Brabant onder het calvinistische bewind,1566-1795: (2025 - 2026)
Brabant onder het calvinistische bewind,1566-1795: (2025 - 2026)

Brabant leed ongekend zwaar in de Tachtigjarige oorlog. Boeren waren nog meer dan stedelingen de klos. De strijd in Brabant en de impact op de bevolking worden behandeld. Het hertogdom raakte verscheurd; Staats-Brabant werd geen zelfstandige provincie en kwam onder Haags bestuur. Dit trauma, maar ook de verheerlijking van de ‘heldendaden’ komen aan bod.

De tweede cursus die hierop aansluit gaat over ‘Marginalen in de zeventiende en achttiende eeuw. Armoede en ellende in het katholieke zuiden van Nederland’ en behandelt in 7 colleges de maatschappelijke ontwikkelingen in de zeventiende en achttiende eeuw in Brabant. De aandacht gaat daarbij uit naar de onderlaag van de maatschappij en de outcasts (de marginalen). Zowel de steden als het platteland komen aan bod.

De derde cursus behandelt de organisatie van de maatschappij in ‘calvinistisch’ Brabant in de zeventiende en achttiende eeuw en wordt afgesloten met een rondleiding door het stadshuis van ’s-Hertogenbosch

(Afbeelding Bedelaar, zittend op een heuveltje, Rembrandt van Rijn, 1630, Rijksmuseum)

Opbouw leergang

Cursustitel Ondertitel Korte Beschrijving Seizoen/jaar

Het verdriet van Brabant

 

 

 

 

Deze cursus van 7 colleges is de eerste van een tweedelige leergang over ‘Brabant onder het calvinistische bewind, 1566-1795: Een geschiedenis van ellende en vitaliteit’ behandelt de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) en het streven van Brabant naar gelijkberechtiging. De nadruk ligt daarbij op de impact van de strijd op de gewone bevolking. Voorjaar 2025

Marginalen in de zeventiende en achttiende eeuw

 

 

 

 

In 7 college over ‘Armoede en ellende in het katholieke zuiden van Nederland’ worden de maatschappelijke ontwikkelingen in de zeventiende en achttiende eeuw in Brabant en Midden-Limburg behandeld. De aandacht gaat daarbij uit naar de onderlaag van de maatschappij en de outcasts (de marginalen). Zowel de stad (met name Eindhoven, Helmond, Weert, ’s-Hertogenbosch) als het platteland komt aan bod. najaar 2025
De organisatie van de maatschappij in ‘calvinistisch’ Brabant    Het derde deel van deze leergang bestaat uit 7 colleges en behandelt achtereenvolgens:
College 1. Bestuur in de steden van Staats-Brabant
College 2. Inrichting van het bestuur van het platteland van Staats-Brabant
College 3. De organisatie van de corporaties; armenzorg, ambachtsgilden, schutterij
College 4. Militaire aangelegenheden in Brabant
College 5. De invloed van het calvinisme op het maatschappelijke leven in Brabant
College 6. Patriottentijd en Revolutie in Brabant
College 7. Bezoek/rondleiding door het stadshuis van ’s-Hertogenbosch
Voorjaar 2026
Huidige cursus in deze leergang
Jos Wassink

Dr. Jos Wassink studeerde geschiedenis en na zjin examen hogere archiefambtenaar heeft hij gewerkt bij het Rijksarchief in Noord-Brabant en als gemeentearchivaris van Weert.  Zijn proefschrift handelt over rechtspraak en bestuur in de periode 1568-1795. Toen hij provinciaal historicus van Utrecht werd, ging hij weer in ’s-Hertogenbosch wonen. Nu heeft hij weer tijd om zich bezig te houden met zijn passie: de geschiedenis van Brabant in de zeventiende en achttiende eeuw.

Uit eerdere evaluaties over deze docent:
"Enthousiaste docent die mede met zijn zeer brede kennis van de materie vlot kan inspelen op vragen van de cursisten."
"Alle lof voor de docent. Een gedreven man, met veel liefde voor zijn vak. Hij wilde van de cursus een succes maken en hij had er veel werk van gemaakt."