Menu

Five Styles of Rock ‘n’ Roll

Five Styles of Rock ‘n’ Roll
 • Cursusnummer: 20T06
 • Vakgebied: Kunst- en cultuur(geschiedenis)
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Themadagen 2020
 • Dag: Woensdag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  13 Apr 2020
 • Tijd: 10.00 - 15.45 uur uur
 • Cursusdata: 15-apr
 • Prijs: € 82.50 (inclusief koffie/thee, lunch en afsluitend drankje)
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar

Five Styles of Rock ‘n’ Roll

Rock ‘n’ roll en de popmuziek die daaruit is voortgekomen ontstaat in de jaren 50 van de twintigste eeuw. In feite ontwikkelen zich op verschillende plaatsen in de Verenigde Staten, onafhankelijk van elkaar vijf verschillende muziekstijlen die gezamenlijk bekend staan als rock ‘n’ roll.

Allereerst Northern Band Rock ‘n’ Roll waarvan Bill Haley, bekend van zijn hit ‘ Rock Around the Clock’ de belangrijkste representant is. Het nummer komt voor in de film Blackboard Jungle en markeert de relatie van popmuziek en filmcultuur, maar ook met teenage rebelion.

In New Orleans Dance Blues is het centrale instrument de piano, op een vernieuwende manier bespeeld door Fats Domino en Little Richard. Zij zijn de grondleggers van deze stijl, maar hun nummers vinden de weg naar een breed, jong en wit publiek door Pat Boone die songs als ‘Ain’t That a Shame’ en Tutti Frutti’ een meer mainstream karakter geeft.

Memphis Rockabilly is wellicht de meeste bekende stijl van de vroege rock ‘n’ Roll. De artiesten van de Sun Records spelen hierin een wezenlijke rol, vooral de grote vier: Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins en Johnny Cash. Mogelijk vond de geboorte van rock ‘n’ roll plaats op 5 juli 1954 toen Elvis het nummer ‘That’s All Right’ opnam: een cross-over van een bestaand blues nummer in een rockabilly interpretatie.

Chicago Rhythm and Blues speelt een belangrijke rol in de British Blues Revival aan het eind van de jaren 50. Blues artiesten beïnvloeden gitaristen en latere rock artiesten in Engeland. De bekende representanten: Muddy Waters, John Lee Hooker en Howlin’ Wolf.

De Vocal Group Rock ‘n’ Roll wordt gevormd door de talloze Doo Wop groepen of Bird Groups, omdat velen zijn vernoemd naar vogels. De meesten hebben slechts één of twee hits, maar een aantal houdt het langer vol: The Coasters, The Drifters, The Platters.

Dagprogramma
09.45 – 10.00 Ontvangst met koffie/thee
10.00 – 11.00 Blok 1: Northern Band Rock ‘n’ Roll – Bill Haley
11.00 – 11.15 Koffie/thee-pauze
11.15 – 12.00 Blok 2: New Orleans Dance Blues – Fats Domino, Little Richard, Pat Boone
12.00 – 13.00 Lunch
13.00 – 13.45 Blok 3: Memphis Rockabilly – Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, Johnny Cash
13.45 – 14.00 Korte pauze
14.00 – 14.45 Blok 4: Chicago Rhythm & Blues – Muddy Waters, Howlin’ Wolf, John Lee Hooker
14.45 – 15.00 Koffie/thee-pauze
15.00 – 15.45 Blok 5: Vocal Group Rock ‘n’ Roll – The Coaster, The Drifters, The Platters
15.45 uur Afsluitende borrel

 

Harm Timmerman

Harm Timmerman MA (1971) is een in pop- en rockmuziek gespecialiseerde musicoloog. Als docent bij de opleiding Media & Entertainment Management aan de Stenden Hogeschool verzorgt hij hoorcolleges over de geschiedenis van populaire muziek, popmuziek en adolescentie, betekenis en herkomst van popcultuur, de muziekindustrie en het studioproductieproces. Hij is gastspreker aan de Rijksuniversiteit Groningen, muzikant, componist en producent van de band Freestone. Als vrijmetselaar geeft hij lezingen over vrijmetselarij in de het algemeen en de relatie met muziek.