Menu

Architectuur en kunst van Europese landen, deel 1

Architectuur en kunst van Europese landen, deel 1
Architectuur en kunst van Europese landen
 • Cursusnummer: 20V06
 • Vakgebied: Kunst- en cultuur(geschiedenis)
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Voorjaar 2020
 • Dag: Dinsdag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  28 Jan 2020
 • Tijd: 14.45 - 16.30 uur
 • Cursusdata: 28-jan , 04-feb , 11-feb , 18-feb , 03-mar , 10-mar , 17-mar , 24-mar , 31-mar , 07-apr
 • Prijs: € 283.00 (10 colleges inclusief lesmateriaal)
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal cursusmateriaal beschikbaar.

 • Opmerkingen:

  (Reservedatum inhaalcollege 14 april) Deze cursus is de eerste van de nieuwe 6-delige leergang architectuur en kunst van Europese landen. De cursus kan ook los worden gevolgd.

Architectuur en kunst van Europese landen, deel 1

Spanje is een staat die is samengesteld uit verschillende naties en culturen. Het gebied dat het bestrijkt, een groot deel van het Iberisch schiereiland, is vanaf prehistorische tijden dan ook een smeltkroes geweest van uiteenlopende beschavingen.

Spaanse architectuur en kunst hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de westerse kunstgeschiedenis. Spanje heeft veel beroemde en invloedrijke architecten en kunstenaars voortgebracht, waaronder De Herrera, El Greco, Velázquez , Goya, Gaudi, Picasso en Calatrava. Spaanse cultuur werd vooral beïnvloed door Italië en Frankrijk tijdens de barok en neoklassieke periodes, maar Spaanse kunst heeft vaak zeer onderscheidende kenmerken gehad, deels verklaard door het Moorse erfgoed in Spanje (vooral in Andalusië ) en door het politieke en culturele klimaat in Spanje tijdens de contrareformatie en de daaropvolgende ondergang van Spaanse macht onder de Bourbon-dynastie. De terugkeer van de democratie na de dood van Franco betekende een enorme stimulans voor de Spaanse architectuur.  

Deze eerste cursus van de leergang ‘Architectuur en kunst van Europese landen’ geeft een overzicht van de Spaanse architectuur- en kunstgeschiedenis, vanaf de vroege middeleeuwen tot de moderne tijd. De smeltkroes van culturen door de eeuwen heen heeft aanknopingspunten met Arabische, joodse en katholieke achtergronden: de veelzijdigheid van de (bouw)kunst is hiervan een afspiegeling.

De veelzijdigheid van de Spaanse architectuur en kunst komt aan bod in de volgende onderwerpen:

College 1: Oude culturen: Iberiërs, Visigothen en Asturië
College 2: De Mozarabische beschaving: moskee, synagoge en kerk
College 3: Romaanse kerken en fresco’s
College 4: De vroege-Renaissance van Karel V en de late 16e eeuw van Filips II (El Escorial)
College 5: De Maniëristische stijl  van El Greco (Toledo)
College 6: Velazquez en het Spaans realisme
College 7: Francisco Goya en de Spaanse Verlichting
College 8: Barcelona 1900
College 9: Spaanse kunstenaars vóór de burgeroorlog van 1936
College 10: Architectuur na de tweede Wereldoorlog

Joris van Sleeuwen

Drs. Joris van Sleeuwen is in 1991 als kunsthistoricus afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Voordien behaalde hij in 1982 aan de KU Nijmegen zijn doctoraal geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in architectuurgeschiedenis. Vanaf 1987 is hij werkzaam in het volwassenenonderwijs en verzorgt hij HOVO-cursussen, lezingen en kunstreizen.

 

Uit eerdere evaluaties over deze docent:
"Een levendige docent die je meeneemt in zijn passie voor architectuur, kunst en geschiedenis. Hij vertelt echt een verhaal. De stof die hij als pdf aanbiedt, is een verdieping op wat hij verteld heeft. Heerlijk! Dat is college geven".