HOVO cursist Elte de Vries samen met directeur Petra van Ruiten en docent Nelleke Canters.

Eindhoven – De 95-jarige Elte de Vries uit Waalre volgt al ruim 15 jaar cursussen bij HOVO Brabant. Vanwege zijn gezondheid was hij een poosje uit de roulatie, nu volgt hij weer een filosofiecursus over Giorgio Agamben bij docent Nelleke Canters. Directeur Petra van Ruiten ontmoette hem kort voor het college en zette hem in het zonnetje.

U volgt al ruim 15 jaar HOVO cursussen op verschillende vakgebieden. Wat was de reden om weer te gaan studeren?
Ik ben een nieuwsgierig mens, heb mijn hele leven al veel vragen. Deze cursussen zetten mij verder aan het denken.

Wat voor cursussen heeft u zoal gevolgd?
Veel cursussen over filosofie, maar ik heb ook cursussen gevolgd over psychologie, biotechnologie en de geschiedenis van de Westerse muziek. Wat mij wel is bijgebleven is een cursus met de titel “Hoe ouder hoe unieker” dat vond ik nogal zweverig.

Wat vindt u prettig aan de HOVO cursussen?
Wat zo fijn is bij deze cursus is dat ik geen examen hoef te doen, anders kwam ik niet. Nelleke Canters geeft goed les, geen leraar die van een blaadje opleest. Zij stuurt ons altijd na afloop van de cursus het schriftelijke college toe, dan kan je het thuis nog eens nalezen. Dat vind ik erg prettig.

U was toch weer gemotiveerd om deel te nemen aan een cursus?
Mijn vrouw Marijke en mijn dochter in Apeldoorn stimuleerden mij om weer een cursus te volgen. “Dat moet je doen!”, zeiden ze beiden. De HOVO cursus is voor mij belangrijk. Het is voor mij het enige wat ik nog heb in mijn leven, en de televisie, maar dat is eenrichtingsverkeer. De cursus is voor mij het contact met de buitenwereld, en hier kunnen we interrumperen. Het is goed om de geest een beetje fris te houden, want ik ben nog niet dement. Daar heb ik het ook weer mee getroffen. Ik ben in alle opzichten een geluksvogel!