Menu

Het Hemelse Rijk herrezen

Een overzicht van de geschiedenis van China, vanaf de eerste koninkrijken tot en met de hedendaagse Volksrepubliek.

Het Hemelse Rijk herrezen

Iedereen kijkt naar China. De economie groeide tot voor kort met dubbele cijfers, de halve wereld loopt op schoeisel made in China, en de toeristenstromen zwellen aan. De herrijzenis van China, na twee eeuwen achterstelling, verbluft velen die het idee koesteren dat het land altijd een achterstand heeft gehad op de rest van de wereld.

De geschiedenis leert echter dat China eeuwenlang allerminst achterliep bij het Westen. Vindingen als papier, buskruit en boekdrukkunst, evenals producten van zijde en porselein, wekten bewondering en vonden hun weg over de wereld. Een imposante Chinese vloot exploreerde in de vijftiende eeuw onder admiraal Zheng He de kusten van Afrika en Azië. In de achttiende eeuw gold China, ‘het Hemelse Rijk’, bij Europese opinieleiders zelfs als modelstaat. Vele eeuwen lang golden het keizerschap, het confucianisme en het ambtenarenstelsel als de hechte pijlers van een stabiele maatschappij.

Vanaf begin negentiende eeuw begon echter een lange periode van stagnatie en neergang; het reusachtige land werd de prooi en de speelbal van het Westen en van Japan. De revolutie onder leiding van Mao Zedong van 1949 bracht weliswaar nationale eenheid, maar mondde uit in dictatuur, internationaal isolement en rampzalige experimenten die miljoenen levens eisten. De meest dramatische evenementen waren de Grote Sprong Voorwaarts (1958) en de Culturele Revolutie (1966). Na Mao’s dood bleek het Hemelse Rijk snel weer te herrijzen. Recente reportages en cijfers tonen hoe China zich in de recente ‘vette jaren’ in snel tempo heeft ontwikkeld tot een wereldmacht die - tot zorg van velen - zijn plaats opeist op het geopolitieke toneel.

De leerstof is chronologisch geordend en wordt gepresenteerd in een reeks van zes colleges:

 1. Oude koninkrijken en de vroege dynastieën ± 2000 v. Chr. – 1644 n. Chr.
 2. Bloei en verval van de Qing- of Mantsjoe-dynastie 1644-1912
 3. De Republiek China, 1912 – 1949
 4. De Volksrepubliek China onder Mao Zedong 1949-1976
 5. China van Deng Xiaoping tot Xi Jinping 1976-2012
 6. Nieuwe piketpaaltjes: China hoofdrolspeler op het wereldtoneel 2012-2018

 

Deze cursus wordt wegens succes herhaald.  In het verlengde van deze cursus wordt door reisorganisatie Kras een 15-daagse cultuurreis Klassiek China georganiseerd onder begeleiding van een gids (Albert Lennaertz).

Meer info over de reis en de aanmeldprocedure treft u hier: Reis China

 • Cursusnummer: 19V12
 • Vakgebied: Geschiedenis
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Voorjaar 2019
 • Dag: Woensdag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  20 februari 2019
 • Tijd: 12.45 – 14.30 uur 
 • Cursusdata: 13-mrt, 20-mrt, 27-mrt, 03-apr, 10-apr, 17-apr,
 • Prijs: € 191.00 6 colleges
 • Werkvorm: Hoorcollege
 • Literatuur:

  Verplicht cursusboek: Jan van Oudheusden, Het Hemelse Rijk herrezen. De geschiedenis van China in vogelvlucht (uitg. Prometheus, Amsterdam 2017), 256 blz., ISBN 0789044634419, prijs € 15,-.

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar via de website

 • Opmerkingen:

  Reservedatum inhaalcollege 24-04 

  Deze cursus wordt wegens succes herhaald.

  Samen met de docent en reisorganisatie Kras wordt gekeken of er in het verlengde van de cursus een 15-daagse cultuurreis Klassiek China georganiseerd kan worden.

Jan van Oudheusden

Dr. Jan L.G. van Oudheusden (1949) was tot 2011 geschiedenisdocent aan het Dr.Mollercollege te Waalwijk. Van 1997-2007 was hij hoofdredacteur van Kleio, het vakblad voor geschiedenisdocenten in Nederland. Na zijn promotie in 1990 op de beweging Brabantia Nostra was hij onder meer auteur van diverse geschiedenismethodes en examenkaternen voor het voortgezet onderwijs. Van zijn hand verschenen bij uitgeverij Prometheus vijf overzichtswerken: De wereld, een kleine geschiedenis; Amerika, een kleine geschiedenis; Het Midden-Oosten, een kleine geschiedenis; De Eerste Wereldoorlog, een geschiedenis; en Het Hemelse rijk herrezen, de geschiedenis van China in vogelvlucht. Op basis van deze publicaties verzorgt hij lezingen. Vanaf 2001 geeft hij regelmatig colleges bij Hovo-Brabant.