Menu
Wat weten we van ons brein?

Het menselijk brein is het meest complexe orgaan in ons lichaam. De afgelopen decennia hebben we een explosieve ontwikkeling gezien in onze kennis van het brein, mede mogelijk gemaakt door de ontwikkeling van nieuwe medische technologieën. Deze cursus wil, in begrijpelijke bewoordingen, een overzicht geven van onze huidige kennis van de structuur en het functioneren van ons brein.

In het eerste deel zal het gezonde brein centraal staan, in het tweede deel het zieke brein.

Opbouw leergang

CursustitelKorte BeschrijvingSeizoen/jaar

 

Het gezonde brein

Het menselijk brein is het meest complexe orgaan in ons lichaam. Onze kennis van het brein heeft de laatste 50 jaar een explosieve groei door gemaakt. Deze cursus wil, in begrijpelijke bewoordingen, een overzicht geven van onze huidige kennis van de structuur en het functioneren van ons brein.

 

Najaar 2023

Het zieke breinIn dit tweede deel van de leergang gaan we nader in op ontwikkelingen in het onderzoek naar hersenaandoeningen zoals dementie (o.a. Alzheimer), Parkinson en Huntington, Multiple Sclerose, en ALS.

 

Voorjaar 2024

 

Huidige cursus in deze leergang

 

Leergang Wat weten we van ons brein? deel 1

Het menselijk brein is het meest complexe orgaan in ons lichaam. Onze kennis van het brein heeft de laatste 50 jaar een explosieve groei door gemaakt. Deze cursus wil, in begrijpelijke bewoordingen, een overzicht geven van onze huidige kennis van de structuur en het functioneren van ons brein. Inclusief bezoek aan het Anatomisch Museum in Nijmegen.

meer informatie Inschrijven
  • docent: Wil Smeets
  • dag: Woensdag
  • in: 's-Hertogenbosch
  • seizoen: Najaar 2022
  • vakgebied: Geschiedenis
Wil Smeets

Dr. Wil Smeets was als onderzoeker en docent verbonden aan de Afdeling Anatomie en Neurowetenschappen VUmc te Amsterdam. Hij heeft meer dan veertig jaar ervaring in het geven van onderwijs in de humane (neuro)anatomie. Sinds zijn pensionering in 2014 is hij nog steeds als coördinator/docent actief betrokken bij de cursus Functional Neuroanatomy bij de Universiteit van Coimbra, Portugal (2014-heden), en de Charité Universitätsmedizin Berlijn (2016-heden).