Menu

Europa in één dag

Alles over Europa in één dag: van haar late opmars in de geschiedenis via haar recente grootheidswaan tot aan haar huidige zelfbeklag.

Europa in één dag

Ooit vatte Evert Jan Ouweneel op Radio 1 de geschiedenis van Europa in zes minuten samen. Dit keer trekt hij er een hele dag voor uit en wordt de geschiedenis van Europa vooral ingezet om het heden begrijpelijk te maken. Vragen die langskomen:

Vanwaar het huidige nationalisme? We zullen zien dat wij Europeanen veel meer met elkaar gemeen hebben dan dat wij van elkaar verschillen. Het bijzondere van de Europese geschiedenis is juist dat de grootste revoluties en innovaties op Europees niveau plaatsvonden en dat geen vorst of paus in staat was deze tegen te houden.

Wat te denken van Noord- en Zuid-Europa? Waarom is met name het noordwesten protestants en omarmde het veel eerder de democratie dan het zuidoosten? En waarom die grote verschillen tussen bijvoorbeeld Duitsland en Griekenland binnen de EU? Het heeft weinig met moraal te maken en vooral veel met een verschil in samenleven dat teruggaat tot Karel de Grote!

En wat te verwachten van de toekomst? Waar staan wij ten opzichte van de Verenigde Staten en opkomende landen als China en India? Kan het nog over Frankrijk en Duitsland blijven gaan, of zullen wij in de toekomst alleen op Europees niveau een rol van betekenis spelen?

Tijdens deze themadag komt het allemaal aan bod. Laat u verrassen door het heden en verleden van Europa. Ontstijg de turbulentie van het moment en neem één dag de tijd om in vogelvlucht uzelf en uw continent een plaats te geven in de wereld van gisteren en morgen.

Deze themadag geeft u inzicht in de unieke kenmerken en huidige toestand van Europa, waarbij vergelijkingen worden gemaakt met China en Amerika.

Dagprogramma

09.45 – 10.00

Ontvangst met koffie/thee

10.00 – 11.00

Blok 1: Verleden: van zuid naar noord Europa

11.00 – 11.15

Koffie/thee-pauze

11.15 – 12.00

Blok 2: Verleden: van oost naar west Eurazië

12.00 – 13.00

Lunch

13.00 – 14.00

Blok 3: Europa in zelfbeklag

14.00 – 14.15

Korte pauze

14.15 – 15.15

Blok 4: Europa vergeleken met de rest

15.15 – 15.30

Koffie/thee-pauze

15.30 – 16.30

Blok 5: Toekomst: nieuwe kwesties, nieuw denken

16.30 uur

Afsluitende borrel

Cursisten over docent: “Mijn kennis over de geschiedenis is flink opgefrist. De blik op de toekomst is daardoor beter geworden. Topdocent!”

 • Cursusnummer: 20W05
 • Vakgebied: Mens en maatschappij
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Winter 2020
 • Dag: Dinsdag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  14 januari 2020
 • Tijd: 10.00 – 16.30 uur
 • Cursusdata: 14-jan,
 • Prijs: € 95.00 (inclusief koffie/thee, lunch en afsluitend drankje)
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar.

 • Opmerkingen:

   

   

Evert-Jan Ouweneel

Drs. Evert Jan Ouweneel is cultuurfilosoof met een jarenlange ervaring in het beschrijven van grote maatschappelijke ontwikkelingen. Hij is Chief of Vision binnen World Vision Australia, de grootste NGO van Ausstralië en senior Advisor binnen World Vision International (www.evertjanouweneel.nl).