Menu
Een geschiedenis van de Verenigde Staten 1960-2000

In 1960 betwisten Kennedy en Nixon elkaar het presidentschap. Het zijn de hoogtijdagen van de Koude Oorlog. De mediagenieke Kennedy wint. Na een matige start herneemt Kennedy zich tijdens de Cubacrisis. Ondanks aanhoudende economische groei blijven grote groepen, met name zwarte Amerikanen, arm en achtergesteld. Johnson onderneemt actie, maar hij verdwaalt in het moeras dat Vietnam heet. Geweld, criminaliteit, pessimisme en stagnatie bepalen de jaren 1968-1974. Nixon opent de deur naar China en de SU, maar machtsmisbruik brengt hem ten val. Ford en Carter slagen er niet in het land vlot te trekken. Een gijzelingsdrama in Teheran legt de kwetsbaarheid van de VS bloot. De economie is tot stilstand gekomen. Internationale concurrentie, stagflatie en oliecrises doen het land wankelen. Het zelfvertrouwen is weg. De altijd optimistische Reagan biedt perspectief. In de jaren tachtig volgt economisch herstel. Verrassend wordt de Koude Oorlog gewonnen. Bush maakt het karwei af, wint de Golfoorlog, maar verliest de verkiezingen van Clinton. In de jaren negentig zijn de VS de onbetwiste en enige supermacht. Het digitale tijdperk gloort. Sterke economische groei brengt een begrotingsoverschot en vrijwel volledige werkgelegenheid. Naast aandacht voor politiek en economie, is er in deze leergang veel ruimte voor cultuur en maatschappij.

 

Leergangopbouw

CursustitelOndertitelSeizoen/jaar

 

As the World Turns

 

Een geschiedenis van de Verenigde Staten 1 1960-1968

 

Voorjaar 2023

 

What's Going On

Een geschiedenis van de Verenigde Staten 2 1969-1980

 

Najaar 2023

Prouder, and Stronger, and BetterEen geschiedenis van de Verenigde Staten 3 1981-1992

 

Voorjaar 2024

Don't Stop Thinking about Tomorrow

Een geschiedenis van de Verenigde Staten 4

1993-2000

 

Najaar 2024

 

Huidige cursus in deze leergang

 

Leergang geschiedenis van de Verenigde Staten 1960-1968, deel 1

Nixon en Kennedy strijden om het presidentschap, terwijl de Koude Oorlog escaleert. Kennedy bewijst zich tijdens de Cubacrisis, maar wordt vermoord. Ondanks aanhoudende economische groei blijven met name zwarte Amerikanen arm en achtergesteld. Johnson onderneemt actie, maar strandt in Vietnam. Onrust maakt zich meester van het land.

meer informatie Inschrijven
  • docent: Peter Burgers
  • dag: Maandag
  • in: Tilburg
  • seizoen: Voorjaar 2023
  • vakgebied: Geschiedenis
Leergang geschiedenis vd Verenigde Staten 1960-2000, deel 2

Terwijl het tweehonderdjarig bestaan van de VS nadert, is het land op een dieptepunt beland. Burgers hebben het vertrouwen in de politiek en de speciale status van hun land verloren. De missie van democratie en liberalisme maakt plaats voor een ongebreideld hedonisme.

meer informatie Inschrijven
  • docent: Peter Burgers
  • dag: Maandag
  • in: Tilburg
  • seizoen: Najaar 2023
  • vakgebied: Geschiedenis
Peter Burgers

Peter Burgers studeerde geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (cum laude) en behaalde aansluitend een master’s degree aan de Universiteit van Oxford. Daarnaast deed hij onderzoek aan de Westfälische Wilhelms-Universität te Münster en op het Nederlands Instituut te Rome.

Hij was werkzaam aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en aan de Universiteit van Oxford. Momenteel werkt hij op Gymnasium Beekvliet.

Uit eerdere evaluaties over deze docent:
"De opbouw van de materie in de cursus is door de docent zeer goed opgezet. Door steeds relevante achtergrondinformatie mee te nemen bij de uiteenzetting van belangrijke gebeurtenissen, krijg je een mooi compleet beeld van de geschiedenis."