Zomeracademie 2023

Vanaf maandag 26 juni kunt u drie weken genieten van onze zomeracademie. HOVO Brabant biedt u wederom een verrassend en veelzijdigheid programma. Alle themadagen vinden plaats op de campus van Tilburg University, met uitzondering van “Stenen in de stad Breda”.
Na ontvangst met een kopje koffie volgt u de collegeblokken afgewisseld met koffie/thee-pauzes. Tussen de middag wordt er een lunch aangeboden. Na afloop van de cursus kunt u onder het genot van een drankje nog even napraten met uw medecursisten en docent. Bij enkele cursussen is er in de middag een excursie. Wacht niet te lang met inschrijven, want een aantal cursussen zijn zeer gewild en de plaatsen zijn soms beperkt.

De zomeracademie gaat van start met een tweedaagse cursus van Petra Bolhuis. Vier vrouwelijke filosofen in de dertiger jaren staan centraal. Hannah Arendt, Ayn Rand, Simone Weil en Simone de Beauvoir beschrijven een periode die zo ingrijpend is voor de wereldgeschiedenis dat alle reflectie daarover gaat. Ze schrijven over vrijheid én noodlot en hoe je daarin als denkend mens staande te houden. En hun tijd heeft veel overeenkomsten met die van nu.

Altijd al meer willen weten over De Etrusken. Op woensdag 28 juni verzorgt Annet van Wiechen een studiedag over deze bijzondere bewoners van Italië. In het eerste millennium voor onze jaartelling woonden de Etrusken hoofdzakelijk in het gebied tussen Florence en Rome. In het zacht glooiend landschap zijn resten van de fascinerende Etruskische wereld teruggevonden: fundamenten van tempels, beschilderde tempelfragmenten, ondergrondse graven met kleurrijke schilderingen en veel grafgiften. Kortom, deze studiedag is dé kennismaking met de wereld van Laris Pulenas en Seianti Hanunia Tlenasa.

Een dag die volledig in het teken staat van de Goldbergvariaties, een van de meest geliefde werken van Johann Sebastian Bach. Docent en pianist Marcel Worms voerde de Goldbergvariaties veelvuldig uit en legde ze vast op cd. Tijdens deze bijzondere themadag op donderdag 29 juni gaat hij met u uitvoerig in op het ontstaan, de structuur en het vernieuwende van het werk. Er is ruimte voor het bespreken van de Aria en van elk van de 30 variaties en de negen canons van de Goldbergvariaties en hun symbolische betekenis. Tot slot worden de complete Goldbergvariaties live uitgevoerd. Wat een heerlijk vooruitzicht!

Bioloog Kees Boele is een vaste waarde tijdens de zomeracademie en behandelt in twee dagen de biodiversiteit van het Brabantse landschap.  Hij duikt met u op donderdag 28 en vrijdag 29 juni letterlijk diep het unieke Brabantse Landschap in, rond het dal van de Beerze en de Peelhorst. Een collage van colleges geologie, geomorfologie en ecologie gevolgd door twee prachtige wandelexcursies (6 km).

Architectuur en vormgeving van de Amsterdamse School staat centraal op maandag 3 juli. Carla de Bree bespreekt deze architectonische stroming (1910 tot 1930) die een nieuwe decoratieve en sterk plastische stijl ontwikkelde. De ontwerpers streefden naar schoonheid voor iedereen zoals het Scheepvaarthuis en Blok III (Het Schip) in het Spaarndammerplantsoen in Amsterdam. 

Op woensdag 5 juli “De schoonheid van weerkunde, de wetten van de meteorologie” kunt u een bijzonder inkijkje krijgen in de keuken van de meteoroloog Rob Groenland. U leert hoe de wetten van de natuurkunde in de atmosfeer werken en hoe een weersverwachting tot stand komt. De fundamenten van de weerkunde, oftewel de bewegingen en ontwikkelingen in de atmosfeer passeren de revue.

Een cursus over alles waar we niet over praten, had u ooit gedacht dat dat mogelijk zou zijn?
Andreas Wismeijer deelt met u op donderdag 6 juli alle aspecten van de psychologie van geheimen. Wat vertellen we aan anderen en wat niet, en waarom maken we deze keuze? Na afloop zullen geheimen geen geheimen meer voor u hebben!

Heinz Wanders behandelt op vrijdag 7 juli de ontwikkeling van het denken over zwarte gaten tot de eerste foto op 10 april 2019 werd gepubliceerd en schetst de richting van toekomstig onderzoek. Over gravitatiegolven en de rol die zwarte gaten als “regelneven” in het universum spelen.

Tijdens de themadag Stenen in de stad Breda op maandag 10 juli leert Marcel van Schoor u de basisprincipes van de gesteenten determinatie en oefent in het herkennen van veel voorkomende gesteenten en hun ontstaanswijze. In de ochtend wordt de theorie afgewisseld met het bekijken van gesteenten. In de middag gaan we in de stad Breda oefenen met de opgedane kennis.

Een vaste waarde tijdens onze academieweken is de studiedag van Evert-Jan Ouweneel, deze keer op dinsdag 11 juli.  “De vier reuzen van de 21ste eeuw” is een ‘vergelijkend warenonderzoek’ van de vier reuzen die het politieke denken van de 21ste eeuw zullen bepalen: China, India, de Verenigde Staten en de Europese Unie. Een fascinerende dag vol eyeopeners en voorzichtige inkijkjes in de wereld van de komende decennia.

Ruim 80 topstukken van Vlaamse en Hollandse meesters zijn vanaf mei voor het eerst samen te zien in de sensationele tentoonstelling “Ode aan Antwerpen” in Museum Catharijneconvent in Utrecht. Maak kennis met grote meesters als Maerten de Vos, Frans Hals, Peter Paul Rubens en Rembrandt van Rijn.
Thea Willemsen ontrafelt op woensdag 12 juli Het geheim van de Hollandse meesters.

Klik hier voor de uitgebreide informatie over alle programma’s van de zomeracademie.

Brochures