Menu

Klassieke Kerstmuziek – vocaal én instrumentaal

Klassieke Kerstmuziek – van de eerste eeuwen na het begin van de jaartelling tot de 21ste eeuw

Klassieke Kerstmuziek – vocaal én instrumentaal

De eigentijdse en hedendaagse klassieke muziek is nog lang niet vanzelfsprekend toegangsgebied voor de ‘gemiddelde’ liefhebber van klassieke muziek. Toch tekent zich hier geleidelijk aan een verandering in af en groeit de belangstelling voor ‘klassieke muziek’, zowel die van vroegere tijden als die na 1900 is ontstaan. En net zoals dat in voorafgaande periodes uit de geschiedenis gebeurde, ontstonden – zoals we zullen horen en zien! – ook in de hedendaagse klassieke, aan bepaalde feesten verbonden muziek, ronduit ‘pareltjes’ van composities, meer dan de moeite waard om er kennis van te nemen! Gedurende deze dag ligt opnieuw de focus op ‘klassieke Kerstmuziek’!

Ons huidige Kerstmis komt voort uit oorspronkelijk heidense en romeinse gebruiken en vieringen ter gelegenheid van het midden van de jaarlijkse winterperiode, en is in de eerste eeuwen na het begin van onze jaartelling door de christelijke godsdienst overgenomen als viering rond de geboortedag van de god Jezus Christus. Daarnaast is Kerstmis geen dag, maar een geestesgesteldheid tijdens een traditioneel feest, met talrijke oude gebruiken, gewoontes en recepten, dat de maand december, met zijn aanloop naar het kerstfeest en de uitloop naar het nieuwe jaar, tot onze oergezellige feestmaand maakt. En klassieke muziek blijft daarbij bij uitstek dé manier om de bijbehorende sfeer op te roepen. Soms gebaseerd op teksten uit het Oude Testament, met profetieën over de komst van de Messias, dan weer hemelse, bijna ongrijpbare muziek, die tegelijkertijd onweerstaanbaar aandoet, met hoorbare en onhoorbare draden die de aandacht gevangen houdt en er altijd wel iets nieuws opduikt. Muziek met een soms hypnotiserende kracht, waarbij alle registers van het menselijk gemoed bespeeld worden en er als het ware een metafysische dimensie aan toegevoegd wordt en componisten de mensheid even verheffen uit het aardse tranendal. Ook als het kerstverhaal – van de aankondiging tot en met de terugkeer van Maria en Jozef in Nazareth –  ‘verteld’ wordt in muziek lijken de noten als engelen door de kerk te zweven.

 • Cursusnummer: 19T16
 • Vakgebied: Muziek(geschiedenis)
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Themadagen 2019
 • Dag: Vrijdag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  29 november 2019
 • Tijd: 10.00-16.00 uur
 • Cursusdata: 20-dec,
 • Prijs: € 65.00 inclusief koffie/thee, lunch en afsluitende
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar.

Joop van Velzen

Joop van Velzen, M.Sc. is schrijver en docent muziekgeschiedenis. Hij heeft zich jarenlang zowel in Nederland als in Canada academisch geschoold in de geschiedenis van de westerse klassieke muziek. Hij publiceerde de meerdelige biografie: Clara Schumann & Johannes Brahms: een biografie van een muzikale vriendschap in brieven en noten. Meer informatie over de docent: www.musicinlife.nl