Winteracademie 2023
Van 9 tm 19 januari kunt u wederom genieten van onze winteracademie. We hebben weer een mooi en veelzijdigheid aanbod voor u samengesteld. Alle themadagen vinden plaats op de campus van Tilburg University.
Na ontvangst met een kopje koffie/thee volgt u de vijf collegeblokken afgewisseld met koffie/thee-pauzes. Tussen de middag wordt er een lunch aangeboden. Na afloop van de cursus kunt u onder het genot van een drankje nog even napraten met uw medecursisten en de docent.
Wacht niet te lang met inschrijven, want een aantal cursussen zijn zeer gewild en de plaatsen zijn soms beperkt.
De winteracademie gaat van start met een meerdaagse cursus getiteld ‘Troost, als licht in donkere tijden’ van Petra Bolhuis. Vaak zijn menselijke problemen concrete existentiële problemen. We zoeken troost voor die concrete vormen van lijden aan het bestaan als mens. Vragen die beantwoord worden in de aankomende lessenreeks zijn: wat is troost? Welke rol spelen waarheid, denken en ervaren in het lijden van mensen en in de troost die daarbij mogelijk is?
Op 25 december 2021 werd de James Webb ruimtetelescoop gelanceerd. De themadag van Heinz Wanders op dinsdag 10 januari behandelt de moeilijke (en kostbare) voorbereiding, ontwerp en bouw van de telescoop, de lancering en het traject naar zijn thuisbasis, de vier belangrijkste doelen van het programma. De eerste fantastische foto’s werden door NASA op 11 juli 2022 vrijgegeven.
In de vele cursussen die Petra Bolhuis heeft gegeven over Hannah Arendt stond altijd haar filosofie centraal. Zelf is zij van mening dat filosoof en gedachtegoed niet echt te scheiden zijn, maar de nadruk lag altijd op haar gedachtengoed. In deze tweedaagse cursus op 12 en 13 januari staat de persoon Hannah Arendt centraal en zal er vanuit die persoonlijke invalshoek een ander, aanvullend perspectief ontstaan op haar werk.
Peter van Nunen neemt u op de bijzondere themadag ‘Ode aan Oekraïne’ op donderdag 12 januari mee op een zoektocht naar het Europa dat tot 1991 verborgen was achter een onoverkomelijke muur, achter niet-verkrijgbare visa, achter onmogelijk te reserveren hotels en achter onbegaanbare wegen. Na een opening van ruim drie decennia lijkt Poetin dat stuk van Europa opnieuw voor zichzelf op te eisen.
De relatie tussen lichaam en geest wordt veel besproken maar slecht begrepen. De wens om invloed te kunnen uitoefenen op onze lichamelijke gezondheid door middel van psychische wilskracht leidt tot de populariteit van trainingen zoals als die van ‘Iceman’ Wim Hof of van mindfulness en meditatie. Is er bewijs dat we met onze psychologische toestand onze lichamelijke toestand, en omgekeerd, kunnen beïnvloeden? Deze vraag staat centraal tijdens de themadag ‘Gezondheidspsychologie’ van Andreas Wismeijer op maandag 16 januari.
Laat u op dinsdag 17 januari onderdompelen tijdens de themadag over Wenen van Joris van Sleeuwen.
In het Wenen van 1900 bestond er een levendig kunstenaarsmilieu van schrijvers, componisten en kunstschilders. De colleges gaan van Ringstrasse-cultuur (Historisme) naar Sezession (Klimt), Expressionisme (Schiele, Kokoschka) en zakelijkheid (Loos).
Een vaste waarde tijdens onze academieweken is de studiedag van Evert-Jan Ouweneel, deze keer op woensdag 18 januari. In één dag maakt u kennis met zowel de westerse geschiedenis als het westerse denken aan de hand van zeven basiswaarden. Een fascinerende dag vol revolutionaire ontdekkingen, hartstocht en rede.
Een bijzondere themadag volledig in het teken van de klassieke muziek uit Oekraïne. Joop van Velzen neemt u op donderdag 19 januari in vijf colleges mee door de muzikale geschiedenis van een bijzonder land. Voor iedereen die zowel de klassieke muziek als Oekraïne in deze moeilijke tijden een warm hart toedraagt: verken dit rijke repertoire, want onbeluisterd maakt onbemind.
Voor iedereen die de succevolle themadag ‘Filosofie en Islam’ van Gerko Tempelman nog niet heeft kunnen bijwonen, op donderdag 19 januari wordt deze hoog gewaardeerde cursus nog eenmaal aangeboden. De islam komt er in het hedendaagse debat over het vrije denken slecht van af. Maar in de middeleeuwen waren de rollen in het debat over tolerantie en vrijheid precies omgedraaid. Deze studiedag neemt je mee in het vergeten verhaal van de gouden eeuwen van de islam.
Klik hier voor de uitgebreide informatie van de winteracademie.