Menu

Leergang Nederlandse Architectuur deel VI

Recente ontwikkelingen in de Nederlandse architectuur: 10 architectenbureaus

Leergang Nederlandse Architectuur deel VI

Vanaf 1980 betrad een nieuwe generatie architecten de beroepspraktijk. Hun werk, aanvankelijk gekenmerkt door een strak neo-modernistisch idioom, kreeg in de loop van de jaren 80 volop kansen om te worden gerealiseerd binnen de voortgezette stadsvernieuwing.

De Delftse architectengroep Mecanoo, in 1984 opgericht door o.a. Francine Houben en Eric van Egeraat, ontwikkelt een geïntegreerde aanpak van woning en woonmilieu en bewees dat ze kunnen omgaan met het herinterpreteren van voorbeelden uit de moderne traditie. Van Egeraat, die in 1995 een eigen bureau begon, benadrukt het belang van “smaak” van de architectuur en bepleit zelfs een “nieuwe barok”. Bij het bureau Benthem en Crouwel staat de techniek centraal: niet alleen functioneel maar ook esthetisch (High Tech). In het rijk geschakeerde landschap van de Nederlandse architectuur vraagt Jo Coenen meer aandacht voor historisch besef. Het gaat hem niet zozeer om een bepaalde stijl, maar om een houding van meer diepgang dan het door hem als oppervlakkig omschreven postmodernisme en de nieuwe kneuterigheid. Afkomstig van het bureau van Rem Koolhaas (OMA) ontwikkelen Neutelings en Riedijk een idioom van bouwmassa’s die zich kenmerken door hun plastische eigenaardigheid en gedecoreerde oppervlakken. Door een creatieve herschikking van programmacategorieën proberen zij aan eisen van kostenbeheersing en energiezuinigheid te voldoen.

De groep MVRDV brengt in haar gebouwen uiteenlopende en veranderende activiteiten samen. Met hun “datascapes” zoeken ze naar nieuwe vrijheden die ontstaan door onderzoek op basis van statistieken. De mogelijkheden van geavanceerde computertechnologie speelt een belangrijke rol in het werk van UN Studio van Ben van Berkel en Caroline Bos. De architecten Soeters en Van Eldonk bedienen zich van een scala aan stijlen en benaderingen, al naar gelang de opgave, de context en de wensen van opdrachtgevers en gebruikers. Liesbeth van der Pol (DOK Architecten) is een van de meest eigenzinnige architecten van Nederland. De opmerkelijke verscheidenheid van haar oeuvre past niet in de bekende architectuurstromingen of bouwtradities. In zijn boek “Waar nieuw en oud raken. Een pleidooi voor houdbare moderniteit in architectuur” bestudeert Hubert-Jan Henket de transformatie van bestaande gebouwen en de inpassing van eigentijdse gebouwen in een historische context.

Nederlandse Architectuur
 • Cursusnummer: 19V04
 • Vakgebied: Kunst- en cultuur(geschiedenis)
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Voorjaar 2019
 • Dag: Dinsdag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  20 januari 2019
 • Tijd: 10.45 – 12.30 uur
 • Cursusdata: 22-jan, 05-feb, 12-feb, 19-feb, 26-feb, 12-mrt, 19-mrt, 26-mrt, 02-apr, 16-apr, 09-apr,
 • Prijs: € 283.00 10 colleges, inclusief lesmateriaal
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt kosteloos een reader digitaal beschikbaar via We Transfer.

 • Opmerkingen:

  Reservedatum  inhaalcollege 09-04

Joris van Sleeuwen

Drs. Joris van Sleeuwen is in 1991 als kunsthistoricus afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Voordien behaalde hij in 1982 aan de KU Nijmegen zijn doctoraal geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in architectuurgeschiedenis. Vanaf 1987 is hij werkzaam in het volwassenenonderwijs en verzorgt hij HOVO-cursussen, lezingen en kunstreizen.