China – verleden en heden

Speler op het wereldtoneel

  • Cursusnummer: 23N21
  • Vakgebied: Geschiedenis
  • Locatie: Nijmegen
  • Seizoen: Najaar 2023
  • Dag: Woensdag
  • Tijd: 13.00 - 14.45 uur
  • Cursusdata: 25-okt., 01-nov., 08-nov., 15-nov., 22-nov., 06-dec., 13-dec., 20-dec.
  • Prijs: € 280.00
  • Aantal colleges: (8 colleges inclusief koffie/thee)
  • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen
  • Cursusmateriaal:

    De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar.

China – verleden en heden

Met een bevolking van 1.394.015.977 (2020) is China qua inwoners het grootste land ter wereld (voor India). Met een oppervlakte van 9.596.961 km² is het land vierde qua oppervlakte (na Rusland, Canada en de Verenigde Staten[3]).

China is een van de vroegste centra van beschaving en werd vrij vroeg in de wereldgeschiedenis een groot verenigd land met een geavanceerde cultuur op het vlak van kunst en wetenschap. Door de milennia heen verenigden keizerlijke dynastieën China tijdens stabiele perioden, die werden afgewisseld met perioden van politieke onrust en verandering. China is, beseffen we intussen, naast de Verenigde Staten misschien wel de meest-bepalende speler op het wereldtoneel. Het is ook de staat die de langste organisatorische en culturele continuïteit heeft. Wie de wereld – heden en toekomst – wil begrijpen, moet China leren kennen.

Voor veel Nederlanders is China een grote onbekende. De laatste jaren komt China wel steeds meer in het nieuws. We lezen in de kranten over de handelsoorlog met de Verenigde Staten, de Chinese aanpak van de COVID-19 pandemie en de Chinese President Xi Jinping 

Maar wat speelt er zich werkelijk af in China, is China nog steeds een ontwikkelingsland of een moderne economische grootmacht? Wat maakt de Chinese cultuur zo verschillend van de onze? Wat weten we van de Chinese geschiedenis?

In zeven colleges belicht Peter Rietbergen de geschiedenis van China te belichten en probeert antwoord te geven op de volgende vragen:
 

- Waar ligt de oorsprong van de macht van die staat, van dat land?

- Hoe is het, de afgelopen 2500 jaar, georganiseerd – politiek, en cultureel?

- Welke geografische uitbreidingen heeft het ondernomen? 

- Hoe heeft het land een eeuw-lang Westerse vernedering ervaren – verwerkt? 

- Is er sprake van continuïteit tussen het ‘keizerlijke’ systeem en de macht van de Chinese Communistische Partij? 
- Welke rol wil China spelen op het wereldtoneel – en hoe gaat het in die wens te werk? 

Peter Rietbergen

Peter Rietbergen is vanaf 1993 (en sinds 2016 emeritus-) hoogleraar cultuur- en wereldgeschiedenis, Radboud Universiteit Nijmegen. Was tevens verbonden aan het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome en aan Christ Church College, Oxford. Belangrijkste recente publicatie: Europe: A Cultural History (London, Routledge, 2020).