Menu
Kunst in context Nijmegen, deel 1

Kunstgeschiedenis is veel meer dan aaneenschakeling van stijlen of kunststromingen. Politiek, maatschappij, religie, opdrachtgever, smaak en tal van andere factoren vormen een voedingsbodem voor de beeldende kunst. Hoe weten wij nu iets over de mogelijke betekenis van een kunstwerk? De cursus pretendeert niet kunst te verklaren of uit te leggen, wel om omstandigheden te schetsen waarin deze opmerkelijke kunst kon ontstaan: een dynamische route.

Enige kennis van kunstgeschiedenis van de negentiende eeuw en twintigste eeuw is aanbevolen maar niet noodzakelijk. Aan het eind van de cursus zal een korte uiteenzetting plaatsvinden waarom juist deze kunstwerken zijn gekozen.

Deel 1: Najaar 2021
De volgende vijf kunstwerken staan centraal:
1. Caspar David Friedrich, Morgen im Riesengebirge, c. 1810, 
2. Gustave Caillebotte, Rue de Paris, temps de pluie, 1877, 
3. Pablo Picasso, Guernica, 1937, 
4. Mark Rothko, Untitled (Violet, Black, Orange, Yellow on White and Red), 1949, 
5. Bas Jan Ader,I'm too sad to tell you, 1971, 

Deel 2: voorjaar 2022
De volgende vijf kunstwerken staan centraal:
1. Jeff Wall, Picture for Women, 1979.
2. Rineke Dijkstra, Hilton Head Island, S.C., USA, 1992.
3. Louise Bourgeois, Cell XXVI, 2003.
4. Guido van der Werve, The day that I didn't turn with the world,2007.
5. Pilvi Takkala, Real Snow White, 2009.

 

Huidige cursus in deze leergang

 

Leergang Kunst in Context 1

Dé kunstgeschiedenis bestaat niet: beeldbepalende kunstwerken vormen begin- en eindpunt van een dynamische en soms onverwachte route door de kunstgeschiedenis van toen naar heden. Deze cursus is bedoeld ter verdieping na(ast) de leergang Kunstgeschiedenis 1900 - Heden De cursus plaatst kunstwerken in een brede (kunst)historische context met aandacht voor politiek, maatschappij, religie, etc. De cursus gaat in op bronnenmateriaal: hoe weten wij nu iets over de kunst van toen.

meer informatie Inschrijven
  • docent: Frans Henk Hoekstra
  • dag: Vrijdag
  • in: Nijmegen
  • seizoen: Najaar 2021
  • vakgebied: Geschiedenis
Frans Henk Hoekstra

Frans Henk Hoekstra is zelfstandig kunsthistoricus. Hij voltooide een Eerstegraads lerarenopleiding, een vakstudie Monumentaal Keramiek (Kampen) en een studie Kunstgeschiedenis (VU, Amsterdam). Na werkervaring in het Frans Halsmuseum en het Museu de Arte de São Paulo, ontwikkelt hij sinds 1993 voor HOVO Amsterdam (VU) en HOVO Nijmegen leergangen Kunstgeschiedenis en Kunst in Context. 25 jaar was hij gids in het Stedelijk Museum Amsterdam. Hij organiseert sinds 1998 kunstreizen o.a. naar New York, Chicago, Berlijn of Venetië (Biënnale).