote stappen die gezet zijn, blijft het brein nog voor een groot deel terra incognita. We worden overspoeld met talloze publicaties, boeken en tv-programma’s die de indruk wekken dat we al heel wat weten. Ideeën worden vaak als vaststaande feiten aangenomen. Voor een juiste interpretatie van dergelijke publicaties en presentaties is een basale kennis van de structuur en het functioneren van het brein een absolute voorwaarde. 

Na vier interactieve college dagen zal de cursus afgesloten worden met een bezoek aan het Anatomisch Museum van Nijmegen. Daar hebben we de mogelijkheid om aan de hand van hersenmodellen en preparaten een goed driedimensionaal beeld te krijgen van het menselijk brein. Een onvergetelijke ervaring!

Deze cursus vormt het eerste deel van de tweedelige leergang ‘Wat weten we van ons brein?’ maar kan ook goed los gevolgd worden. Het tweede deel in het voorjaar behandelt het zieke brein.
 

College 1: Introductie. Hoe wordt het brein beschermd?Hersenbloedingen en infarcten. Embryonale ontwikkeling van het brein. Somatische versus Autonome Zenuwstelsel. Ruggenmerg.

College 2:Input: Algemeen somatosensorisch (tast, vibratie, positiezin, pijn, temperatuur). Speciaal somatosensorisch (reuk, visueel, auditief, evenwicht). Algemeen viscerosensorisch (ingewandspijn) en speciaal viscerosensorisch (smaak). Referred Pain. Hersenzenuwen.

College 3: Centrale verwerking van inkomende informatie: thalamus en cerebrale cortex. Bestaat er zoiets als een “standaard brein”? Hogere hersenfuncties. Hoe uniek is het menselijk brein?  Het limbische systeem.

College 4: Hippocampus en geheugen. Verschillende soorten geheugen. Gps-systeem. Amandelkern (amygdala). Emotionele inkleuring van het gedrag. Motorische systemen. Pyramidale versus extra extrapyramidale systemen. Laterale en mediale motorsystemen. Basale Ganglia. Directe en indirecte banen in relatie tot de ziekte van Parkinson en Huntington. Cerebellum.

College 5: Excursie en hands-on demonstratie in het Museum voor Anatomie en Pathologie Nijmegen. Zelf (kunststof) hersenmodellen uit elkaar halen en in elkaar zetten. Een onvergetelijke ervaring!

Wil Smeets

Dr. Wil Smeets was als onderzoeker en docent verbonden aan de Afdeling Anatomie en Neurowetenschappen VUmc te Amsterdam. Hij heeft meer dan veertig jaar ervaring in het geven van onderwijs in de humane (neuro)anatomie. Sinds zijn pensionering in 2014 is hij nog steeds als coördinator/docent actief betrokken bij de cursus Functional Neuroanatomy bij de Universiteit van Coimbra, Portugal (2014-heden), en de Charité Universitätsmedizin Berlijn (2016-heden).