Menu

OPENING ACADEMISCH JAAR 2018 – 2019

20 september 2018 Dante gebouw zaal 1

UNIVERSITEIT VAN TILBURG

Programma:

13.30 – 14.00 uur              Inloop met koffie/thee in de foyer voor de zaal

14.00 – 14.15 uur              Welkomstwoord Petra van Ruiten

Directeur HOVO Brabant Seniorenacademie

14.15 – 14.20 uur              Kort woordje door Kees Rijgersberg

Voorzitter Sed Vitae Vriendenkring HOVO Brabant

14.25 – 15.10 uur             Dr. “Paul Juffermans, arts-filosoof en docent HOVO Brabant

De filosoof en het Thracische meisje”

Toen de eerste filosoof uit de westers-wijsgerige traditie, Thales van Milete, zijn blik richtte naar de sterrenhemel boven hem maar de grond voor zijn voeten uit het oog verloor, viel hij in een put. Een Thracisch meisje zag dit en lachte: bent u iemand die wil zien wat er ver weg in de hemel is, maar over het hoofd ziet wat er dichtbij op aarde is? Deze anekdote heeft model gestaan voor een eeuwenlang debat over de verhouding tussen de filosofie en het praktische leven. Veel denkers hebben over deze verhouding nagedacht vanaf de antieke Oudheid tot aan onze moderne tijd en zo ook de eigen plaats van de filosofie willen aangeven in het praktische leven. In mijn lezing zal ik enkele aspecten belichten van dit eeuwenoude probleem.

15-10 – 15.20                     Muzikaal intermezzo door Harpiste Sophie Oltheten, studente aan de Fontys Hogeschool van de Kunsten

15.20 – 16.05 uur             Victor Vlam, Amerikakenner en gastdocent HOVO Brabant
Elke dag vertelt President Trump zeven nieuwe leugens volgens de Amerikaanse krant The Washington Post. Wat doet dat met de Amerikaanse democratie? Door de grote hoeveelheid nieuws uit het Witte Huis is het moeilijk om door de bomen het bos te zien. Toch zijn de veranderingen in de VS fundamenteel. Door de hyperpolarisatie is het moeilijk om compromissen te sluiten waardoor het probleemoplossend vermogen van de democratie wordt aangetast. Tegelijkertijd wordt de westerse wereldorde die Amerika heeft geschapen, sterk ondermijnt. De grotere (en zorgwekkende) trends achter anderhalf jaar President Trump worden besproken.

16.05 – 16.15 uur              Afsluiting van de middag door Petra van Ruiten

16.15 uur                             Borrel in de foyer