Menu

Terugkomdag Leergang Psychologie

Tijdens deze eendaagse cursus worden de highlights uit de psychologie herhaald en een overzicht gegeven van de nieuwste inzichten

Terugkomdag Leergang Psychologie

Deze cursus is vooral bedoeld voor de oud-cursisten van de leergang Psychologie 2013-2016.
De psychologie heeft in de tussentijd niet stil gestaan en er is daarom weer ontzettend veel nieuws te vertellen.

We beginnen met een korte herhaling van de belangrijkste take home-messages die tijdens de leergang aan bod zijn gekomen. Wat waren ook weer de fundamenten van menselijk gedrag, van onze persoonlijkheid, van onze emoties en hoe hangt dit samen met gezondheid? Daarnaast zal ook een kritische bespreking volgen van eerder aangeboden kennis die het einde van 2019 wellicht niet zal halen. Voortschrijdend inzicht heeft namelijk een vraagteken gezet bij een aantal fenomenen die eerder zijn uitgelegd zoals het ervaren van meer positieve emoties wanneer u een potlood tussen uw tanden klemt, het overschatten van afstanden wanneer u een emotioneel geheim met u mee draagt en of u kennis beter onthoudt wanneer deze visueel of juist auditief wordt aangeboden. Wat heeft de tand des tijds niet overleefd?

Daarna gaan we kijken welke nieuwe psychologische sterren aan het firmament zijn verschenen. Welke nieuwe relevante kennis is gegenereerd? Wat zijn de nieuwste inzichten en theorieën, waarvan sommige de krant zelfs nog niet gehaald hebben? Dus: what's new?

Tenslotte zal een special guest de essentie van de dag beeldend samenvatten op een wijze die alle psychologische wetten zowel gebruikt als tegelijkertijd zal tarten. En wat het extra leuk maakt is dat erfelijkheid en verwantschap hierbij een grote rol spelen! Kortom een dag vol opfrissing, bijstelling, actualisering, verdieping, kennis maken en verwondering.

Dagprogramma

09.45 – 10.00

Ontvangst met koffie/thee

10.00 – 11.00

Blok 1: Opfrissing psychologie: waar ging het ook al weer over?

11.00 – 11.15

Koffie/thee-pauze

11.15 – 12.00

Blok 2: How are we doing? Kritische contemporaine blik op tijdens eerdere cursussen besproken psychologische mechanismen en theorieën.

12.00 – 13.00

Lunch

13.00 – 13.45

Blok 3: How are we doing? Kritische contemporaine blik op tijdens eerdere cursussen besproken psychologische mechanismen en theorieën. (vervolg)

13.45 – 14.00

Korte pauze

14.00 – 14.45

Blok 4: What's new? Highlights van recente ontdekkingen en theorieën van gedrag.

14.45 – 15.00

Koffie/thee-pauze

15.00 – 15.45

Blok 5: Special magical guest die deze dag op een magische wijze zal samenvatten en sluiten. De appel.....

15.45 uur

Afsluitende borrel

 • Cursusnummer: 19T14
 • Vakgebied: Mens en maatschappij
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Themadagen 2019
 • Dag: Woensdag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  20 november 2019
 • Tijd: 10.00 – 15.45 uur
 • Cursusdata: 11-dec,
 • Prijs: € 80.00 inclusief koffie/thee, lunch en afsluitend drankje
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar.

Andreas Wismeijer

Dr. Andreas Wismeijer heeft na zijn afstuderen aan de Universiteit van Tilburg zes jaar aan de Vrije Universiteit van Barcelona gewerkt als docent en onderzoeker. Zijn onderzoek richt zich met name op de persoonlijkheidspsychologie en de relatie tussen het hebben van geheimen en welzijn.o