Menu

Het kerstverhaal in de beeldende kunst en muziek

Het kerstverhaal in de beeldende kunst en muziek
 • Cursusnummer: 22T12
 • Vakgebied: Kunst- en cultuur(geschiedenis)
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Themadagen 2022
 • Dag: Maandag
 • Tijd: 10.00 - 15.45 uur
 • Cursusdata: 19-dec
 • Prijs: € 97.50 1 dag inclusief koffie/thee, lunch en afsluitend drankje
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar

Het kerstverhaal in de beeldende kunst en muziek

Met Kerstmis vieren we de geboorte van Christus. Dat heeft al vele eeuwenlang beeldend kunstenaars en componisten geïnspireerd tot de prachtigste werken, zodoende is er meer dan voldoende materiaal beschikbaar voor een bijzondere themadag over de wijze waarop het kerstfeest in de loop van de tijd verbeeld en verklankt is in West-Europa. 

In het eerste college is de geschiedenis van het verbeelden van kerst in de westerse kunst het centrale uitgangspunt en wordt ingegaan op het ontstaan van kersttradities. U krijgt antwoord op vragen als: Vanaf wanneer zien we de geboorte van Christus verbeeld en hoe dan precies? Wat veranderde er in de voorstelling in de loop van de eeuwen en hoe kwam dat? Welke koninklijke hoogheid liet een kerstlied roven bij een andere vorst en hoe klinkt dat lied? 

De geschreven bronnen vormen het uitgangspunt en de rode draad voor het tweede college over de verbeelding van het kerstverhaal. U hoort en ziet daarin veel bekende, maar ook onbekende aspecten van de geboorte van Jezus. Zo komt u te weten waarom Maria bij de annunciatie een bol wol in haar handen heeft en hoe het komt dat Jozef bij de geboorte van zijn zoon in de late middeleeuwen neergezet wordt als een pantoffelheld. 

Niet alleen beeldend kunstenaars, ook componisten lieten zich inspireren door het kerstverhaal.  
U krijgt prachtige muziek te horen, van onder andere Corelli, Liszt, Pärt, Bach, Biber, Berlioz en Tavener. Kortom, een themadag die u helemaal in de kerstsfeer brengt.

Dagprogramma  
Ontvangst met koffie/thee   
Blok 1: Kerst in klank en beeld, deel I  
Koffie/thee-pauze  
Blok 2: Kerst in klank en beeld, deel II  
Lunch   
Blok 3: Er is een kindeke geboren…, deel I  
Koffie/theepauze  
Blok 4: Er is een kindeke geboren…, deel II  
Afsluiting met een drankje   
Josée Claassen

Josée Claassen is kunsthistorica, gespecialiseerd in het doceren over beeldende kunst in combinatie met (klassieke) muziek. Zij studeerde aan de universiteit Leiden en gaf daar ook gastcolleges. Zij is een veel gevraagde spreekster in musea en bij allerlei in beeldende kunst en muziek geïnteresseerde groepen. Meestal komt de muziek die zij laat horen uit geluidsboxen, maar soms werkt zij ook samen met musici en klinkt de muziek live.