Menu

Informatiemarkt HOVO Brabant

Op woensdagmiddag 21 augustus 2019 organiseert HOVO Brabant een informatiemarkt als voorproefje van het nieuwe cursusjaar!

Bent u nog niet bekend met HOVO Brabant? Dan is dit een mooie gelegenheid om eens kennis met ons te maken. U kunt ervaren hoe het is om (weer) in de collegebanken te zitten en de sfeer te proeven op de campus van Tilburg University. Docenten, vrienden van HOVO Brabant Sed Vitae en medewerkers van HOVO Brabant staan klaar om al uw vragen te beantwoorden. Natuurlijk bent u ook van harte welkom als u al bekend bent met HOVO Brabant.

Tijdens deze middag kunt u minicolleges volgen van verschillende HOVO-docenten in verschillende vakgebieden. Onderstaand treft u een overzicht van de verschillende minicolleges die u kunt bijwonen alsmede het tijdschema.

Het is niet nodig u aan te melden voor deze informatiemarkt!


MODERNE KUNST

Jana Waarts

Moderne en hedendaagse kunst zien en begrijpen

In deze cursus leert u de moderne (tweede helft 20ste eeuw) en hedendaagse kunst beter te doorgronden en er daardoor anders naar te kijken en waarderen. In dit mini college over de cursus gaan we in op enkele achtergronden, kunstenaars en vragen als hoe deze kunst is ontstaan, welk ‘idee’ of bedoeling eraan ten grondslag ligt, hoe ze bekeken kan worden en wat dat vaak van ons vraagt als toeschouwer.


NATUURWETENSCHAPPEN

Ruud Licht

CelbiologieBiotechnologie en Immunologie; een leergang in de biomedische wetenschappen

De cursus celbiologie is een introductie cursus, waar u inzicht krijgt in de basisprincipes van de (cel)biologie. Na deze cursus kunt u doorstromen naar de cursus biotechnologie, waar u inzicht krijgt in de allernieuwste mogelijkheden (en ethische implicaties) van het aanpassen van bacterien, planten, en mensen. Of u kunt doorstromen naar de cursus Immunologie, waarbij dieper word ingegaan op de werking van het afweersysteem, en hoe we dat systeem kunnen manipuleren om allergien, auto-immuniteit en kanker (via immunotherapie) te bestrijden.


GESCHIEDENIS

Johan Hendriks

De eerste gouden eeuwen van Europa

Vrijwel iedereen denkt bij ‘gouden eeuw’ aan de 17de eeuw. Tijdens een korte presentatie zal ik laten zien dat de eerste Europese gouden eeuwen heel veel eerder waren. In een tijd van grote innovaties, waarbij men gaat wonen op bijzondere plekken, wordt niet alleen het wiel uitgevonden, maar graven de boeren in bergen en heuvels op zoek naar kwaliteitsvolle vuursteen, koper, tin én goud. Gouden voorwerpen domineren, samen met bronzen wapens en sieraden, gedurende bijna 2000 jaar de eerste internationale Europese markt. Die markt komt in handen van leidende figuren die soms enorme paleizen laten bouwen, steden stichten en oorlogen voeren. Zo wordt een periode van ongekende welvaart voor velen tevens een hachelijke tijd voor nog veel meer mensen. Dit wordt een amuse voor de cursus over de periode tussen 4000 en 1000 v.Chr., één van de spannendste perioden uit de geschiedenis van Europa.


MENS EN MAATSCHAPPIJ

Frans Ellenbroek

De sociale mens: termiet of bonobo?

De menselijke samenleving is zeer complex en geavanceerd, niet alleen in culturele, maar ook in evolutiebiologische termen. De afzonderlijke gedragspatronen en sociale structuren waarop onze samenleving is gebaseerd zijn echter géén van alle uniek in de natuur. Zo kennen ook bonobo’s, termieten en slijmzwammen heel efficiënte en complex georganiseerde sociale structuren en processen. In dit minicollege een korte verkenning van dit onderwerp uit één van de colleges van de cursus ‘Het Beest in de Mens’.


MUZIEKGESCHIEDENIS

Pieter Bakker

Les ÉLÉMENS, van chaos naar stilering, Muziek in het Franse ‘Grand Siècle’

Een cursus ‘Inleiding in de geschiedenis van de muziek’ veronderstelt een (te markeren) begin. Wanneer heeft ‘muziek’, als cultivering en stilering van klanken, voor het eerst geklonken? Door het ontbreken van notatie is (bijna) alle muziek vóór de Middeleeuwen verdwenen in de mist van de tijd. De voornoemde cursus zal dan ook starten in de tijd van de eerste papieren aanwijzingen waarna de belangrijkste ontwikkelingen in het muzikale ‘hartland’ van Europa langskomen: de Italiaanse en Duitse landen en Frankrijk.

In dit minicollege zoemen we in op het land dat in de barok prat ging op verfijnde stilering, het Frankrijk van Lodewijk XIV en leggen we, dankzij een bijzondere en onbekende compositie, toch even de verbinding tussen de klanken uit de oerchaos, de 4 elementen en de (hieruit voorgekomen) gecultiveerde dansen uit de Parijse balzalen.


MENS EN MAATSCHAPPIJ

Andreas Wismeijer

Psycholgie; vergrootglas of verrekijker?

Tijdens dit mini-college gaan we kennismaken met het vakgebied van de psychologie. We gaan zien wat gedrag is, hoe (ir)rationeel ons gedrag vaak is en dat er veel verschillende perspectieven zijn om naar gedrag te kijken. We concluderen dat gedrag een venster biedt op uw binnenwereld.


Het schema ziet er als volgt uit:

RondeVanTotTz 3Tz 4Tz 5
113.3014.00Pieter BakkerAndreas WismeijerJohan Hendriks
wissel14.0014.10
214.1014.40Frans EllenbroekJana WaartsRuud Licht
wissel14.4014.50
314.5015.20Pieter BakkerAndreas WismeijerJohan Hendriks
wissel15.2015.30
415.3016.00Frans EllenbroekJana WaartsRuud Licht

In de hal wordt algemene informatie verstrekt over HOVO Brabant en Sed Vitae, de vriendenvereniging. U bent vrij om naar eigen voorkeur één of meerdere colleges bij te wonen. Elke docent verzorgt deze middag 2x hetzelfde minicollege.

Locatie

TIAS-gebouw, Campus Tilburg University, Warandelaan 2, 5037 AB Tilburg (Zaal 3, 4 en 5). Parkeren is mogelijk op het parkeerterrein van Tilburg University aan de Warandelaan 2.

Inloop vanaf 13.00 uur, aanvang colleges 13.30 uur

Brochures
Twee keer per jaar verschijnt er een nieuwe brochure met het actuele cursusaanbod. U kunt het actuele aanbod hier doorbladeren.