Nieuwe docent aan het woord: Rico Sneller
In deze nieuwe rubriek stellen wij nieuwe docenten nader aan u voor.
Deze maand is dat filosoof en theoloog Rico Sneller.
Komend najaar hoop ik mijn eerste cursussen voor HOVO Brabant te gaan geven: een reeks over Hedendaagse filosofie (19e en 20e eeuw) in Breda en een tweedaagse over het raadsel Socrates in Tilburg.
Ik heb langdurig aan de universiteit Leiden gewerkt, als docent filosofie en ethiek. Onderwijs heeft altijd mijn hart gehad, en de zogenaamde scheiding tussen ‘onderzoek’ en ‘onderwijs’ heeft mij nooit iets gezegd. Ik herinner me hoe ik al jaren dat dikke boek (1500 pp) van de Duitse filosoof Ludwig Klages op de plank had staan: Der Geist als Widersacher der Seele. Het fascineerde me onwillekeurig, maar ik zag geen kans het ooit te gaan lezen. Op een gegeven moment heb ik een collegereeks op touw gezet en een fiks gedeelte uit dit boek gewoon op het menu gezet: dan moest ik er wel aan beginnen. Dat heb ik geweten! Het bleek één van de moeilijkste filosofische boeken die ik ooit had gelezen, maar er was geen uitweg meer: ik moest erdoor heen voor mijn aankomende collegereeks. Enfin, het einde van het liedje was dat ik mij een toegang tot het boek heb weten te verschaffen, en het tegelijk voor mijn studenten kon ontsluiten. Tot op de dag van vandaag is Klages één van mijn lievelingsdenkers! En trouwens: ik verzon in de jaren daarna vaker collegereeksen om Klages heen, zodat ik zelf mij langzaam maar zeker door zijn kloeke boek heen kon ploegen.
In mijn onderwijs ben ik erg gedisciplineerd, en ik hoop dat ik mijn studenten tot diezelfde discipline kan aanzetten. Consumptief luisteren heeft eigenlijk geen waarde, zelfstudie is een permanente vereiste. Verder houd ik ervan verbindingen te leggen tussen de denkwereld van filosofen enerzijds, en de belevingswereld van kunstenaars, of de praktijk van de dieptepsychologie, anderzijds. Ook interculturele filosofie heeft mijn belangstelling. Mijn kennismaking met de yoga-vedanta-traditie en het boeddhisme heeft mijn toegang tot de ‘westerse’ filosofie enorm verrijkt en vernieuwd. Tenslotte heb ik al heel lang een speciale interesse voor de joodse traditie, met name joodse filosofie. Juist hier zie je hoe het ondoenlijk is om vast te houden aan strakke onderscheidingen tussen ‘filosofie’ en ‘theologie’, of ‘rede’ en ‘openbaring’. Ik heb mijn gehoor vaak aangeraden om de volgende uitspraak van Hermann Cohen (1842-1918) uit te printen en boven hun bed te hangen: Offenbarung ist die Schöpfung der Vernunft.
Ik hoop van harte je in de toekomst tijdens één van mijn cursussen te mogen begroeten!
Klik hier voor meer informatie over de cursus “Hedendaagse filosofie”
Klik hier voor meer informatie over de tweedaagse cursus “Het raadsel Socrates”