Van 20 juni tm 7 juli vindt de jaarlijkse zomeracademie plaats. Alle themadagen in Tilburg vinden plaats op de universiteitscampus. Daarnaast biedt HOVO Brabant vier themadagen aan in het Sanadome in Nijmegen. Wacht niet te lang met inschrijven, want een aantal cursussen zijn zeer gewild en de plaatsen zijn beperkt. U kunt tot een week voor aanvang kosteloos annuleren.

De zomeracademie gaat van start met de tweedaagse cursus van Petra Bolhuis en Arwen Meereboer waarin zij zullen wij ingaan op wat levendige materie is, en wat het betekent voor onze verantwoordelijkheid als we materie als levendig beschouwen.

Bioloog Kees Boele is een vaste waarde tijdens de zomeracademie en neemt u mee naar een bekende Brabantse zandbeek: de Beerze. In de ochtend colleges volgend van bron tot monding, landschap, natuur en beheer. In de middag een veelzijdige excursie beginnend en eindigend bij de Spoordonkse Watermolen.

In de cursus ‘Meesters van het wantrouwen’ laat Ype de Boer u kennismaken met vier provocerende en invloedrijke denkers: Kant, Marx, Nietzsche en Freud en wordt u geprikkeld na te denken over hoe de vier mensopvattingen zichtbaar zijn in het hedendaagse Westen.

Carl Rohde geeft u in de cursus ‘ Trends en Toekomstverwachtingen’ inzicht in de methodologie van toekomstonderzoek en vooral in de uitkomsten daarvan – vanuit vooral een cultuursociologisch perspectief. Hoe onderzoeken we de toekomst en welke toekomsttrend vinden we?

Ondanks het grote kunsthistorische belang van Spaanse meesters als El Greco, Velázquez en Goya kunnen wij in ons land eigenlijk nauwelijks kennis van hun werk nemen. Deze themadag brengt Spanje dichterbij en laat Yvette de Groot u kennismaken met de drie grote Spaanse meesters en hun oeuvres

Andreas Wismeijer laat u tijdens de themadag ‘ De onbewuste mens’ kennismaken met de meest gemaakte denkfouten, cognitieve biases en vooringenomenheden die mensen hebben. Herkenbare en alledaagse voorbeelden zullen worden gebruikt om te illustreren dat mensen lang niet zulke rationele beslissers zijn dan wij denken. Wordt u bewust van uw onbewuste!

De quantummechanica is nauwelijks 150 jaar oud en heeft de wetenschap en techniek gerevolutioneerd. Technische toepassingen zoals digitale camera’s en smartphones, MRI- en PET-scanners zijn niet meer weg te denken. Heinz Wanders behandelt de hoofdrolspelers in de eerste ronde van de nieuwe tak van wetenschap.

Tijdens de studiedag “De wereld verklaard vanuit de lucht’ trekt Evert-Jan Ouweneel samen met u van werelddeel naar werelddeel, op zoek naar aanwijzingen in het landschap die ons kunnen helpen de geschiedenis en huidige wereld beter te begrijpen.

De ontwikkeling en verspreiding van klassieke muziek vanuit het toenmalige Hertogdom Brabant wordt door Joop van Velzen uitvoerig toegelicht en geïllustreerd.

Tijdens deze speciale themadag ‘Lustwarande’ volgt u in de ochtend twee lezingen. Directeur van Lustwarande Chris Driessen zal spreken over de geschiedenis van Lustwarande en deelnemend kunstenaar Marieke Bolhuis geeft een lezing over haar eigen werk. In de middag wordt u onder leiding van ervaren en bevlogen gidsen rondgeleid langs alle kunstwerken.

In Nijmegen kunt u kennismaken met filosofie tijdens de themadag ‘Filosofie in 1 dag’ door Gerko Tempelman. Evert-Jan Ouweneel bespreekt “Het westen in 7 basiswaarden, Annet van Wiechen laat u kennismaken met de ‘Etrusken’ en Peter van Nunen brengt een bijzondere ‘Ode aan Oekraine’.

Klik hier voor het complete zomeraanbod in Tilburg en Nijmegen.