Menu

Filosofie en Islam

Hoe middeleeuwse Arabieren wetenschap en filosofie naar Europa brachten

Filosofie en Islam

Religie is terug van weggeweest. En de meest zichtbare variant kennen we ook: de islam. De kranten staan er vol mee. Maar wat weten we over de islam?

In deze cursus maak je niet alleen kennis met het ontstaan van de islam, er wordt ook gekeken naar een tijd waarin het Arabische Rijk de dominante wereldcultuur was. In de gouden eeuwen van de islam, bloeide de wetenschap en filosofie – iets dat niet iedereen zich vandaag de dag kan voorstellen.

Gerko Tempelman neemt je mee in het ongelooflijke verhaal van het ontstaan van de islam en het Arabische Rijk. En vanuit de vraag 'hoe ontstaat wetenschap?' staan we stil bij rekenkunde, sterrenkunde en de spanning tussen geloof en wetenschap in het Arabische Rijk. We ontdekken welke dingen we vandaag de dag te danken hebben aan wetenschappers in het Arabische Rijk en we staan stil bij hoe deze wetenschap de aanjager werd van de westerse wetenschappelijke revolutie.

We maken kennis met middeleeuwse redeneerkunde volgens de methode Job Cohen: theedrinken en de boel bij elkaar houden. En we reizen van de splinternieuwe hoofdstad Bagdad naar Cordoba en onderweg leren we drie belangrijke islamitische filosofen kennen (die het hartgrondig met elkaar oneens waren).

Maar we vragen ook: wat is er eigenlijk zo vanzelfsprekend aan onze eigen kennis en onze eigen cultuur? Want dat is bovenal wat deze cursus doet: het helpt je je te verplaatsen in mensen die we vaak niet begrijpen. En leren zo met andere ogen te kijken naar onszelf en onze eigen tijd.

 

Dagprogramma

10.30 – 10.45

Ontvangst met koffie/thee

10.45 – 11.45

Blok 1: Geschiedenis van islam, Arabisch Rijk en het ontstaan van wetenschap

11.45 – 12.00

Koffie/thee-pauze

12.00 – 13.00

Blok 2: Wiskunde en het begin van wetenschap

13.00 – 14.00

Lunch op eigen gelegenheid

14.00 – 15.00

Blok 3: Sterrenkunde en de bloei van wetenschap

15.00– 15.15

Koffie/thee-pauze

15.15 – 16.30

Blok 4: Filosofie en de spanning tussen geloof en wetenschap

16.30 uur

Afsluitende borrel

 • Cursusnummer: 19T12
 • Vakgebied: Filosofie
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Themadagen 2019
 • Dag: Vrijdag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  25 oktober 2019
 • Tijd: 10.30 – 16.30 uur
 • Cursusdata: 22-nov,
 • Prijs: € 80.00 inclusief koffie/thee, lunch en afsluitend drankje
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  Aanbevolen: Gerko Tempelman, e-book Filosofie & Islam. Informatie over de aanschaf vindt u op www.gerkotempelman.nl. De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar.

Gerko Tempelman

Gerko Tempelman is filosoof en theoloog  en houdt zich bezig met de diepere menselijke drijfveren. Daarbij verdiept hij zich in wat hij ideeëngeschiedenis noemt, of: hoe het komt dat mensen denken zoals ze denken. Gerko was oprichter van het Death Café Nederland (gesprekken over de dood rond de koffietafel). Hij maakt als docent de filosofie toegankelijk aan de hand van vragen. Gerko over zijn filosofie: https://www.youtube.com/watch?v=1uivZ0js2k8