Menu

Sterrenkunde

Sterrenkunde
 • Cursusnummer: 20V03
 • Vakgebied: Natuurwetenschappen
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Voorjaar 2020
 • Dag: Maandag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  3 Feb 2020
 • Tijd: 12.45 - 14.30 uur
 • Cursusdata: 03-feb , 10-feb , 17-feb , 02-mar , 09-mar , 16-mar , 23-mar , 30-mar
 • Prijs: € 236.00 (8 colleges)
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  Aanbevolen literatuur: G. Schilling, Handboek Sterrenkunde, Fontaine Uitgevers, 2017, ISBN 9789059567115, € 24,99. De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar.

 • Opmerkingen:

  (Reservedatum inhaalcollege 6 april)

Sterrenkunde

Sterrenkunde of astronomie is de studie van het heelal en de objecten die we daarin tegenkomen. Veelomvattender kan het onderwerp van een cursus eigenlijk niet zijn. In deze cursus bezien we de sterrenkunde vanuit vier invalshoeken:

Natuur: een heldere sterrenhemel is een indrukwekkend natuurverschijnsel dat niemand onberoerd laat. Over wat we zien aan de nachthemel, en hoe je daarin kunt thuisraken;

Cultuur en historie: de sterrenkunde is een oude wetenschap die diep verankerd is in de culturele geschiedenis van de mensheid en die vele denkers en kunstenaars heeft geïnspireerd. Over de betekenis van de sterrenkunde voor de mens in de Oudheid, in de Middeleeuwen, en in ons huidige denken;

Techniek: de sterrenkunde maakt gebruik van de modernste techniek, de waarnemings-instrumenten en de ruimtesondes vormen het absolute kennisfront in hun domein;

Natuurwetenschap: de sterrenkunde is van een beschrijvende tot een verklarende wetenschap geworden: we kennen en begrijpen de fysieke aard van de objecten in het heelal steeds beter. Over onze eigen dubbelplaneet Aarde-Maan, over Zon en planeten, over sterren en het Melkwegstelsel, over andere sterrenstelsels en de verbijsterende diepten van het heelal. Maar ook over zwarte gaten en de oerknal.

Sterrenkunde is een exacte wetenschap, maar in de cursus behandelen we ons onderwerp op een algemeen niveau waarin wiskunde en natuurkunde een bescheiden rol spelen. Iedereen met een gezonde dosis nieuwsgierigheid en fantasie zal de colleges goed kunnen volgen.

 

In de colleges komende de volgende onderwerpen aan de orde:

College 1: Kijken naar de sterrenhemel. Aarde en maan.

College 2: Bewegingen van de hemel. Mercurius, Venus en Mars.

College 3: Bewegingen van de planeten. De reuzenplaneten.

College 4: Telescopen, ruimtevaart. Kleine objecten in het zonnestelsel.

College 5: De Zon. De enorme stap naar de sterren.

College 6: Van röntgen- tot gammastraling. Nevels en sterrenhopen.

College 7: Ons melkwegstelsel. Andere melkwegstelsels.

College 8: De grenzen van het heelal. Kosmologie.
 

Na deze cursus bent u op de hoogte van de recente ontwikkelingen in de astronomie en kunt u de relevante literatuur op populairwetenschappelijk niveau volgen.

Jos Loonen

Jos Loonen (1947) vervulde na zijn sterrenkundestudie aan de Rijksuniversiteit Utrecht  verschillende functies in het hoger onderwijs en de educatieve uitgeverij. Daarnaast en daarna is hij altijd actief geweest in de popularisering van de sterrenkunde, door het geven van lezingen en cursussen.