Menu

Honderd jaar Bauhaus

De geschiedenis van het wereldberoemde instituut voor vormgeving en architectuur

Honderd jaar Bauhaus

Honderd jaar na zijn oprichting in Weimar in 1919 is het Bauhaus wereldwijd een begrip. De naam Bauhaus geniet grote waardering, vooral door het aldaar ontwikkelde design; daarvoor is enigszins simplificerend het woord Bauhausstijl ingeburgerd geraakt. De namen van de bij het Bauhaus werkzame leerkrachten werden tot een legende. Enkele van hen – bijvoorbeeld Wassily Kandinsky, Lyonel Feiniger, Paul Klee en Oskar Schlemmer – behoorden tot de meest vooraanstaande kunstenaars van hun tijd.

De reform pedagogische doelstellingen van het Bauhaus, zoals ze in het bijzonder door Johannes Itten, Walter Gropius, Josef Albers en Moholy Nagy waren ontwikkeld, werden internationaal in de opleidingsprogramma’s van de hogescholen voor kunst en vormgeving opgenomen. Aan de andere kant wordt de Bauhausarchitectuur en stedenbouw van Walter Gropius, Ludwig Mies van der Rohe, Marcel Breuer en Hannes Meyer tot de avant-garde van het Nieuwe Bouwen in de jaren 20 van de vorige eeuw gerekend.

De sluiting van het instituut in 1933 door de nazi’s kon geen einde maken aan de uitwerking van haar ideeën, omdat enkele van de belangrijkste Bauhausleraren vooral in de Verenigde Staten grote invloed kregen: Gropius als architect en docent aan Harvard, Mies van der Rohe als architect en docent aan de I.I.T in Chicago en Moholy Nagy stichtte in 1937 het Nieuwe Bauhaus. Andere Bauhausmedewerkers waren actief in diverse Europese landen, in de Sovjet Unie en in Palestina.

Ook in Nederland is de invloed van Bauhaus groot geweest en haar ideeën sloten goed aan bij het architectuur- en designklimaat in ons land gedurende het Interbellum. De architectuur van Brinkman en Van der Vlugt (Van Nellefabriek Rotterdam 1931) en Duiker en Bijvoet (Sanatorium Zonnestraal Hilversum 1928) en het meubilair van Gispen zijn daar de tastbare bewijzen van.

Het jubileumjaar wordt uiteraard gevierd met talloze exposities, zoals de tentoonstelling ‘Nederland ↔ Bauhaus, Pioniers van een nieuwe wereld’ in Boymans van Beuningen Rotterdam.

Deze tweedaagse cursus bestaat uit een collegedag en een busexcursie inclusief lunch naar museum Boymans van Beuningen en de Van Nelle fabriek in Rotterdam.

Het vervoer per bus, de rondleidingen en koffie/thee alsmede de lunch tijdens de excursie zijn inbegrepen in de cursusprijs. Entree tot het museum (gratis op vertoon van een museumkaart, zonder museumkaart € 17,50) is niet inbegrepen.

 

 • Cursusnummer: 19T04
 • Vakgebied: Kunst- en cultuur(geschiedenis)
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Themadagen 2019
 • Dag: Meerdere Dagen
 • Uiterste inschrijfdatum:
  21 maart 2019
 • Tijd: 09-30 - 16.30 uur
 • Cursusdata: 11-apr, 12-apr,
 • Prijs: € 204.00 1 collegedag inclusief koffie/thee, lunch en 1 excursiedag inclusief bus, rondleidingen, koffie/thee, lunch
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
Joris van Sleeuwen

Drs. Joris van Sleeuwen is in 1991 als kunsthistoricus afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Voordien behaalde hij in 1982 aan de KU Nijmegen zijn doctoraal geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in architectuurgeschiedenis. Vanaf 1987 is hij werkzaam in het volwassenenonderwijs en verzorgt hij HOVO-cursussen, lezingen en kunstreizen.