Menu

Vier unieke kunstenaarsportretten, mèt muziek. Deel 2 (online via Zoom)

Over het leven, werk èn de muziek van Rafaël, Fra Bartolommeo, Jan van Eyck en Jeroen Bosch.

Vier unieke kunstenaarsportretten, mèt muziek. Deel 2 (online via Zoom)
 • Cursusnummer: 21V18
 • Vakgebied: Kunst- en cultuur(geschiedenis)
 • Locatie: nvt
 • Seizoen: Voorjaar 2021
 • Dag: Maandag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  19 Feb 2021
 • Tijd: 13.30 – 15.15 uur uur
 • Cursusdata: 22-feb , 01-mar , 08-mar , 15-mar
 • Prijs: € 140.00 (4 colleges)
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar.

 • Opmerkingen:

  22 maart reservedatum, Deze cursus wordt online aangeboden via Zoom.

Vier unieke kunstenaarsportretten, mèt muziek. Deel 2 (online via Zoom)

In 2020 was het 500 jaar geleden dat Rafaël (1483-1520) overleed. Zijn oeuvre zou om die reden met prachtige tentoonstellingen geëerd worden. Helaas gingen de tentoonstellingen in Rome en in Londen vanwege Covid-19 niet door. De grote Jan van Eyck tentoonstelling in Gent moest vanwege de pandemie vroegtijdig haar deuren sluiten. 

In deze cursus hopen we dit gemis aan museumbezoek enigszins goed te maken. Ook zonder bezoek aan de tentoonstellingen krijgt u een uitstekend beeld van het leven en werk van deze kunstenaars. De serie wordt gecompleteerd door nog eens twee kunstenaarsportretten: een tweede Zuid-Europese kunstenaar, vriend en tijdgenoot van Rafaël, Fra Bartolommeo (1473-1517) en een tweede Noord-Europese kunstenaar, te weten Jeroen Bosch (circa 1450-1516). 

Rafaël werkte grotendeels in Rome en Fra Bartolommeo in Florence. Om die reden brengt u en passant ook nog een virtueel bezoek aan deze twee steden tijdens deze cursus. 

Rafaël won, zonder het zelf te willen een concurrentieslag met zijn leermeester. Hoe zit dat? Dat wordt toegelicht. Fra Bartolommeo maakte een ontroerend mooi portret van Michelangelo. U ziet het tijdens de cursus.

Jan van Eyck en Jeroen Bosch waren grootmeesters in de detaillering. Daarvan ziet u ongelooflijk mooie voorbeelden. Zo wordt op een schilderij van Jan van Eyck het eerste bewijs geleverd van een bril met glazen voor verziendheid. Jeroen Bosch schildert de lotgevallen van een echtpaar als detail op het drieluik met de aanbidding van de koningen. Wat doet dat echtpaar? Waarom wordt het geschilderd? U hoort het tijdens de cursus. 

In deze serie kunstenaarsportretten hoort u niet alleen veel bijzondere verhalen over het leven en werk van de kunstenaars en ziet u prachtige afbeeldingen, u hoort bovendien mooie, bijpassende muziek. Dat maakt de serie uniek.

 

Opsomming onderwerpen per college:

College 1: Rafaël (1483-1520, een kunstenaarsportret met muziek. 

College 2: Fra Bartolommeo (1473-1517), een kunstenaarsportret met muziek.

College 3: Jan van Eyck (circa 1390-1441), een kunstenaarsportret met muziek. 

College 4: Jeroen Bosch (circa 1450-1516), een kunstenaarsportret met muziek.

Josée Claassen

Josée Claassen is kunsthistorica, gespecialiseerd in het doceren over beeldende kunst in combinatie met (klassieke) muziek. Zij studeerde aan de universiteit Leiden en gaf daar ook gastcolleges. Zij is een veel gevraagde spreekster in musea en bij allerlei in beeldende kunst en muziek geïnteresseerde groepen. Meestal komt de muziek die zij laat horen uit geluidsboxen, maar soms werkt zij ook samen met musici en klinkt de muziek live.