Menu
Algemene westerse kunstgeschiedenis in 4 delen ('s-Hertogenbosch)

De oudste vondsten van Europese kunst en cultuur dateren van ca. 22.000 voor Christus. Wij starten iets later, rond 1500 voor Christus. In dit eerste deel van de leergang beginnen we bij de culturen in het oostelijke Middellandse Zeegebied: Kreta en het Griekse vasteland. Hiervan bespreken we de architectuur, beeldhouwkunst en vaasschilderkunst. De harmonische beeldtaal van de klassieke beeldhouwkunst en tempelbouwkunst zal een blijvende inspiratiebron zijn voor de eeuwen die volgen. 
De Romeinen namen veel van de Griekse beeldtaal over, maar het doel van hun kunst was anders, meer politiek gericht. In deze cultuur ontwikkelt zich de portretkunst met zeer realistische resultaten. Tijdens de Romeinse cultuurperiode komt het christendom op, dat staatsgodsdienst wordt en de inhoud van kunst en architectuur gaat bepalen in de kerkenbouw en zijn decoratieve programma’s. 
In Zuid-Europa worden kerken met schitterende mozaïeken versierd, die tot op heden niets aan pracht hebben ingeboet. In de vroegchristelijke en romaanse kunst komt een nieuw medium op: het handgeschreven boek, met uitgebreide en kleurrijke verluchtingen. We verlaten Zuid-Europa en vertrekken naar Ierland, Duitsland en Frankrijk. Ook maakt de schilderkunst zich los van de muur, en worden op wandkleden en altaarstukken complexe verhalen uitgebeeld, onder andere in de schilderkunst van de Vlaamse Primitieven en Jheronimus Bosch. De totale tijdsspanne die we doorlopen: van 1500 voor Christus tot ca. 1500 na Christus.

Leergangopbouw:

CursustitelOndertitelKorte BeschrijvingSeizoen/jaar
Deel 1Van de Grieken tot en met de gotiek: 1500 v chr-16e eeuwDe antieke culturen, het vroege christendom en de middeleeuwen Voorjaar 2024
Deel 2Renaissance tot en met neo-classicisme: 16e eeuw-18e eeuwDe ‘herontdekking’ of wedergeboorte van de klassieken, de uitschieters van het maniërisme, de uitbundige barok en frivole rococo, terug naar de basis: neo-classicisme Najaar 2024
Deel 319e eeuwDe verzelfstandiging van de kunst en kunstenaar, o.a.: romantiek, impressionisme, symbolismeVoorjaar 2025
Deel 420e en 21e eeuw Het tijdperk van de ismen en avant-garde in Europa en de Verenigde Staten o.a.: kubisme, expressionisme, modernisme, post-modernismeNajaar 2025

 

Huidige cursus in deze leergang

 

Leergang Algemene westerse kunstgeschiedenis deel 1 (van 4)

Een rustige en verdiepende kennismaking met de westerse kunst en architectuur. Van de Griekse tempelbouw en beelden naar de Romeinse politieke beeldhouwkunst, burgerlijke interieurs en utilitaire bouw naar de diversiteit in christelijke kunst: fresco’s, manuscripten, altaarstukken en kerken.

meer informatie Inschrijven
  • docent: Carla van Bree
  • dag: Vrijdag
  • in: 's-Hertogenbosch
  • seizoen: Voorjaar 2024
  • vakgebied: Geschiedenis
Carla van Bree

Carla van Bree studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en aan de Universiteit van Utrecht. Vanaf 1996 werkt ze als docent kunstgeschiedenis voor volksuniversiteiten (Eindhoven, Den Bosch), seniorenverenigingen (K.V.G., N.V.V.H, K.B.O.) en opleidingen (Perk Interieur). Daarnaast is ze sinds 1993 rondleider bij het museum De Pont in Tilburg. Ze geeft cursussen over verschillende thema’s en periodes, met de nadruk op de periode 1850-1940.

Uit eerdere cursusevaluaties:
"Carla van Bree is een bijzonder sympathieke docent met brede kennis en een enthousiaste presentatie".

"Heel prettige docent, prima voorbereid".