Menu

Het Midden-Oosten

Het Midden-Oosten
 • Cursusnummer: 20V12
 • Vakgebied: Mens en maatschappij
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Voorjaar 2020
 • Dag: Donderdag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  13 Feb 2020
 • Tijd: 12.45 - 14.30 uur uur
 • Cursusdata: 13-feb , 20-feb , 05-mar , 12-mar , 19-mar , 26-mar , 02-apr , 09-apr , 16-apr
 • Prijs: € 256.00 (9 colleges)
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar.

 • Opmerkingen:

  Reservedatum inhaalcollege 23 april

Het Midden-Oosten

Al sinds jaar en dag is het Midden-Oosten het toneel van een gecompliceerde strijd om de macht. Van de gedroomde vrijheid en democratie tijdens de zogenaamde Arabische Lente van 2011 is niet veel terechtgekomen. In plaats daarvan wordt het beeld bepaald door nieuwe dictaturen, ineenstortende staten, politiek extremisme en grote vluchtelingenstromen. Regionale machten en de grote mogendheden proberen ondertussen hun belangen in dit strategisch zo belangrijke gebied veilig te stellen.

Veel van de huidige conflicten gaan terug tot de betrekkelijk willekeurige vaststelling van de grenzen na de Eerste Wereldoorlog. Religieuze, nationale, culturele en economische tegenstellingen maakten de regio sindsdien uiterst instabiel. Gezien de strategische ligging, de religieuze betekenis en vooral de economische belangen (olie) hebben de VS, Rusland en Europa altijd grote belangstelling voor deze regio gehad. Dit maakte het Midden-Oosten tot een gevaarlijk kruitvat in de internationale betrekkingen. Dit gold en geldt niet alleen voor het Israëlisch-Palestijnse conflict, dat nu al jarenlang muurvast zit, maar in toenemende mate ook voor de rivaliteit tussen Saoedi-Arabië en Iran om het olierijke gebied van de Perzische Golf. Europa wordt ook steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van de conflicten aan de andere kant van de Middellandse Zee (migranten, vluchtelingen, terrorisme, nucleaire dreiging, energievoorziening en vrijheid van scheepvaart).

Uitgaande van de actualiteit zullen (zoveel mogelijk in hun onderlinge samenhang) allerlei aspecten van de situatie in het Midden-Oosten behandeld worden zoals onder andere opkomst en ondergang van ISIS en Al-Qaida, de Amerikaanse politiek, de Koerden, de Syrische burgeroorlog, de veronderstelde ambities van Iran en de nieuwe rol die Turkije in de regio wil spelen.

In de colleges zullen o.a. aan de orde komen (volgorde onder voorbehoud)

College 1: Het ontstaan van de huidige staten in het Midden-Oosten
College 2: De (politieke) rol van de islam
College 3: Het Arabisch-Israëlische conflict
College 4: De positie van minderheden
College 5: Dictatuur en democratie
College 6: Spanningen in het gebied van de Perzische Golf
College 7: De belangen van de grote mogendheden
College 8: Europa, Turkije en het Midden-Oosten
College 9: Slotcollege

Ruud Hoff

Ruud Hoff studeerde politicologie en geschiedenis in Amsterdam, specialiseerde zich in de  moderne geschiedenis van het Midden-Oosten, waarover hij boeken en artikelen publiceerde. Hij was tot zijn pensioen in 2014 als docent Buitenlandse politiek verbonden aan de School voor Journalistiek in Utrecht en geeft nu nog les aan o.a, het Instituut Clingendael in Den Haag, Defensie en politie. Hij publiceerde o.a. Internationale machtverhoudingen sinds 1945, Boom 2008 (2019).

Uit eerdere evaluaties over deze docent:
"Zijn colleges zijn zeer zorgvuldig en met uitgebreide sheets verzorgd. Heel beeldend en dan blijft de kennis ook beter hangen".
"Cursus was zeer interessant. De docent is heel inspirerend en zeer toegankelijk".