Menu
Moderne Architectuur in Nederland

In deze leergang worden ontwikkelingen in de moderne Nederlandse architectuur vanuit een historisch perspectief belicht. Naast aandacht voor stijlontwikkelingen wordt nadrukkelijk gekeken naar architectuurtheorie, typologie en materialen en technieken.

Leergangopbouw

CursustitelOndertitelKorte BeschrijvingSeizoen/jaar

 

Leergang Nederlandse Architectuur Deel I

 

 

1900-1945

De grote maatschappelijke veranderingen rond 1900 zijn ook zichtbaar in de architectuur van de eerste helft van de 20e eeuw. Nieuwe typen gebouwen vragen om een andere opzet en ontwerp, waarvoor de traditionele, historiserende stijlen niet meer toereikend zijn. De moderne tijd vindt haar uitdrukking in een nieuwe vorm en decoratie voor de architectuur.Najaar 2023

 

Leergang Nederlandse Architectuur Deel II

 

 

1945-1980

De belangrijkste tendensen in de architectuur na afloop van de tweede wereldoorlog komen aan bod. De cursus begint met een overzicht van de periode van de Wederopbouw- de verschillende opvattingen van traditionalisten en modernisten tot in de jaren zestig-, de uitloop hiervan in de jaren zestig en de reactie hierop van bijvoorbeeld de Structuralisten. De lange traditie van Modernisme in de Nederlandse architectuur blijft voortbestaan tot in de jaren 80.Voorjaar 2024

 

Leergang Nederlandse Architectuur Deel III

 

 

10 architecten vanaf 1980

De volgende architectenbureaus komen aan bod:

 1. Benthem-Crouwel
 2. Mecanoo
 3. Eric van Egeraat
 4. Jo Coenen
 5. Neutelings / Riedijk
 6. UN-studio – Ben van Berkel
 7. MVRDV
 8. Soeters- Van Eldonk Architecten
 9. DOK Architecten
 10. Hubert-Jan Henket
Najaar 2024

 

Huidige cursus in deze leergang

 

Leergang Moderne Architectuur in Nederland na 1900, deel 1

De grote maatschappelijke veranderingen rond 1900 zijn ook zichtbaar in de architectuur van de eerste helft van de 20e eeuw. Nieuwe typen gebouwen vragen om een andere opzet en ontwerp, waarvoor de traditionele, historiserende stijlen niet meer toereikend zijn. De moderne tijd vindt haar uitdrukking in een nieuwe vorm en decoratie voor de architectuur.

meer informatie Inschrijven
 • docent: Joris van Sleeuwen
 • dag: Dinsdag
 • in: Tilburg
 • seizoen: Najaar 2023
 • vakgebied: Geschiedenis
Joris van Sleeuwen

Drs. Joris van Sleeuwen is in 1991 als kunsthistoricus afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Voordien behaalde hij in 1982 aan de KU Nijmegen zijn doctoraal geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in architectuurgeschiedenis. Vanaf 1987 is hij werkzaam in het volwassenenonderwijs en verzorgt hij HOVO-cursussen, lezingen en kunstreizen.

 

Uit eerdere evaluaties over deze docent:

"Een levendige docent die je meeneemt in zijn passie voor architectuur, kunst en geschiedenis. Hij vertelt echt een verhaal. 
De stof die hij als pdf aanbiedt, is een verdieping op wat hij verteld heeft. Heerlijk! Dat is college geven".