Menu

Het Binnenhof in Den Haag

Het Binnenhof in Den Haag
 • Cursusnummer: 20T03
 • Vakgebied: Kunst- en cultuur(geschiedenis)
 • Locatie: Tilburg
 • Seizoen: Themadagen 2020
 • Dag: Maandag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  11 Sep 2020
 • Tijd: 10.00 -15.45 uur uur
 • Cursusdata: 14-sep
 • Prijs: € 87.50 (inclusief lesmateriaal, koffie/thee, lunch en afsluitend drankje)
 • Werkvorm: Hoorcollege met mogelijkheid tot vragen/discussie
 • Literatuur:

  De docent stelt digitaal lesmateriaal beschikbaar.

Het Binnenhof in Den Haag

Het Binnenhof, de Ridderzaal, het Torentje van de minister-president en de Hofvijver in Den Haag behoren tot de meest herkenbare plaatsen van Nederland. Via het beroemde toegangspoortje op het historische Binnenhof stap je midden in het hart van onze democratie.
Bij een grote visvijver, waar de duinen aan het jachtgebied grensden, liet graaf van Holland Floris IV in 1229 een hof bouwen. In de loop der eeuwen verrezen naast deze Hofvijver de gebouwen van het Binnenhof zoals die er nu nog steeds zijn.

Het kloppend hart van onze democratie staat vanwege de restauratie en renovatie van het historische gebouwencomplex in 2020 volop in de belangstelling. De uiteenlopende belangen van gebruikers, restaurateurs en architecten hebben al geleid tot hevige discussies. Het complete Binnenhof verdwijnt voor ruim vijf jaar achter steigers. Hoog tijd voor een plaatsbepaling van dit voor Nederland zo belangrijke architectonische geheel.

Het Binnenhof is vrij toegankelijk. Het is bijzonder dat iedereen door de poorten naar “binnen” kan   om de gevels te bekijken. Enkele ruimten daarachter, zoals de Ridderzaal en de vergaderzalen van de Eerste en Tweede Kamer, zijn overbekend.  Maar er is meer. Zalen en kamers, galerijen en trappen, kabinetten en kelders ademen de geest van historische personen en gebeurtenissen.

Begonnen als woonstede voor de graven van Holland is deze plek uitgegroeid tot het huis van de Nederlandse politiek. Gedurende zo’n 800 jaar zijn aan de grafelijke burcht allerlei gebouwen voor bestuur, representatie en verblijf toegevoegd.

De ingewikkelde en tevens boeiende architectuurhistorische ontwikkeling van het Binnenhof is het onderwerp van deze themadag. Belangrijke namen uit de wereld van de Nederlandse architectuur zullen de revue passeren; de veranderingen aan de bestaande gebouwen, zowel binnen als buiten, en de nieuwbouwprojecten door de eeuwen heen zullen worden gevolgd.

Na deze themadag bent u op de hoogte van recente wetenschappelijke inzichten over de geschiedenis, architectuur en kunst van het Binnenhof in Den Haag.

Dagprogramma
09.45 – 10.00 Ontvangst met koffie/thee
10.00 – 11.00 Blok 1: (architectuur)historische inleiding
11.00 – 11.15 Koffie/thee-pauze
11.15 – 12.00 Blok 2: Historische interieurs 1
12.00 – 13.00 Lunch
13.00 – 13.45 Blok 3: Historische interieurs 2
13.45 – 14.00 Korte pauze
14.00 – 14.45 Blok 4: Nieuwbouw 19e eeuw
14.45 – 15.00 Koffie/thee-pauze
15.00 – 15.45 Blok 5: Recente nieuwbouw
15.45 uur Afsluitende borrel

 

Joris van Sleeuwen

Drs. Joris van Sleeuwen is in 1991 als kunsthistoricus afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Voordien behaalde hij in 1982 aan de KU Nijmegen zijn doctoraal geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in architectuurgeschiedenis. Vanaf 1987 is hij werkzaam in het volwassenenonderwijs en verzorgt hij HOVO-cursussen, lezingen en kunstreizen.

 

Uit eerdere evaluaties over deze docent:
"Een levendige docent die je meeneemt in zijn passie voor architectuur, kunst en geschiedenis. Hij vertelt echt een verhaal. De stof die hij als pdf aanbiedt, is een verdieping op wat hij verteld heeft. Heerlijk! Dat is college geven".