Menu

Drie Tilburgse architecten besproken door dochter, zoon en kleinzoon

De gebouwen van de Tilburgse architecten Jos. Schijvens, Jos. Bedaux en Jos. Donders besproken door resp. dochter, zoon en kleinzoon.

Drie Tilburgse architecten besproken door dochter, zoon en kleinzoon

“En we hèbbe de schonste stad van et laand” zegt het alternatieve Tilburgse volkslied. Om te zien dat daar ondanks de afbraak, vooral in de zestiger jaren van de vorige eeuw, best nog meer van waar is dan velen denken, moet je leren kijken naar de stad. Tijdens de cursus worden daartoe de werken van drie Tilburgse architecten besproken die actief waren gedurende een tijdspanne van drie generaties en die het waard zijn om naar gekeken te worden.

Jos Bedaux bouwde tussen ca. 1930 en 1970. Hij is vooral bekend als ontwerper van een monumentale reeks voorname woonhuizen, kerken en enkele belangrijke institutionele gebouwen (waaronder de eerste gebouwen van de Katholieke Economische Hogeschool, nu Tilburg University) in een breed spectrum van stijlen, reikend van romantisch traditionalistisch tot verfijnd modernisme.

Jos Donders bouwde tussen ca. 1890 en 1940. Kenmerkend voor hem is dat hij een groot scala aan verschillende gebouwtypes in verschillende toen populaire stijlen bouwde. Dat scala omvat statige fabrikantenwoningen, villa’s, herenhuizen, twee- en drie-onder-een-kapwoningen, arbeiderswoningen, boerderijen, cafés, winkels, scholen, kloosters, kerken en fabrieken.

Jos Schijvens bouwde tussen ca. 1930 en 1965. Hij bouwde in zijn beginperiode in Tilburg diverse woonhuizen in de stijl van het Expressionisme. Halverwege de jaren dertig raakte Jos. Schijvens betrokken bij de Bouwmeestersgilden die opgericht waren door de Tilburgse architect Ide Bloem (met wiens dochter hij later trouwde, en zo ook opa werd van Christiane Schijvens die dit collegeonderdeel behandelt). Het duo bouwde samen woonhuizen en winkelpanden in Tilburg. Na de oorlog bouwde Jos. Schijvens een groot aantal kerken, kapellen en kloosters en de Midi bioscoop in Tilburg. Een opdracht die Jos. Schijvens na aan het hart lag was de bouw van de kapel van OLV ter Nood in Tilburg in 1964 (nu een bron van rust, verborgen midden in het centrum van Tilburg).

Deze collegereeks is in het bijzonder gericht op cursisten die een affiniteit met de stad Tilburg hebben. Als je meer van de architectuur en geschiedenis van je stad weet wordt het interessanter en leuker om naar je stad te kijken. Tijdens de cursus worden daartoe de werken van drie Tilburgse architecten besproken die actief waren gedurende een tijdspanne van drie generaties en die het waard zijn om naar gekeken te worden.

 

College 1 Architect Jos Bedaux door Frans Bedaux (3 april)

College 2 Architect Jos Donders door Wout van Bommel (10 april)

College 3 Architect Jos Schijvens door Christiane Schijvens (17 april)

 • Cursusnummer: 19V36
 • Vakgebied: Kunst- en cultuur(geschiedenis)
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Voorjaar 2019
 • Dag: Woensdag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  13 maart 2019
 • Tijd: 12.45 - 14.30
 • Cursusdata: 03-apr, 10-apr, 17-apr,
 • Prijs: € 108.00 3 colleges
 • Werkvorm: Hoorcollege
 • Literatuur:

  Wout van Bommel (2010), Het Tilburg e.o. van architect Jos. Donders - toen (1898-1940) en nu. Tilburgse Historische reeks 15, Stichting tot behoud van Tilburgs cultuurgoed.

  Christel Leenen (2010), Jos Bedaux architect (1910-1989). Stichting Bonas, Nederlands Architectuurinstituur

  Frans en George Bedaux (2010) Jos. Bedaux 1910-1989. Architectuurgids. Stichting Jos. Bedaux Architect, Tilburg

  Christiane Schijvens, Jos.C.A. Schijvens 1908-1966. https://www.josschijvens.nl/

   

 • Opmerkingen:

  Bij voldoende interesse (en medewerking van het weer) willen Wout van Bommel en Frans Bedaux ieder een wandeling in Tilburg verzorgen om panden van hun grootvader resp. vader ter plekke te bespreken. Deze wandelingen vinden plaats buiten verantwoording van HOVO. Details: tijdens het college.

Wout van Bommel

Prof. Wout van Bommel studeerde natuurkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven en heeft ruim 35 jaar bij Philips Lighting gewerkt waar hij manager werd van het internationale licht knowhow centre. Hij is in 2004 benoemd tot hoogleraar (in deeltijd) aan de Fudan universiteit van Shanghai. Hij was tussen 2004 en 2007 president van de International Lighting Society (CIE) en daarna voorzitter van de Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid (SOLG).


Frans Bedaux

Christiane Schijvens