Menu

De Moderne Wereld I (Breda)

Kijken naar Kunst en Cultuur: Van Realisme en Surrealisme tot Gevoel en Protest

De Moderne Wereld I (Breda)

Voor de Britse beeldhouwers Henry Moore en Barbara Hepworth gold dat in de na-oorlogse jaren van WO I hun interesse in het realisme was gegrondvest in hun bewondering voor de grote kunstenaars van het verleden.

In de Verenigde Staten ontwikkelde het realisme zich tot een kenmerkende Amerikaanse kunst, zoals we zullen ontdekken in het werk van Edward Hopper en Georgia O’Keeffe. Een andere vorm van het realisme ontwikkelde zich in Mexico met Diego Rivera en Frida Kahlo. De kunst van Kahlo is weliswaar niet zozeer realistisch maar tevens vol mysterie en fantasie. Haar werk werd bewonderd door de surrealisten in Europa.

Dadaïsme en Surrealisme: In Europa waren kunstenaars een alternatieve werkelijkheid aan het verkennen, die afweek van de alledaagse werkelijkheid. Door de onbewuste geest en de dromen vrij spel te geven ontstond de beweging die bekend werd als het Surrealisme.

We beginnen met het Dadaïsme van André Breton en Max Ernst. Daarna komen we bij het Surrealisme dat eigenlijk meer een zienswijze is van de geest dan een kunststijl. We ontmoeten kunstenaars als Hans Arp, René MagritteMarcel Duchamp, Man Ray, Leonora Carrington, Joan Miró en uiteraard de ‘beruchtste’ van allemaal Salvador Dali.

Gevoel en Protest: De beeldhouwer Alberto Giacometti concentreerde zich gedurende de jaren 1940 en 1950 op figuratief werk. Zijn werk roept herinneringen op aan de slachtoffers van de concentratiekampen, maar ook aan eenzaamheid en breekbaarheid. Een invloedrijke denker in de na-oorlogse tijd was de existentialistische filosoof Jean Paul Sartre, die de kunst van Giacometti als existentieel zag. We eindigen deze cursus met CoBrA. Deze groep propageerde na WO II volstrekte vrijheid van uiten. Niets mocht de nieuwe creativiteit nog in de weg staan. Ze werkten met felle kleuren en vonden hun inspiratie in de volkskunst, primitieve kunst en kindertekeningen. Beroemde leden zijn Asger Jorn, Pierre Alechinsky, Lucebert, Constant Nieuwenhuis, Corneille en Karel Appel.

Deze cursus geeft inzicht in het werk- en denkproces van de behandelde kunstenaars. Ook is er veel aandacht voor de context en tijdsgeest waarin deze werken zijn ontstaan.

Kijken naar kunst en cultuur
 • Cursusnummer: 19V35
 • Vakgebied: Kunst- en cultuur(geschiedenis)
 • Locatie: Breda
 • Seizoen: Voorjaar 2019
 • Dag: Donderdag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  20 januari 2019
 • Tijd: 10.20 – 12.05 uur
 • Cursusdata: 31-jan, 07-feb, 14-feb, 21-feb, 28-feb, 14-mrt, 21-mrt, 28-mrt, 04-apr, 11-apr,
 • Prijs: € 287.00 10 colleges inclusief lesmateriaal
 • Werkvorm: Hoorcollege
 • Literatuur:

  De docent deelt een papieren syllabus uit en stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar via WeTransfer

 • Opmerkingen:

  Reservedatum inhaalcollege 18-04

Jana Waarts

Jana Waarts geeft cursussen kunstgeschiedenis vanuit de multidisciplinaire studie cultuurwetenschappen. Zij heeft eigen cursussen kunst en cultuur ontwikkeld en geeft les bij diverse instellingen.