De "Russische ziel" ofwel de tragedie van een volk: Nationalisme in Rusland
De

Als Russen duidelijk willen maken wie ze zijn, refereren ze graag aan hun ‘Russische ziel’. Maar de ‘Russische ziel’ is ook ankerpunt voor hun soms extreme nationalisme. Hoe kunnen wij de hedendaagse Russen beter begrijpen? In deze cursus kijken we vanuit verschillende gezichtshoeken: politiek, cultuur, religie, film, sociologie, geschiedenis. 

Cursustitel Ondertitel Seizoen/jaar
Deel 1 De ‘Russische ziel’ na 1991 Voorjaar 2020
Deel 2 De ‘Russische ziel’ 1700 - 1850 Voorjaar 2022
Deel 3 De ‘Russische ziel’ 1850 - 1917 Voorjaar 2023
Deel 4 De ‘Russische ziel’ 1917 - 1991 Voorjaar 2024
Huidige cursus in deze leergang
Rieke Leenders en gastdocenten

Dr. Rieke Leenders, antropoloog en Rusland-deskundige, eerder werkzaam bij de afdeling Culturele Antropologie, Universiteit Utrecht, HOVO Utrecht en bij Russische universiteiten. Zij organiseert en geeft colleges over Rusland bij HOVO en andere instellingen (Rusland-colleges) en is lid van de wetenschappelijke adviesraad van het Nederlands Instituut in Sint-Petersburg. Voor HOVO Brabant is zij inhoudelijk verantwoordelijk voor de Leergang ‘De “Russische ziel” ofwel de tragedie van een volk’, voor extra Ruslandcursussen en voor de gastdocenten.

De gastdocenten:
Drs. Hubert Smeets: Smeets is medewerker van NRC en medeoprichter van het kenniscentrum platformraam.nl. Als historicus en journalist schrijft hij over binnenlandse en buitenlandse politiek. Smeets heeft verschillende boeken over Rusland op zijn naam staan. In 2004 verscheen Erfenis van een wereldrijk. Van Sovjet-Unie tot Rusland, dat hij samen met fotograaf Oleg Klimov maakte. Uit 2015 stamt De wraak van Poetin. Rusland contra Europa.

Dr. Sander Brouwer was tot 2019 Universitair Docent Russische literatuur en cultuurgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is de auteur van de monografie Character in the Short Prose of Ivan Sergeevič Turgenev (Amsterdam/Atlanta, 1995), redigeerde bundels als Dutch Contributions to the fourteenth international congress of Slavists, 2008. Literature. (Amsterdam - New York, 2008), Contested Interpretations of the Past in Polish, Russian, and Ukrainian Film: Screen as Battlefield (2016) en met Joost van Baak Leib, Geist und Seele in der russischen Literatur und Kultur (Wiener slawistischer Almanach, 2004). Hij vertaalde o.a. aartspriester Avvakoem, Aleksandr Blok, Nikolaj Erdman. Onlangs publiceerde hij in RAAM een artikel waarop zijn college is gebaseerd.

Dr. Gijs Kessler: Kessler is senior onderzoeker aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in de sociale en economische geschiedenis van Rusland en de Sovjet-Unie. Van 2002 tot 2016 woonde en werkte hij in Moskou, waar hij naast zijn werk voor het IISG lesgaf aan het prestigieuze bachelorprogramma van de New Economic School. In 2022 publiceerde hij het boek Rusland: Land dat anders wil zijn, een terugblik op de dertig jaar verandering in Rusland die hij van nabij meemaakte.

Dr. Gulaz Sibgatullinna: Sibgatullina is universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam en gastonderzoeker aan George Washington University. Eerder studeerde ze in Moskou (Linguïstische Staatsuniversiteit) en Mainz (Johannes Gutenberg Universiteit). Ze is gepromoveerd aan de Universiteit Leiden met een proefschrift over de wisselwerking tussen taal en religie in Rusland. In 2020 publiceerde zij Languages of Islam and Christianity in Post-Soviet Russia.
 

Diverse Docenten

Zie de cursusbeschrijving voor meer informatie over de docenten.