Ce magnifique gâteau Africain
Het moderne imperialisme aan de oevers van de Nijl en de Congo
- Cursusnummer: 25V02
- Vakgebied: Geschiedenis
- Locatie: Tilburg
- Seizoen: Voorjaar 2025
- Dag: Maandag
- Tijd: 13.30 - 15.15 uur
- Cursusdata: 27-jan., 03-feb., 10-feb., 17-feb., 24-mrt., 31-mrt., 07-apr., 14-apr.
- Prijs: € 260.00
- Aantal colleges: 8
- Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen
- Opmerkingen:
Reservedatum inhaalcollege 12 mei
Ce magnifique gâteau Africain
‘Houdt ge van reisverhalen, avonturen, ontdekkingen, ontmoetingen, stoutmoedige tafereelen, moedige daden, beschrijving van gevechten, gevaren en ontberingen?’ (Leeuwarder courant van donderdag 20 juni 1901.) Dan is deze cursus voor u!
Voor Grieken en Romeinen was de noordrand van het Afrikaanse continent een onderdeel van de Mediterrane wereld. Verder naar het zuiden begon de ondoordringbare Sahara, waar de Ethiopiërs woonden, de mensen met verbrande gezichten. De bovenloop en de bron van de Nijl bleven een raadsel. In de 15e eeuw slaagden de Portugezen erin om stapsgewijs Afrika te ronden, maar ook voor hen bleef het hart van het werelddeel een gesloten boek. Tropische ziekten, een gebrek aan goede havens en bevaarbare rivieren, en ondoordringbare jungles maakten het leven in de binnenlanden vrijwel onmogelijk en hoe dan ook onrendabel.
De Britse Royal Geographical Society en ontdekkingsreizigers als Burton en Speke, Livingstone en Stanley brachten hier in de 19e eeuw verandering in. Beter uitgeruste expedities en betere geneesmiddelen maakten het mogelijk om in het hart van Afrika door te dringen. Ondertussen had de industriële revolutie in Europa voor een nieuwe wereld gezorgd. De verhoudingen tussen de grootmachten waren aan het verschuiven. Nieuwe en oude staten wilden met het oog op grondstoffen en afzetmarkten, en uit motieven van nationale trots en internationaal prestige, koloniën verwerven. Het recent opengelegde Afrika bood een speelveld.
We kijken naar Afrika vanuit Europees oogpunt, naar de ontdekking en openlegging van het continent en naar het begrip ‘modern imperialisme’. Vervolgens richten we ons op de fase waarin het continent vrijwel geheel opgedeeld wordt door de Europese mogendheden.
Deze cursus brengt u naar de oevers van de Nijl en de Congo, twee van ’s werelds langste en machtigste rivieren. Officieren van keizer Nero, Diogo Cão en Vasco da Gama, Burton en Speke, Livingstone en Stanley, Brazza en Marchand, koning Leopold II en Bismarck, Hobson en Lenin, Conrad en Mr. Kurtz zullen onze gidsen zijn. Uitbuiting, genocide, racisme, politieke berekening en pure hebzucht leiden rechtstreeks naar het duistere hart van de mens: ‘The horror! The horror!’
Peter Burgers
Peter Burgers studeerde geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (cum laude) en behaalde aansluitend een master’s degree aan de Universiteit van Oxford. Daarnaast deed hij onderzoek aan de Westfälische Wilhelms-Universität te Münster en op het Nederlands Instituut te Rome.
Hij was werkzaam aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en aan de Universiteit van Oxford. Momenteel werkt hij op Gymnasium Beekvliet.
Uit eerdere evaluaties over deze docent:
"De opbouw van de materie in de cursus is door de docent zeer goed opgezet. Door steeds relevante achtergrondinformatie mee te nemen bij de uiteenzetting van belangrijke gebeurtenissen, krijg je een mooi compleet beeld van de geschiedenis."