Menu

Gratis lezing Pasen in de beeldende kunst en muziek (online via Zoom)

“Bleib bei uns, denn es will Abend werden…”

Gratis lezing Pasen in de beeldende kunst en muziek (online via Zoom)
 • Cursusnummer: 21E01
 • Vakgebied: Kunst- en cultuur(geschiedenis)
 • Locatie: nvt
 • Seizoen: Voorjaar 2021
 • Dag: Maandag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  29 Mar 2021
 • Tijd: 13.30 uur
 • Cursusdata: 29-mar
 • Werkvorm: Lezing
 • Opmerkingen:

  Betreft een gratis lezing

Gratis lezing Pasen in de beeldende kunst en muziek (online via Zoom)

“Bleib bei uns, denn es will Abend werden…”

Met die woorden begint het schitterende Abendlied van Joseph Rheinberger en dat lied gaat u horen tijdens deze lezing over het verhaal van Pasen. Rheinberger liet zich leiden door een tekst over de Emmäusgangers, die na het overlijden van  Christus een vreemdeling aan tafel uitnodigden. Ze herkenden hem aanvankelijk niet als de uit de dood opgestane Christus. 

Het lijdensverhaal begint droevig, maar eindigt hoopvol met de opstanding van Christus en dat inspireerde vele beeldend kunstenaars en componisten tot de mooiste werken. Aan de hand van een selectie van die werken wordt tijdens dit college het passieverhaal verteld. U gaat bekende taferelen en werken zien en horen, maar vast ook onbekende. Zo hoort u het verhaal van het ware kruis. Hoe dat van een takje in de mond van Abraham via vele omzwervingen uiteindelijk het hout van het kruis van Jezus werd. Ook ziet u indrukwekkende afbeeldingen over een van de eerste dingen die Christus deed nadat hij overleden was: de bevrijding van de rechtvaardige zielen uit het voorgeborchte. U hoort er de daarbij passende muziek bij. 

Kunstenaars verbeeldden op een niet mis te verstane manier hoe de duivel de ziel van Judas haalde na zijn verraad van Jezus. Een niet gelovige kunstenaar uit de 16de eeuw schilderde de gekruisigde Christus adembenemend mooi. Ook dat ziet u. Natuurlijk hoort u muziek van Bach, zowel uit de Johannes Passion als uit de Matthäus Passion, maar ook muziek van nog levende componisten. 

Alle facetten van het passieverhaal komen aan de orde. U krijgt toelichting aan de hand van prachtige afbeeldingen, die u met bijpassende muziek nog eens goed kunt bekijken. Kortom, u kunt genieten van een interessant, sfeervol passieverhaal!

Josée Claassen

Josée Claassen is kunsthistorica, gespecialiseerd in het doceren over beeldende kunst in combinatie met (klassieke) muziek. Zij studeerde aan de universiteit Leiden en gaf daar ook gastcolleges. Zij is een veel gevraagde spreekster in musea en bij allerlei in beeldende kunst en muziek geïnteresseerde groepen. Meestal komt de muziek die zij laat horen uit geluidsboxen, maar soms werkt zij ook samen met musici en klinkt de muziek live.