Menu

Psychologie in Uitvoering

Tijdens deze cursus zullen we de complexe maar fascinerende weg nagaan van wetenschappelijk psychologisch inzicht tot de praktische toepassing in uw eigen dagelijks leven.

Psychologie in Uitvoering

Het vakgebied van de psychologie omvat alle vormen van menselijk gedrag, of het nu gaat over emoties, leren, gezondheid of samenleven. Talloze wetenschappelijke experimenten naar hoe mensen zich gedragen en hoe we dit gedrag kunnen beïnvloeden resulteren in een schat aan kennis, die zijn weg naar de dagelijkse praktijk steeds gemakkelijker vindt. Zo worden psychologen geraadpleegd bij vraagstukken als: hoe moet het dashboard van een auto ontworpen worden om prettig aan te voelen? Hoe gaan mensen langzaam rijden in een woonwijk? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen op Schiphol de weg kan vinden, onafhankelijk van taal en cultuur?

De weg van ‘onderzoek tot winkel’ is lang en vol obstakels. Tijdens deze cursus zullen we deze complexe maar fascinerende weg nagaan van oorspronkelijke wetenschappelijk artikel tot de praktische toepassing in uw eigen dagelijks leven. Na een korte inleiding over het vakgebied van de psychologie zullen we kijken hoe wetenschappelijk onderzoek eigenlijk uitgevoerd wordt en hoe we belangrijke psychologische inzichten terugvinden in ons dagelijks leven. En we kijken kritisch of ons dagelijks leven niet beter zou kunnen indien er gebruik was gemaakt van de beschikbare gedragswetenschappelijke kennis?

Inhoud cursus

college 1              Psychologie: de studie van gedrag

college 2              Wat is wetenschappelijk onderzoek?

college 3 en 4     Psychologie en de openbare ruimte

college 5 en 6     Psychologie en verkeer

college 7              Geen topsporter zonder psycholoog!

college 8              Financiële psychologie: rekenen, sparen, en wat we nog meer niet kunnen

Na deze cursus begrijpt u beter hoe uw omgeving is ingericht, doorziet u sneller de consequenties voor het gedrag van een bepaalde omgeving en zult u bewuster zijn van het feit dat waar u ook bent, er overal gedrag is.

Psychologie
 • Cursusnummer: 19V19
 • Vakgebied: Mens en maatschappij
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Voorjaar 2019
 • Dag: Vrijdag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  09 februari 2019
 • Tijd: 12.45 – 14.30 uur 
 • Cursusdata: 25-jan, 01-feb, 15-feb, 22-feb, 15-mrt, 22-mrt, 29-mrt, 05-apr,
 • Prijs: € 236.00 8 colleges
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  Aanbevolen: E. Kessels, R., Hutschemaekers, G., Beckers, D. (2010). Psychologie en praktijk. Boom Lemma Uitgevers. ISBN 9789059315785

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar via de website.

 • Opmerkingen:

  Reservedatum inhaalcollege 12-04 

Andreas Wismeijer

Dr. Andreas Wismeijer heeft na zijn afstuderen aan de Universiteit van Tilburg zes jaar aan de Vrije Universiteit van Barcelona gewerkt als docent en onderzoeker. Zijn onderzoek richt zich met name op de persoonlijkheidspsychologie en de relatie tussen het hebben van geheimen en welzijn.o