Nieuwe docent aan het woord: Remko van Broekhoven

In deze nieuwe rubriek stellen wij nieuwe docenten nader aan u voor.

Mijn naam is Remko van Broekhoven. Je zou kunnen zeggen dat ik genetisch behept ben met zowel filosofie als psychologie, door een filosoof als moeder en een psycholoog als vader. Toch koos ik in eerste instantie ooit voor studies journalistiek en politicologie & bestuurskunde. Nadat ik een jaar of twintig had gewerkt als journalist en als docent op de School voor Journalistiek, werd ik alsnog – om met Nietzsche te spreken – wat ik eigenlijk al was: filosoof. Net zomin als Nietzsche ben ik dus ooit afgestudeerd in de filosofie. Maar in mijn ogen ben je ook niet automatisch filosoof als je de betreffende studie hebt gedaan; en kan ook iemand die alleen de lagere school heeft afgerond wijsgeer zijn. Het is maar net hoe intens je leeft en hoe diepgaand je reflecteert op dat leven.

Filosofisch gezien gaat mijn fascinatie uit naar het terrein waar ethiek, levenskunst en politieke filosofie elkaar raken. Naar de vraag dus wat het goede leven zou kunnen zijn, individueel maar zeker ook gezamenlijk in deze wereld. Ik drink daarbij uit vele bronnen, diverse bronnen ook. Klassieke filosofie zoals die van Socrates, Plato en Aristoteles; Epicurus en de stoïcijnen; moderne filosofie van bijvoorbeeld Nietzsche en Sartre, Hannah Arendt en Simone de Beauvoir; en oosterse filosofieën als boeddhisme en taoïsme. Steeds gebruik ik hun en mijn ideeën om beter te begrijpen – en begrijpelijk te maken – hoe we (kunnen) omgaan met onze huidige wereld. Diegene direct om ons heen waar we werken, genieten en liefhebben. Én dat grotere geheel waarin we ons proberen te verhouden tot de natuur, tot oorlog en vrede, en tot mensen die het een stuk minder goed hebben dan wijzelf.

Ik doceer onder meer bij de Volksuniversiteit, de School of Life en HOVO Utrecht. Vanaf komend jaar bied ik ook twee cursussen aan bij HOVO Brabant. Op de Winteracademie van 12 januari Vreemden, vijanden en vrienden: een dag over polarisatie. We gaan aan de hand van de actualiteit bekijken wat de oorzaken zouden kunnen zijn van polarisatie; in hoeverre ze een probleem vormt; en hoe we tot meer vertrouwen en verbinding kunnen komen. Vanaf 26 februari geef ik Oosterse wijsheid hier en nu. Acht bijeenkomsten waarin we ons laten bijlichten door oosterse denkers als de Boeddha, Lao Tse en Sun Tzu. Hun wijsheid kan ons ongetwijfeld aan het denken zetten als het gaat om bijvoorbeeld de klimaatcrisis of oorlogen als die in de Oekraïne of het Midden-Oosten; maar ook over onze persoonlijke groei of de manier waarop we omgaan met (social) media. Ik heb heel veel zin om dat juist in het Brabant te gaan doen waar ik geboren ben.

Klik hier voor meer informatie over de cursus “Oosterse wijsheid hier en nu”

Klik hier voor meer informatie over de themadag “Vreemden, vijanden en vrienden”

Brochures