Menu

De onbekende wereld van acht indrukwekkende Parijse musea

De onbekende wereld van acht indrukwekkende Parijse musea
 • Cursusnummer: 20V26
 • Vakgebied: Kunst- en cultuur(geschiedenis)
 • Locatie: Eindhoven
 • Seizoen: Voorjaar 2020
 • Dag: Woensdag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  4 Mar 2020
 • Tijd: 13.30 - 15.15 uur uur
 • Cursusdata: 04-mar , 11-mar , 18-mar , 25-mar , 01-apr , 08-apr , 15-apr
 • Prijs: € 215.00 (7 colleges)
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar.

 • Opmerkingen:

  Reservedatum inhaalcollege 22 april

De onbekende wereld van acht indrukwekkende Parijse musea

Parijs herbergt vele bijzondere (kunst)collecties. Misschien heeft u een of meerdere musea weleens bezocht. In deze cursus ziet u deze musea van een andere kant en krijgt u een kijkje achter de schermen. U komt meer te weten over de geschiedenis en ordening van de musea en de collecties. Ook komt een recente tentoonstelling die in het betreffende museum is gehouden of verwant is aan het museum aan de orde. Voordat meer in detail op de musea wordt ingegaan krijgt u een toelichting over het ontstaan van musea in het algemeen, evenals inzicht in de Franse politiek ten aanzien van musea.
 

Tot op de dag van vandaag kan bijna geen enkele collectie ter wereld concurreren met het Musée du Louvre dat in Frankrijk geldt als het nationale museum. Op de linkeroever van de Seine in het 7e arrondissement ligt het Musée d’Orsay, naast het Louvre het meest bezochte museum van Parijs. Het Centre national d’Art et de Culture Georges Pompidou, ook wel “supermarkt van de kunst” genoemd steekt sterk af bij de omringende Parijse architectuur. Het particuliere museum Fondation Louis Vuitton is een particulier museum en bevat vooral kunstvoorwerpen uit de 20e eeuw van de Franse zakenman Bernard Arnault en het Palais de Tokyo is gewijd aan tentoonstellingen van hedendaagse kunst.

De collectie van het Muséum national d’Histoire naturelle is verdeeld over drie musea: de Grande Galerie de l’Évolution, de Galerie d’Anatomie Comparée et de Paléontologie en de Galerie de Minéralogie et de Géologie.
Voormalig president Jacques Chirac wilde de Franse collecties van niet westerse kunst onder één dak brengen. Vanaf 2000 werden een groot aantal kunstwerken uit Afrika, Amerika, Oceanië en Azië in het Musée du Quai Branly Jacques Chirac ondergebracht. Het Musée de l'Homme is na een renovatie van ruim zes jaar heropend in oktober 2015 en geeft onderdak aan verzamelingen uit de prehistorie en culturele antropologie.

Programma:

College 1: Introductie

College 2: Louvre + moderne kunst

College 3: Musée d’Orsay + tentoonstelling Berthe Morisot

College 4: Centre Pompidou + tentoonstelling Bacon en toutes lettres

College 5: Foundation Louis Vuitton en Palais de Tokyo

College 6: Muséum national d’Histoire naturelle + De geur van succes Gerard & Cornelis van Spaendonck, bloemschilders in Parijs

College 7: Musée du Quai Branly Jacques Chirac, Musée de l’Homme

Renske Langebeek

Dr. Renske Langebeek is in Parijs gepromoveerd in de Museologie aan het Muséum national d’Histoire naturelle nadat zij haar Bachelor Museologie heeft behaald aan de Reinwardt Academie in Amsterdam. Ze is eveneens in bezit van een doctoraal Franse taal- en letterkunde. Momenteel werkt ze als docent Frans en Kunstgeschiedenis aan de Hogeschool Rotterdam. Ook geeft ze Kunsgeschiedenis bij de Volksuniversiteit Oss en houdt  lezingen voor de Alliance Française over Parijse musea.