Menu

Houellebecq onderworpen

Houellebecq onderworpen
 • Cursusnummer: 20V34
 • Vakgebied: Taal en letteren
 • Locatie: Breda
 • Seizoen: Voorjaar 2020
 • Dag: Vrijdag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  20 Mar 2020
 • Tijd: 10.25 - 12.10 uur uur
 • Cursusdata: 06-mar , 13-mar , 20-mar , 27-mar , 03-apr , 17-apr , 24-apr
 • Prijs: € 222.00 (7 colleges)
 • Werkvorm: Werkcollege met interactie en samenwerking
 • Literatuur:

  Verplicht boek: Michel Houellebecq: 'Onderworpen'; (De Arbeiderspers, 2016, ISBN 9789029511216, € 15,50). Aanbevolen: Martin de Haan 'Aan de rand van de wereld: Michel Houellebecq', 2019, ISBN 9789029540148, 17,50). De docent deelt een syllabus uit.

 • Opmerkingen:

  Reservedatum inhaalcollege 15 mei

Houellebecq onderworpen

Is Houellebecq een moedig man die een controversieel oeuvre durft te schrijven? Of is hij een gemakkelijke provocateur die erop uit is de westerse samenleving de choqueren? Of is hij allebei? Is hij een typisch Franse schrijver, met een groot gevoel voor ironie en maatschappijkritiek? Is hij dan een 21e eeuwse Voltaire?

Hoe moeten we zijn technisch geëtaleerde pornografische beschrijvingen lezen? En hoe is dit exhibitionisme te rijmen met diepe vragen over zingeving en soms zelfs over de mystiek van ons leven? Waarom poseert hij vele van zijn personages als een aftakelende mislukkeling?

En wat betekent het als hij cynisch is over ethische zaken, als hij de liefde poneert als erkentelijkheid voor bewezen diensten?

En wat maakt dat hij in zoveel landen gretig wordt gelezen, de meest gelezen Franse auteur is van dit moment? Komt dat door zijn schrijfstijl, en door zijn gave ons te laten meeleven met zijn hoofdpersonen? Wat herkennen we toch in hem, of juist niet?

Ziehier een schrijver die ons voortdurend op het verkeerde been weet te zetten en die ons daarmee uitdaagt. Of is het anders?

Met al deze vragen zullen we ons in een 7-tal dialogen over Michel Houellebecq bezighouden.

We doen dat naar aanleiding van de roman “Onderworpen”. Maar we zullen er ook fragmenten bij halen uit andere boeken, uit zijn biografie, uit de serie opstellen die zijn Nederlandse vertaler, Martin de Haan, schreef; en we zullen kort kijken naar de poëzie van Houellebecq. Alle –korte- teksten behalve die van “Onderworpen” zullen door de docent worden aangereikt. De eerste bijeenkomst zal een algemene inleiding en kennismaking plaatsvinden; vervolgens zullen in goed overleg met cursisten thema’s, literair en maatschappelijk, worden bepaald. Het gesprek, de dialoog, van allen, staat hierbij voorop.

Opsomming onderwerpen per college:

College 1: Inleiding: leven en werk

College 2: mogelijk: maatschappelijke thema’s

College 3: mogelijk: ethische thema’s

College 4: mogelijk: literaire thema’s

College 5: mogelijk: Houellebecq in een literaire traditie…

College 6: mogelijk: hoe moeten we, veel aspecten overziend, deze schrijver beoordelen?

College 7: mogelijk: wat hebben we er allemaal aan?

Jacques Plettenburg

Drs. Jacques Plettenburg studeerde Frans aan de universiteiten van Groningen, Nijmegen Utrecht en Parijs. Hij heeft gewerkt voor de Radboud Universiteit Nijmegen, Fontys lerarenopleidingen  en verschillende scholen voor V.O., specialisme moderne letterkunde.