75 jaar Bevrijding in Brabant

Naar een nieuwe geschiedenis van Noord-Brabant in de Tweede Wereldoorlog

  • Cursusnummer: 20T09
  • Seizoen: Themadagen 2020
  • Dag: Dinsdag
  • Inschrijven voor: do 16 apr. 2020
  • Tijd: 10.00 - 16.00 uur
  • Cursusdata:
  • Prijs: € 82.50
  • Aantal colleges: (inclusief koffie/thee en lunch)
  • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen
  • Opmerkingen:

    Deze cursus vindt plaats in de Lochal, Tilburg.

75 jaar Bevrijding in Brabant

In 2019 en 2020 herdenken en vieren we dat Brabant 75 jaar geleden is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn levens voor altijd ingrijpend veranderd. 

Deze themadag staat in het teken van de verhalen van toen, genaamd Brabant Remembers, en verkennen we de mogelijkheden om een completer en vooral genuanceerder beeld te schetsen.

Brabant Remembers vertelt de bijzondere, inspirerende en persoonlijke verhalen waarin een levensveranderend moment centraal staat. Deze 75 verhalen vormen het uitgangspunt voor een provinciebreed activiteitenprogramma. Ze zijn ook het uitgangspunt voor wat wellicht ooit een nieuwe geschiedenis van Noord-Brabant in de Tweede Wereldoorlog kan worden. Hierin staan de levens van de mensen van toen centraal, om via die verhalen ons te kunnen inleven en inspiratie op te doen om een antwoord te kunnen geven op hedendaagse dilemma’s en vragen: hoe gaan we om met burgerschap, (on)gelijkheid, democratie en vrijheid in onze eigen tijd? 

Eén van de iconische projecten in het programma van Brabants Remembers is de collectie STILLLEVEN, waarin Studio Rocco Verdult sleutelscènes uit de 75 verhalen in 75 maquettes heeft verbeeld. Het bezoeken van deze collectie maakt onderdeel uit van deze dag.

Na deze themadag heeft u een ander en genuanceerder beeld van enkele belangrijke aspecten van de geschiedenis van Noord-Brabant in de Tweede Wereldoorlog. Samen met de docenten gaat u na wat de mogelijkheden zijn om de geschiedenis te herschrijven vanuit het perspectief van de mensen van toen: Brabanders, bezetters, collaborateurs, verzetsmensen, slachtoffers en bevrijders.

Locatie voor deze speciale themadag is de LocHal in Tilburg.  Deze voormalige fabriekshal is op het prestigieuze World Architecture in Amsterdam in december 2019 uitgeroepen tot het beste gebouw ter wereld. De Lochal is direct achter station Tilburg gelegen. Parkeren is tegen betaling mogelijk op het parkeerterrein Spoorzone (max. 7 euro per dag).

Dagprogramma
09.45 – 10.00 Ontvangst met koffie/thee 
10.00 – 11.00 Blok 1: Arnoud-Jan Bijsterveld: Noord-Brabant in de Tweede Wereldoorlog: een (on)bekende geschiedenis
11.00 – 11.15 Koffie/theepauze
11.15 – 12.00 Blok 2: Arnoud-Jan Bijsterveld: De Jodenvervolging in Noord-Brabant
12.00 – 13.00 Lunch 
13.00 – 14.00 Blok 3: Jan van Oudheusden: Oponthoud in de Kempen. De moeizame bevrijding van 1944
14.00 – 14.45 Blok 4: Bezoek aan de tentoonstelling STILLLEVEN in de LocHal
14.45 – 15.00 Koffie/thee-pauze 
15.00 – 16.00 Blok 5: Werksessie: van herinneringen via oral history tot storytelling: hoe vertellen we het verhaal van de oorlog door?
16.00 uur Afsluiting

 

 

Jan van Oudheusden

Drs. Jan van Oudheusden studeerde geschiedenis en Nederlands in Tilburg en Nijmegen. Werkte 15 jaar in het voortgezet onderwijs. Vanaf 1991 provinciaal historicus van Noord-Brabant en directeur van de stichting Brabantse Regionale Geschiedbeoefening, vanaf 2008 tot aan zijn pensionering in 2014 onderzoeksmedewerker van de leerstoel ‘Cultuur in Brabant’aan de Universiteit van Tilburg. Publiceerde diverse boeken en artikelen over de geschiedenis en het erfgoed van ’s-Hertogenbosch en Noord-Brabant. 

Arnoud-Jan Bijsterveld

Prof.dr. Arnoud-Jan Bijsterveld is hoogleraar Cultuur in Brabant aan de Universiteit van Tilburg. Hij doceert op het gebied van geschiedenis, heemkunde en cultuur.