Menu

Studiedag HOVO Brabant & Sed Vitae ter ere van het 30 jarig jubileum

Studiedag HOVO Brabant & Sed Vitae ter ere van het 30 jarig jubileum
 • Cursusnummer: 22E01
 • Vakgebied: Multidisciplinair
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Najaar 2022
 • Dag: Dinsdag
 • Inschrijven voor:
  6 Sep 2022
 • Tijd: 10.00 - 17.00 uur
 • Cursusdata: 13-sep
 • Prijs: € 30 inclusief koffie/thee, lunch en borrel met een hapje en een drankje
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen

Studiedag HOVO Brabant & Sed Vitae ter ere van het 30 jarig jubileum

HOVO Brabant en Sed Vitae bestaan ruim 30 jaar en dat vieren we met een feestelijk en uniek programma.

In het voorjaar 1990 presenteerde de seniorenacademie Brabant het eerste cursusprogramma van 20 cursussen met in totaal 179 deelnemers. Nu, ruim 30 jaar later staat er een professionele organisatie en weten jaarlijks duizenden cursisten de weg te vinden naar een van de vele onderwijsprogramma’s.

Door de pandemie was het eerder niet mogelijk dit jubileum te vieren. Nu er weer ruimte is om met een grote groep mensen bij elkaar te komen is besloten dit lustrum alsnog gezamenlijk te vieren.

Ook biedt het de gelegenheid om de activiteiten van HOVO Brabant en Sed Vitae onder de aandacht te brengen bij een breed publiek en presenteert HOVO Brabant het nieuwe najaarsprogramma.

Ochtendprogramma:

10.00 uur        Ontvangst met koffie & thee

10.45 uur        Welkom door Petra van Ruiten (directeur)

10.50 uur        Woord van Jacomine Ravensbergen, bestuursvoorzitter HOVO Brabant

11.00 uur        Gastspreker Leo Bormans “GELUK EN HOOP IN NIEUWE TIJDEN”

Wat leert het wetenschappelijk onderzoek naar hoop en geluk ons over welzijn en welbevinden, ook in moeilijke tijden? Onderzoeker Leo Bormans gaat op zoek naar richting en ruimte. Hij is de auteur van internationale bestsellers als ‘The World Book of Happiness’ en ‘The World Book of Hope’. Welke krachtlijnen kunnen we daaruit halen voor een gelukkig en hoopvol leven en werk? Gun uzelf het geluk om erbij te zijn!

Leo Bormans is Distinguished Lecturer Happiness Economics Research aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Zijn lezingen laten niemand onberoerd.

12.30 uur        Lunch in de foyer 

Middagprogramma:  “Vensters op de Wereld” door HOVO-docenten 

13.45 uur        Terugblik door Petra van Ruiten

13.55 uur        Woordje door Jan Ooms, voorzitter Sed Vitae

14.00 uur        Lezing Christ Klep, militair-historicus en allround liefhebber van geschiedenis, internationale betrekkingen en wat zich nog meer afspeelt in de wondere wereld van oorlog en vrede, defensie, politiek en maatschappij.

14.30 uur        Lezing Peter Burgers, docent Geschiedenis Gymnasium Beekvliet, Bedenker en maker van 'Tijdreizigers' YouTube-kanaaldocent geschiedenis 

15.00 uur        Pauze met koffie & thee in de foyer

15.30 uur        Lezing door kunsthistorica Josée Claassen, zij is gespecialiseerd in het geven van lezingen waarin beeldende kunst gecombineerd wordt met klassieke muziek. 

16.00 uur         Muzikale afsluiting door Ekaterina Uvarova op gitaar. Zij wordt begeleid door Anna Buevich op viool en  Artem Shmahaylo op cello.

J. Massenet - Méditation de Thaïs
E. Grieg - Medley uit de Peer Gynt suite
D. Scarlatti - Sonate K.77
J. Turina - Fantasia Sevillana
A. Vivaldi - Allegro non molto uit De winter (L'inverno)
G. Rossini - Il barbiere di Siviglia.

16.30 uur        Afsluitend hapje en drankje in de foyer

17.30 uur        Einde

Josée Claassen

Josée Claassen is kunsthistorica, gespecialiseerd in het doceren over beeldende kunst in combinatie met (klassieke) muziek. Zij studeerde aan de universiteit Leiden en gaf daar ook gastcolleges. Zij is een veel gevraagde spreekster in musea en bij allerlei in beeldende kunst en muziek geïnteresseerde groepen. Meestal komt de muziek die zij laat horen uit geluidsboxen, maar soms werkt zij ook samen met musici en klinkt de muziek live. 

Uit eerdere cursusevaluaties:
"Ik heb deze cursus ervaren als interessant en vooral als een fijne ontspanning, vooral ook door de combinatie met muziek".
"De combinatie van muziek , beelden en uitleg: Top !"


Christ Klep

Christ Klep studeerde Oost-Europese en Internationale Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij werkte als universitair docent en als wetenschappelijk medewerker bij het ministerie van Defensie. Sinds enkele jaren is hij met name publicist, gastdocent en commentator. Zijn belangstelling loopt uiteen van internationale betrekkingen tot hedendaagse geschiedenis en van politieke theorie tot militaire historie. 

UIt eerdere evaluaties:

"De opzet van de cursus 'In het nieuws' was een goed idee. En de docent speelde goed op het actuele nieuws in."
"Ik heb er van genoten! Van de expertise van Chris Klep! Heerlijk...echt inhoud, eerlijke kwaliteit."
"Prima docent: deskundig en positieve mindset."


Peter Burgers

Peter Burgers studeerde geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (cum laude) en behaalde aansluitend een master’s degree aan de Universiteit van Oxford. Daarnaast deed hij onderzoek aan de Westfälische Wilhelms-Universität te Münster en op het Nederlands Instituut te Rome.

Hij was werkzaam aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en aan de Universiteit van Oxford. Momenteel werkt hij op Gymnasium Beekvliet.

Uit eerdere evaluaties over deze docent:
"De opbouw van de materie in de cursus is door de docent zeer goed opgezet. Door steeds relevante achtergrondinformatie mee te nemen bij de uiteenzetting van belangrijke gebeurtenissen, krijg je een mooi compleet beeld van de geschiedenis."