Menu
De Russische ziel

Als Russen duidelijk willen maken wie ze zijn, refereren ze graag aan hun ‘Russische ziel’. Maar de ‘Russische ziel’ is ook ankerpunt voor hun soms extreme nationalisme. Hoe kunnen wij de hedendaagse Russen beter begrijpen? In deze cursus kijken we vanuit verschillende gezichtshoeken: politiek, cultuur, religie, film, sociologie, geschiedenis. 

CursustitelOndertitelSeizoen/jaar
Deel 1De ‘Russische ziel’ na 1991Voorjaar 2020
Deel 2De ‘Russische ziel’ 1700 - 1850Voorjaar 2022
Deel 3De ‘Russische ziel’ 1850 - 1917Voorjaar 2023
Deel 4De ‘Russische ziel’ 1917 - 1991Voorjaar 2024

 

Huidige cursus in deze leergang

 

Leergang de Russische ziel

De ‘Russische ziel’ als nationale identiteit ontstaat in de 18de en begin 19de eeuw. Dan ontluikt het besef te behoren tot een unieke natie. En de ‘typisch Russische’ poëzie van Poesjkin dient zich aan. Tegelijkertijd neemt de lijfeigenschap intensief toe, voert Rusland voortdurend oorlog en komen Russen steeds meer in opstand. Wat betekent dit voor de vorming van de Russische identiteit tot aan 1850?

meer informatie Inschrijven
  • docent: Diverse Docenten
  • dag: Woensdag
  • in: Tilburg
  • seizoen: Voorjaar 2022
  • vakgebied: Geschiedenis
Rieke Leenders

Dr. Rieke Leenders, antropoloog en Rusland-deskundige, eerder werkzaam bij de afdeling Culturele Antropologie, Universiteit Utrecht, HOVO Utrecht en bij Russische universiteiten. Zij organiseert en geeft colleges over Rusland bij HOVO en andere instellingen (Rusland-colleges) en is lid van de wetenschappelijke adviesraad van het Nederlands Instituut in Sint-Petersburg.

 

Diverse Docenten

Zie de cursusbeschrijving voor meer informatie over de docenten.