Tussen ‘cancellen’ en ‘canon’ wordt flink wat gediscussieerd de laatste tijd. Grote denkers uit het verleden hadden regelmatig ideeën die vandaag de dag niet meer kunnen. Kunnen we hen nog serieus nemen? Of mogen we zwarte bladzijden gewoon overslaan?

Filosoof en docent Gerko Tempelman, bekend van zijn themadagen bij HOVO Brabant, maakte hier met muziektheatercollectief KASSETT een voorstelling over, die op 6 december in Tilburg zal spelen. Na afloop gaat Gerko in gesprek met de zaal.

Voorstelling: WANKLANK
In de muziektheatervoorstelling WANKLANK vertelt KASSETT het verhaal van de vaderlandse filosoof Gerard Bolland. Honderd jaar geleden was hij grondlegger van het Nederlands fascisme. Ondertussen is zijn naam uitgewist – althans: in 2003 stond zijn borstbeeld in de Tweede Kamer. Na kamervragen werd deze verwijderd. In WANKLANK kruipen twee acteurs en vijf musici in het hoofd van Bolland. Kunnen ze deze onbegrijpelijke man en zijn seksistische, antidemocratische, fascistische denkbeelden begrijpen? Valt er überhaupt iets van te begrijpen? Of moet je dat niet eens willen?

“Confronterend Theater” (NRC), “Filosofisch en bespiegelend” (Scenes)

Donderdag 6 december, 20.00 – 22.00, Factorium Theater Tilburg
Voor HOVO-cursisten is er een vroegboek-korting van € 2,50, klik hier om de tickets te bestellen.