Menu

Mythen volgens Ovidius

Mythen volgens Ovidius
  • Cursusnummer: 20V21
  • Vakgebied: Geschiedenis
  • Locatie: 's-Hertogenbosch
  • Seizoen: Voorjaar 2020
  • Dag: Donderdag
  • Inschrijven voor:
    12 Mar 2020
  • Tijd: 14.00 - 15.45 uur uur
  • Cursusdata: 12-mar , 19-mar , 26-mar , 02-apr , 09-apr , 16-apr
  • Prijs: € 201.00 (6 colleges)
  • Literatuur:

    De docent deelt een syllabus uit. Aanbevolen literatuur: vertaling van Ovidius' Metamorphosen; zie www.OudWeb.nl/ovidius

  • Opmerkingen:

    Reservedatum inhaalcollege 23 april

Mythen volgens Ovidius

De Romeinse dichter Ovidius smeedde eeuwenoude mythen in eigen dichterlijke woorden aan elkaar in zijn unieke Metamorphosen. Vanaf de allereerste verandering – chaos wordt geordende kosmos – neemt Ovidius zijn lezer mee in een verrukkelijke brij van geschiedenissen, mythen en woordspelingen naar zijn eigen tijd, naar de tijd van keizer Augustus.

Niet alleen in de Romeinse tijd maakte het werk furore. Vanaf de achtste eeuw werden de Metamorphosen in christelijk middeleeuws Europa veel gelezen, vertaald en bewerkt. Dat de Renaissance schilder zich erdoor liet inspireren lijkt logisch, maar waarom was het werk in onze contreien in de protestantse zeventiende "Gouden" Eeuw zó populair? In 1604 verscheen het Schilder-boek van Karel van Mander (1548-1606) met o.a. zijn Uitleggingh op den Metamorphosis Pub. Ovidij Nasonis. Ovidius' werk stond toen bekend als schildersbijbel "omdat er veel historien uit geschildert wierden".

Ovidius' woorden zijn de leidraad in deze cursus, maar we gaan ook steeds de diepte in op zoek naar de verschillende symbolische betekenissen van de verhalen. Was de ontvoering van mooie jonge Ganymedes een van de vele slippertjes van Zeus/Jupiter, de middeleeuwer zag in Ganymedes de evangelist Johannes die in de hemel werd ontvangen. Later symboliseerde Ganymedes voor filosofen de ziel die hevig verlangde zich met het goddelijke te verenigen en Rembrandt's Ganymedes had wellicht een politieke lading.

Deze cursus is ideaal om alle klassieke mythen weer eens op te halen en de tijdgebonden diepere symboliek ervan te ontdekken.

Opsomming onderwerpen per college:

College 1: inleiding

College 2 t/m 6: de verhalen volgens Ovidius

Annet van Wiechen

Archeologe en publicist Annet van Wiechen startte na haar studie aan de Rijksuniversiteit Leiden samen met haar partner de onderneming conens & van wiechen (vanaf 1984) die volwassenonderwijs organiseert (bijv. studiedagen) en verzorgt voor diverse organisaties en HOVO's. Haar specialiteit is de oudheid en middeleeuwen in het Middellandse Zeegebied dat ze vaak bereist voor eigen onderzoek. Ze schreef een boek over de cultuurgeschiedenis van de ezel en zijn bastaarden. 

Uit eerdere cursusevaluaties:
"Bevlogen, deskundige docent, prima."

"Zeer duidelijk, consistent verhaal!"