Menu

De Amerikaanse obsessie met ras

De relatie tussen blanken en zwarten in de Verenigde Staten van de tijd van de slavernij tot de 21e eeuw.

De Amerikaanse obsessie met ras

Zwarte Amerikanen zijn als groep nooit gelijkwaardig geweest aan blanken. Dat wil niet zeggen dat hun positie in de loop der tijd niet veranderd zou zijn. Er is een groot verschil tussen een slavensamenleving en een samenleving met een zwarte president. Tijdens deze cursus zullen we ingaan op de grote veranderingen die de afgelopen anderhalve eeuw hebben plaatsgevonden in de Amerikaanse samenleving en de invloed daarvan op de relatie tussen blanken en zwarten. We beginnen met de tijd van de slavernij. Zwarten waren de enige migranten die gedwongen werden naar de Verenigde Staten te vertrekken en de gevolgen daarvan zijn tot op de dag van vandaag merkbaar.

Na de burgeroorlog en de emancipatie, bleven de voormalige slaven tweederangsburgers. De onderdrukking van de zwarte bevolking in de zuidelijke staten in de periode 1865-1965, het geweld en het diepgewortelde racisme zullen tijdens de tweede bijeenkomst aan de orde komen. Tijdens de eerste wereldoorlog begon de Grote Migratie, dat is de term die in de Amerikaanse geschiedschrijving wordt gebruikt om de massale migratie van zuidelijke zwarten naar de noordelijke industriesteden aan te duiden. In het noorden hadden zwarten meer vrijheid, begon ook een culturele bloei, maar bleven racisme en sociale ongelijkheid onverminderd groot, zoals we tijdens de derde bijeenkomst zullen zien. Tijdens de vierde bijeenkomst zal het gaan over de burgerrechtenbeweging en over de vraag in hoeverre die succesvol is geweest.

Na de burgerrechtenbeweging, in de jaren zeventig en tachtig, zou de zwarte samenleving uiteenvallen in een redelijk succesvolle nieuwe middenklasse en een ‘onderklasse’, die steeds meer buiten de rest van de samenleving terecht leek te komen. Tenslotte zullen we 

het hebben over de invloed van de zwarte bevolking op de Amerikaanse cultuur. Ook zal het dan gaan over de toenemende zichtbaarheid van zwarte Amerikanen de opkomst van zwarte idolen, vooral in sport en muziek, die in Amerika, maar ook ver daarbuiten worden vereerd.

Deze cursus zal bijdragen aan het verwerven van kennis over de Amerikaanse geschiedenis en de Amerikaanse samenleving als geheel, en inzicht geven in de manier waarop vooroordelen en racisme ontstaan en de hardnekkigheid waarmee zij voort kunnen blijven bestaan.

 • Cursusnummer: 19V34
 • Vakgebied: Geschiedenis
 • Locatie: Breda
 • Seizoen: Voorjaar 2019
 • Dag: Dinsdag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  19 februari 2019
 • Tijd: 10.20 – 12.05 uur
 • Cursusdata: 12-mrt, 19-mrt, 26-mrt, 02-apr, 09-apr, 16-apr,
 • Prijs: € 191.00 6 colleges
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Opmerkingen:

  Reservedatum inhaalcollege 23-04 

Chris Quispel

Dr. Chris Quispel was tot aan zijn pensionering verbonden aan de opleiding geschiedenis van de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van racisme en vooroordelen. Hij publiceerde boeken en artikelen over onder meer de geschiedenis van het antisemitisme en over de verhouding tussen blanken en zwarten in de Verenigde Staten.